Cine este Ioan Aurel Pop, noul preşedinte al Consiliului General al CNATDCU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Aurel Pop, rectorul UBB şi preşedintele CNATDCU. FOTO: Arhivă personală
Ioan Aurel Pop, rectorul UBB şi preşedintele CNATDCU. FOTO: Arhivă personală

Noul preşedinte al Consiliului General al CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare), Ioan-Aurel Pop, e rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, membru al Academiei Române şi autorul a peste 50 de cărţi, tratate şi manuale universitare. Cine este Ioan Aurel Pop? A fost desemnat în 2013 unul dintre cei mai buni profesori din lume într-un top al Universităţii Universităţii Oklahoma Outreach (SUA).

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Ioan-Aurel Pop, a fost ales vineri preşedinte al Consiliului General al CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare). Înaintea alegerii sale ca preşedinte, rectorul UBB ocupase funcţia de vicepreşedinte CNATDCU. Din acest Consiliu fac parte reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ superior din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Ploieşti şi Târgu Mureş, precum şi de la Academia Română.

Conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este organism consultativ al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, alcătuit pe criterii de prestigiu profesional şi moral din cadre didactice universitare şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar universitar sau de cercetător ştiinţific II, ori titluri echivalente obţinute în străinătate, membri ai Academiei Române şi ai unor instituţii de cultură.

Cine este Ioan Aurel Pop

Ioan Aurel Pop a devenit în 2012 rectorul cele mai mari universităţi din ţară, „Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca. El este membru titular al Academiei Române şi Directorul Centrului de Studii Transilvane. Este autorul a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefeţe etc. în volume separate şi reviste de specialitate şi publicaţii de cultură. Este doctor în istorie şi specialist în Istorie medievală. Vezi aici CV-ul lui Ioan-Aurel Pop.

Ioan Aurel Pop, printre cei mai buni profesori din lume

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, academicianul Ioan-Aurel Pop, a primit, în urmă cu trei ani, distincţia prin care este inclus în „The International Adult and Continuing Education Hall of Fame”, un top al celor mai buni profesori din lume în 2013. Distincţia a primit-o din partea Universităţii Oklahoma Outreach (SUA), instituţie din Top Shanghai 500, pentru cărţile şi studiile ştiinţifice publicate, dar şi pentru munca sa de coordonator al unor instituţii româneşti şi europene de cultură. Clujeanul Ioan-Aurel Pop a fost nominalizat, alături de alte 14 cadre didactice din toată lumea, în „The International Adult and Continuing Education Hall of Fame” , organizaţie fondată în 1995 la Universitatea Oklahoma. Instituţia a fost creată pentru „a onora lideri care au adus contribuţii deosebite în domeniile educaţiei adulţilor şi învăţării continue“, motto-ul acesteia fiind „liberteatea de a învăţa stă în centrul tuturor marilor civilizaţii“.

Printre ceilalţi profesori nominalizaţi anul acesta se numără: Ronald Gross (co-preşedinte al Seminarului pentru Inovare în Educaţie de la Universitatea din Columbia), Jong-Gon Hwang („părintele” educaţiei pentru adulţi din Coreea), Rosalind Loring (preşedinte în cadrul Conferinţei UNESCO pentru educaţie continuă), Michael Grahame Moore (fondatorul Centrului American pentru Educaţie la Distanţă), Thomas Sticht (lucrările lui au dus la crearea Programului Armatei SUA de educare a militarilor), Lloyd Robert Maxwell Ross (profesor la Universitatea din Sidney, consilier pe probleme de educaţie al mai multor premieri australieni).

Cine este Ioan Aurel Pop: distincţii

Printre distincţiile primite şi funcţiile obţinute de-a lungul carierei menţionăm: 

Premiul George Bariţiu al Academiei Române (1991)

Visiting professor (bursier Fulbright) la Universitatea din Pittsburgh, PA, USA (1990-1992)

Directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995)

Visiting professor la Universitatea din Trento (2001-2003)

Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007)

Visiting professor la Universitatea Ca’Foscari din Veneţia (2003-2008)

Membru al Comisiei de istorie a relaţiilor internatţionale din cadrul Comitetului Internaţional de Ştiinţe

Istorice (Milano) din 1990.

Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe, Litere şi Arte (Paris) din 1999.

Membru al Institutului pentru Intâlniri Internaţionale din Gorizia din 2005.

Membru al Ateneo Veneto din 2005

Membru în Comitetul ştiinţific al Institutului pentru cercetări de istorie socială şi religioasă din Vicenza,

Italia

DHC al universităţilor din Alba Iulia, Timişoara, Oradea, Cahul, Galaţi, Universitatea de Stat din

Chişinău, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea „Petru Maior” din Târgu

Mureş

Membru titular al Academiei Române din 2010

Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler şi Ordinul de Onoare prin decretul Preşedintelui României

(2010)

Premiul de excelenţă al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni (2011)

Membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă (Salzburg) din 2013

Membru al International and Adult Continuing Education (IACE) Hall of Fame, din 2013

Membru în Colegiul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române

(2013)

Medalia Crucea Transilvană din partea Arhiepiscopiei Clujului (2014)

Comandor al Ordinului Militar de România (2014)

Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2015)

Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2015)

Membru titular al Accademia Nazionale Virgiliana (2015)

Citeşte şi

Un rector clujean, în „Hall of Fame“-ul celor mai buni profesori din lume, desemnaţi de o universitate americană din Top Shanghai 500

Singurul profesor român nominalizat printre cei mai buni dascăli ai lumii: „Memoria computerului nu ne scuteşte de învăţare”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite