Cine este mitropolitul Ardealului, audiat la DNA în dosarul „Savanţii închisorilor”. Laurenţiu Streza, despre Becali: „Biserica l-a cinstit, el ne-a ajutat la Catedrală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Lauenţiu Streza a girat una dintre cărţile ştiinţifice ale lui George Becali. FOTO: Ramona Găină
ÎPS Lauenţiu Streza a girat una dintre cărţile ştiinţifice ale lui George Becali. FOTO: Ramona Găină

ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, audiat luni, 11 iulie, la DNA, în calitate de martor, în dosarul „Savanţii închisorilor”, a ajuns în atenţia publică după ce a blestemat un jurnalist care a fotografiat Mercedesul de lux al Mitropoliei. A făcut studii în Elveţia înainte de 1989, este profesor şi are cuvinte de laudă la adresa lui Becali: „Aş vrea să-l văd pe unul dintre oamenii potentaţi ai lumii acesteia care au făcut atâta bine”.

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, audiat luni, 11 iulie, la DNA pentru că a girat cartea "Iubirea milostivă şi mântuitoare", scrisă de Gigi Becai în penitenciar, nu a dat declaraţii jurnaliştilor care-l aşteptau la intrarea în sediu Direcţiei Anticorupţie. Nici purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Constantin Necula, nu a răspuns la telefon în ciuda insistenţelor. Totuşi, IPS Laurenţiu Streza a vorbit în presa locală despre relaţia sa cu latifundiarul din Pipera.

„Aş vrea să-l văd pe unul din oamenii potentaţi ai lumii acesteia care a făcut atâta bine, cât a făcut Becali. Atât!”, a declarat IPS Streza în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune sibian Turnul Sfatului TV. .Mitropolitul care este profesor şi conducător de doctorate la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, a susţinut că binecuvântarea pe care i-a dat-o lui Becali nu trebuie confundată cu referatele pe care le-a dat doctoranzilor săi: „Ceea ce a făcut Becali în acea carte e un jurnal al lui. Faptele trecute în carte au fost făcute de el. Eu i-am dat un act care putea să-l ajute, putea să nu-l ajute, asta depinde de legea pe care nu cei judecaţi au dat-o. Dacă nu era legea respectivă nu dădeam şi noi binecuvântare. Eu am dovedit Universităţii că referatele pe care le-am acordat eu la tezele de doctorat, la doctoranzii mei, sunt referate ştiinţifice pe text, de îndreptare, de opt, zece pagini. Binecuvântarea a fost nici pe o pagină în care am scris că binecuvântam lucrările făcute de el şi încredinţăm că publicarea lor va sluji credincioşilor noştri. Atât. (…)”.

„Au văzu ei referatul şi au vrut mai ales să-l scoată în show. Nu m-o deranjat cu nimic, dimpotrivă, mi-a făcut o cinste, că Biserica l-a cinstit pe Becali, el ne-a ajutat şi pe noi la Catedrală, i-am dat Crucea Şaguniană, dar atât. Alte relaţii cu el... El face pentru bine”

IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului 

“Biserica l-a cinstit pe Becali” 

Mitropolitul a fost deranjat de faptul că a fost audiat de Comisia de etică a Facultăţii în legătură cu cartea lui Becali fără să fie întrebat înainte. „Le-am prezentat cartea şi au văzut că numele meu nu e trecut niciunde. Au văzu ei referatul şi au vrut mai ales să-l scoată în show. Nu m-o deranjat cu nimic, dimpotrivă, mi-a făcut o cinste, că Biserica l-a cinstit pe Becali, el ne-a ajutat şi pe noi la Catedrală, i-am dat Crucea Şaguniană, dar atât. Alte relaţii cu el... El face pentru bine. Acum îşi îndreaptă atenţia spre oamenii bolnavi şi va încearca să ajute spitale. Foarte bine, s-o facă. La un astfel de om nu poţi să contribui ca să i se uşureze lui, să fie eliberat.?”, a explicat MItropolitul.  

L-a vizitat la puşcărie

„Eu am fost şi l-am vizitat. N-aş vrea ca nimeni să fie lipsit de libertate. Poţi avea orice confort. Faptul că eşti închis e o traumă teribilă. Te duci şi vezi cerul, dar te uiţi că e gard. Şi vezi că stă acela cu puştocul lângă tine.”, a explicat IPS Laurenţiu Streza. Mitropolitul i-a reporoşat omului de afaceri că e vanitos: „S-a schimbat foarte mult, dar e un lucru pe care greu îl deprinde: să tacă. Greu! E greu. I-a spus şi oameni mai mari, i-am spus şi eu: taci! E vanitos. El se compară, face comparaţii tot timpul între el şi altul, se raportează la altul. Taci mă din gură! I-am spus «mă, fii atent, numele meu să nu-l mai pomeneşti»„.

mercedes streza

Un Mercedes precum cel al Mitropoliei costă între 63.000 şi 100.000 de euro. FOTO> Ora de Sibiu

Scandalul Mercedesului 

Numele mitropolitului Ardealului apare şi în legătură cu scandalul maşinii de lux pe care IPS Laurenţiu Streza o foloseşte în deplasări. Este vorba despre un Mercedes E350 4matic, care costă circa 63.000 de euro, modelul standard, conform site-ului oficial al producătorului german. În funcţie de dotări, automobilul poate ajunge şi la 100.000 de euro. Jurnalistul care a publicat fotografia cu bolidul într-un ziar local a fost blestemat de mitropolit: „Să-i dea Dumnezeu atâţia bani câţi o câştigat... să-i înmulţească numai banii ăia cât o câştigat el păăă”. Atenţionat de moderatorul emisiunii: „E păcat şi asta”. „Da, este. Să mă ierte Dumnezeu. Şi asta am zis-o, dar alta nu mai zic”, a adaugat mitropolitul. El a mai spus „nu am de ce să nu mă folosesc de un bun pe care l-am luat cinstit, şi încă mai am de plată la el, pentru că cineva a vrut să câştige nişte bani cu fotografia respectivă”. Totuşi, ÎPS a spus că-l va ierta pe jurnalist dacă îşi va cere scuze. În cotidianul local care a publicat fotografia a apărut un articol prin care i se cerea acestuia scuze. 

Carte de vizită Laurenţiu Streza 

S-a născut la 12 octombrie 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, din părinţii Iulian şi Viorica . La vârsta de 13 ani rămâne orfan de tată.

1954-1961 Şcoala generală , în localitatea natală;

1961-1965 Liceul teoretic „Radu. Negru”în oraşul Făgăraş;

1965-1969 Institutului Teologic Universitar din Sibiu, obţinând diploma de licenţiat în Teologie cu teza: „Mai – Marele Păstorilor, Hristos, modelul păstorilor bisericeşti în lumina Evangheliilor canonice”.

1970-1973 Cursuri de doctorat în Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucureşti , la Secţia Practică , Specialitatea principală: Liturgică Pastorală şi Artă creştină ;

1975 susţine examenul de admisibilitate , pe care-l promovează cu media 9,50.

1982-1983 Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia ;

1983 specializare în domeniul liturgic laFacultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Fribourg – Elveţia ;

1985 doctor în Teologie, la Institutul Teologic Universitar Bucureşti – Specialitatea: Liturgică Pastorală şi Artă creştină, cu teza: „Botezul în diferite rituri liturgice creştine” , sub îndrumarea marelui liturgist, Pr. Prof. Dr. Ene Branişte .

În 1969 se căsătoreşte cu Eugenia Stanciuşi are cinci copii .

Decembrie 1969 e hirotonit preot pe seama parohiei Lisa , protopopiatul Făgăraş, desfăşurând timp de 6 ani 1970-1976 o activitate pastorală susţinută.

1976-1981 devine spiritual-asistent laInstitutului Teologic Universitar din Sibiu

1976-1986 asistent la Secţia Practică

1977-1979 suplineşte lectoratul de Limba greacă şi lectoratul de Limba franceză (1983-1986) 

1986 suplineşte disciplina de Liturgică şi Pastorală , cu seminariile de practică liturgică.

1987 devine profesor universitar, titular la disciplinele: Liturgică, Pastorală şi Artă creştină , precum şi Îndrumător de doctorat , acreditat de C.N.E.A, finalizând până în prezent, 10 doctori în Teologie Liturgică, iar 18 doctoranzi fiind în stadiul de finalizare a tezei.

ianuarie — aprilie 1990 , devine consilier economic al I.P.S. Antonie al Ardealului.

1992 — 1996 este ales Secretar ştiinţifical Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”din Sibiu.

1992 soţia trece în lumea drepţilor.

1992 este ales membru al AsociaţieiInternaţionale „Societas Liturgica”, cu sediul la Toronto (Canada) şi Trier (Germania).

20 iulie 1996 este tuns în monahism, la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, de către IPS Mitropolit Antonie, primind numele de Laurenţiu.

4 iulie 1996 ales, prin hotărârea Sfântului Sinod, episcop al Caransebeşului.

11 august 1996 este hirotonit arhiereu şi instalat episcop la Caransebeş de către IPS Mitropolit Nicolae al Banatului.

1997 — 2001 , din încredinţarea Sf. Sinod, poartă de grijă credincioşilor români, vizitând şi slujind în toate parohiile din Banatul Sârbesc. 
În prezent, este preşedintele Comisiei sinodale de canonizarea a sfinţilor români, reuşind până în prezent finalizarea lucrărilor de canonizare a noi sfinţi, printre care: Sf. Vasile de la Poiana Mărului, Sf. Teodosie al II — lea, Sf. Onufrie de la Vorona, Sf. Ierarh Dosoftei, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cenica şi Sf.Ierarh Grigorie Dascălul, Sf. Ierarh Andrei (Şaguna) şi Sf. Ier. Simion Ştefan cu slujbele lor şi cele ale altor sfinţi canonizaţi mai înainte.

De asemenea este numit preşedintele Subcomisiei liturgice pentru diortosirea cărţilor de cult , în cadrul Comisiei Teologice şi Liturgice a Sfântului Sinod.

3 noiembrie 2005 ales Mitropolit al Ardealului.

13 noiembrie 2005 este instalat Mitropolit al Ardealului, în catedrala mitropolitana din Sibiu, de către Patriarhul Teoctist Arăpaşu, împreună cu un numeros sobor de arhierei.


Intre 2008-2012 a fost decan al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna din Sibiu” (conform CV-ului de pe siteul mitropoliei). 

Citeşte şi

Luxul strident al liderilor BOR. Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, se plimbă cu un bolid Mercedes care costă minim 63.000 de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite