Cluj: Anotimpul protestelor în Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Anotimpul protestelor în Cluj-Napoca
Cluj: Anotimpul protestelor în Cluj-Napoca

Bugetarii îşi unesc forţele şi intră în grevă, din cauza salariilor. Judecătorii clujeni au întrerupt activitatea încă de la începutul lunii, profesorii ameninţă cu proteste iar o parte din medici au oprit astăzi lucrul timp de câteva ore.

Activităţile bugetarilor din Cluj-Napoca riscă să fie blocate în totalitate, din cauza nemulţumirilor angajaţilor din sistemul public privind salariile.

La începutul acestei luni, judecătorii şi grefierii au întrerupt activitatea, deoarece nu erau mulţumiţi de salarii. Cu toate că ultimul proiect al legii salarizării unice prevede plata sporurilor cât şi creşteri salariale în ce priveşte angajaţii din justiţie, aceştia nu renunţă la grevă. Motivul: salariile ar urma să scadă din nou anul viitor.

Profesorii încep şcoala cu proteste

Luni, la festivităţile de deschidere a anului şcolar, cadrele didactice membre ale Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj (SLIPC) vor purta banderole albe cu sigla sindicatului, urmând ca marţi să picheteze Prefectura. Profesorii au şi ei acelaşi motiv: salarizarea necorespunzătoare.

„Luni şi marţi vom protesta faţă de salarizarea necorespunzătoare din învăţământ”, a spus Lucia Cojocaru, liderul SLIPC. Ea a mai precizat că, dacă la evenimentele de deschidere vor participa politicieni, sindicaliştii vor pleca de la manifestările de deschidere a anului şcolar.

Marţi urmează ca sindicaliştii să picheteze sediul Prefecturii Cluj, la care vor participa circa două sute de persoane.

Plătiţi prost

Angajaţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca au oprit activitatea astăzi, fiind şi ei nemulţumiţi de salariile prea mici. După mai multe greve japoneze, organizate de corpul medical al centrului clujean luna trecută, circa 15 medici şi asistente s-au adunat în faţa sediului instituţiei, într-un „protest al tăcerii”, cu măşti sanitare pe faţă, afişând pancarte pe care scria „Vreţi sânge? Vrem salarii decente” şi „Vreţi celule stem? Vrem reorganizare”.

Aceştia cer salarii echivalente cu ale personalului din sistemul sanitar, plata integrală a restanţelor salariale pe lunile iulie şi august şi includerea în legea salarizării unitare a bugetarilor a drepturilor pentru centrele de sânge, printre care acordarea unui spor de condiţii periculoase de 25 la sută, pentru întreg personalul, şi a unui spor pentru condiţii deosebit de periculoase, de 50-100 la sută, pentru personalul medical din laboratorul de boli transmisibile prin sânge.

Ei au trimis o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, solicitând rezolvarea de urgenţă a problemelor salariale cu care se confruntă unitatea. „Manipulăm în regim de urgenţă sânge şi derivate de sânge şi acest fapt ne îndreptăţeşte să cerem să fim consideraţi unitate de urgenţă cu toate drepturile aferente”, se menţionează în scrisoare.

Protestul s-a desfăşurat între orele 9.00 şi 11.00, interval de timp în care nu s-a prelevat sânge de la donatori.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite