Cluj: 600 de fermieri au fost scoşi de la plata subvenţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: 600 de fermieri au fost scoşi de la plata subvenţiilor
Cluj: 600 de fermieri au fost scoşi de la plata subvenţiilor

Controalele prin teledetecţie au blocat de la plată importante suprafeţe cultivate în judeţul Cluj

Câteva sute de fermieri din judeţul Cluj au pierdut subvenţiile europene pentru terenurile cultivate anul trecut, după ce firma care a efectuat controale prin metoda teledetecţiei a înregistrat diferenţe între declaraţii şi suprafeţele cultivate.


I-au recunoscut o treime din teren
Romeo Mănăşturean din comuna clujeană Ceanu Mare este una din persoanele verificate prin metoda teledetecţiei, un sistem de fotografiere prin satelit. Verificările s-au făcut prin sondaj de către firma Gauss din Timişoara, la comanda  Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) . Din cele aproape 70 de hectare ale reclamantului, teledetecţia i-a recunsocut doar 25 de hectare.


Nu doar că a fost tăiat de la subvenţia anuală, dar a primit o decizie scrisă, prin care este anunţat că va fi sancţionat cu suma de 20.211 lei. „Amenda primită este mai mare decât subvenţia primită cu un an înainte, pe toată suprafaţa, în valoare de 14.000 lei”, ne-a spus fermierul.


Mănăşturean deţine o firmă prin care administrează o fermă cu 70 de vite, al căror lapte îl valorifică prin SC Napolact SA. „Datorită secetei, a scăderii preţului la achiziţie la lapte, cu 40 la sută faţă de anul trecut, şi datorită impozitului forfetar acesta este primul trimestru de când lucrăm când suntem pe pierdere”, ne-a spus Mănăşturean. În plus, sancţiunea de la sistemul de teledetecţie îl va face să închidă firma. „Va trebui să renunţăm la activitate, dacă în urma contestaţiei se va menţine decizia de sistare a subvenţiei”, ne-a mai spus Mănăşturean.


Spectrul de culori eliminatorii
Adina Pojar, director coordonator adjunct al APIA Cluj ne-a spus că în situaţia lui Mănăşturean sunt în jur de 600 de fermieri, din cei circa 4.600 controlaţi anul trecut, prin metoda teledetecţiei. 
Fără a cunoaşte detaliile cazului reclamat, Pojar ne-a relatat că posibilităţile care duc la anularea subvenţiei sunt fie de suprapunere peste terenul declarat de altă persoană, fie necurăţarea păşunilor, opţiune contestată însă de fermier.


Claudiu Medrea, şeful departamentului de teledetecţie al firmei Gauss din Timişoara, care a obţinut contractul de control al terenurilor declarate susţine că posibilitatea de eroare prin acest sistem este foarte redusă, de cel mult 0,2 la sută. „După experienţa altor măsurători, spectrul de culori poate fi cu precizie interpretat, puţin probabil să existe confuzii între culturi şi buruieni”, susţine Medrea. Potrvit Adinei Pojar, numărul celor care încă nu au încasat subvenţiile pentru anul trecut, din cauza litigiilor sunt de 2-3 la sută din total.


În judeţul Cluj au depus cereri pentru subvenţie anul trecut un număr de 34.000 de fermieri, pentru o suprafaţă totală de peste 213.000 hectare. Numărul suprafeţei agricole a judeţului este însă de peste 400.000 de hectare. La nivel naţional, suprafaţa agricolă este de 8 milioane hectare. Dacă în primul an, solicitările pentru subvenţiile europene nu au vizat întreaga suprafaţă, anul trecut, în urma unor cereri sporite, care au depăşit aşteptările, sumele au fost corectate cu un coeficient de 0,86 la sută.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite