Cine este Ilinca Băcilă, tânăra din Cluj care i-a cucerit pe români: „După Eurovision urmează BAC-ul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilinca Băcilă, reprezentanta României la Eurovision, provine dintr-o familie de muzicieni, tatăl ei fiind un cunoscut profesor de Canto din Cluj-Napoca. Spune că părinţii au încurajat-o să cânte, deşi când era mică era afonă. Întrebată ce urmează după Eurovision, ea a spus că Bacalaureatul şi, speră, să ajungă pe Broadway. Tatăl ei, Şerban Băcilă, spune că succesul ei a început din momentul în care a practicat tehnica Yodel.

Reprezentanta României la Eurovision, Maria Ilinca Băcila (18 ani), provine dintr-o familie de muzicieni, tatăl ei fiind profesor de canto la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia”, din Cluj-Napoca. Fiind un profesor foarte cunoscut în lumea muzicală clujeană şi iubit de elevii săi, Şerban Băcilă a primit aseară foarte multe mesaje de de felicitări. „Mi s-a stricat mesageria...Mă mut la ORANGE Ukraina în semn de protest!”, a scris el pe Facebook.
De altfel, într-un interviu în care a fost întrebată cine sunt personalităţile care o inspiră, Ilinca a răspus: „Părinţii mei. Îi admir mult pe amândoi, atât ca oameni, dar şi ca artişti. De asemenea o admir mult pe Loredana. E o artistă complexă care a reuşit mereu să se reinventeze şi să rămână în top. Poate fi considerate Madona României. Arată extrem de bine la vârsta ei, cântă bine, are un show extraordinar. Aş vreau să fiu şi eu la fel ca ea la vârsta ei.”

Tatăl Ilincăi: „De când a studiat tehnica Yodel ascensiunea ei a fost teribilă”

Tatăl clujencei care va reprezenta România la Eurovision 2017, Şerban Băcilă, este profesor de canto şi cel care a pregătit-o pe Ilinca încă de la 6 ani. El a susţinut că fiica sa a participat timp de 4-5 ani la diferite festivaluri şi concursuri fără „a face mare brânză”. Succesul a venit de când a studiat tehnica Yodel, inspirată de una dintre finalistele emisiunii „Americanii au talent”.

image

Profesor de Canto la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „ Octavian Stroia" din Cluj – Napoca, Şerban Cristian Băcilă a vorbit cu „Adevărul” despre ascensiunea muzicală a fiicei sale: 

„A început să cânte la pian înainte să cânte cu vocea. Avea 6 ani şi pe atunci avea o voce răguşită . Eu o înregistram şi-i puneam să se asculte. Spunea că seamănă cu o răţuşcă răguşită, nu-i plăcea vocea ei. Într-adevăr atunci nu putea cânta curat şi impecabil, dar acesta este un lucru normal pentru vârsta respectivă. Sunt rare cazurile în care un copil poate cânta impecabil la acea vârstă. De aceea spune că a fost afonă. Studiind şi perseverând a reuşit să-şi capete încrederea şi să facă performanţă”. 

„Au fost 4-5 ani de încercări, de participări la festivaluri şi concursuri unde nu a făcut mare brânză. De când a studiat tehnica Yodel ascensiunea ei a fost teribilă, de atunci a avut mari succese la Vocea României sau Festivalul de la Mamaia”

Şerban Băcilă, tatăl Ilincăi

Se pregăteşte din clasa a II-a

Şerban Băcilă susţine că Ilinca a început să lucreze la vocea ei de la 7-8 ani, iar la 12 -13 ani au apărut primele succese. „Au fost 4-5 ani de încercări, de participări la festivaluri şi concursuri unde nu a făcut mare brânză. De când a studiat tehnica Yodel ascensiunea ei a fost teribilă, de atunci a avut mari succese la X Factor, Vocea României sau Festivalul de la Mamaia”. La 13 ani a concurat la X Factor în trupa Quatro – alături de alte fete. La 16 ani ajunge în semifinale la „Vocea României”, alături de Loredana. Ilinca a participat alături de antrenoarea ei în turneul naţional şi a colaborat cu mai multe instituţii de cultură din ţară: Filarmonica Iaşi, Opera Română Cluj, Teatrul Dramatic Braşov. 

Inspirată de o concurentă de la „Americanii au talent”

Şerban Băcilă susţine că „tehnica Yodel a fost o dorinţă a ei pe care eu n-am cunoscut-o. Practic, m-a pus faţa faptului împlinit.Eram într-o zi acasă, spălam vasele şi am auzit sunete ciudate din camera ei. Ilinca se uita pe YouTube la o domnişoară de la Americanii au talent, care cânta coutry-yodel, şi încerca s-o imite. Timp de o lună, o lun şi jumătate, zilnic, a încercat să-şi rupă glasul din vocea piept în cea de cap, pentru că de fapt în asta constă tehnica Yodel. Ea a căutat ca prin ascultare să-şi modeleze vocea astfel încât să pătrundă această tehnică. După o lună şi ceva a început să lege sunetele şi am început să lucrăm pe diferite cântece”. Profesorul de canto susţine că până la Yodel Ilinca nu s-a remarcat cu altceva. „De atunci lumea a perceput-o ca fiind unica şi era unica solistă din România la acea vreme care făcea Yodeling. Apoi, au copiat-o şi alţi copii care au încercat să cânte acelaşi piese. A ajuns chiar să fie nemulţumită pentru că lumea o asocia cu Yodel, ea căpătând faima că stăpâneşte foarte bine această tehnică. Având succes la public a prins şi încredere şi a început să studieze şi alte stiluri: rock, pop, country, rap, muzică clasică”, spune Băcilă. 

Nu va avea emoţii la Eurovision

Profesorul de canto Şerban Băcilă, văzând în urmă cu câţiva ani succesul unor emisiuni de talente pentru tineret, a organizat un studio unde îi învăţa pe copii muzică uşoară. Ilinca s-a numărat printre elevii săi. Părintele crede că deja Ilinca a trecut de faza în care să aibă emoţii pe scenă sau să fie influenţată de presiunea aşteptărilor pe care le are publicul de la ea: „Momentul de cumpână din cariera ei a fost până la 12-13 ani când a avut mare neîncredere în talentul ei. Această neîncredere s-a văzut în fiecare spectacol, în fiecare apariţie. După ce a prins primele aplauze a început să aibă încredere în ea şi lucrurile s-au schimbat. A început pe la 13 ani, iar apogeul l-a atins la 15 ani la Vocea României. De atunci chiar n-am mai avut ce s-o învăţ. Îi mai dau sfaturi din când în când”. 

 Şerban Băcilă are încredere că Ilinca va obţine un loc bun la Eurovision: „ce s-a întâmpalt până acum este deja o provocare. A obţinut o mare performanţă, iar dacă ar ajunge la un loc fruntaş va fi cireaşa de pe tort. Multă lume, inclusiv presa străină şi poll-urile, susţin că are o şansă mare să fie în locurile fruntaşe.”  Clujeanul nu-şi face probleme despre cum se va descurca departe de familie. ”de anul trecut s-a mutat la Bucureşti. Locuieşte singură acolo şi nu sunt probleme, Ilinca e descurcăreaţă”. 

Cân era mică era afonă

La vârsta de cinci ani, Ilinca era disfonică. „E o poveste amuzantă. Înainte să merg la şcoală eram afonă total. Toţi din familia mea cântă. Tata e profesor de canto. Eu nu avem deloc ureche muzicală, nu aveam voce. Cu toate acestea ai mei au decis să mă dea la şcoala de muzică, că poate, poate voi reuşi să cânt. Pentru a intra la şcoală, pe clasa I trebuia să dăm un test, dar bineîneţeles că nu l-am trecut, fiind afonă. Am intrat cu pile, naşa mea lucrând la şcoală. Am început să fac pian şi aşa încet a început să mi se dezvolte urechea muzicală”, a povestit Ilinca pentru Transilvania Reporter. Cu toate eforturile depuse, în clasa a treia, aceasta a rămas repetentă. „Doar la şcoala de muzică! Făceam în paralel şcoala de muzică. La cea normală aveam numai F.B.”, îşi aminteşte aceasta amuzată de „episodul” acesta.

X Factor, Românii au talent şi Vocea României

În 2012, ea a participat şi la "Romanii au Talent", unde a ajuns pana in semifinalele show-ului. În 2014, adolescenta a venit la audiţiile pe nevazute la „Vocea României” cu speranţa de a-i face pe toţi cei patru antrenori s-o dorească în echipa lor, iar pentru asta a mizat pe o melodie...country: "Cowboy sweetheart". Daca pe Loredana vocea Mariei a convins-o inca din primele secunde, Smiley şi Marius Moga au fost daţi pe spate de talentul fetei de a face yodeling. La vârsta de 14 ani, Ilinca a participat şi la X Factor. 

Admiratoare a Christinei Aguilera

Tânăra a mărturisit, într-un interviu pentru Monitorul de Cluj că este o mare admiratoare a Christinei Aguilera. „Îmi place foarte mult, cum arată cum cântă, e deşteaptă, pot să zic că o idolatrizez, mi-a plăcut întotdeauna de ea. De la băieţi îmi place de Bruno Mars, cântă bine, arată bine, are tot ce trebuie. Cam astea sunt lucrurile care îţi trebuie ca să te placă publicul, să arăţi bine, să ştii să te mişti şi să faci o grămadă de alte lucruri”, a mărturisit Ilinca.

“Mi-aş dori mult să plec în America. Ştiu că sună a clişeu, dar mi-ar plăcea să ajung pe Broadway. Peste cinci ani mă văd tot în domeniul muzical. În primul an de facultate aş vrea să merg cu work and travel în America şi apoi, de ce nu, să merg pentru o perioadă mai lungă de timp dacă îmi place”, a mai spus clujeanca.

După Eurovision urmează BAC-ul 

Tânăra s-a mutat în 2015 la Bucureşti pentru a se putea concentra pe cariera muzicală. Acum este în clasa a XII-a al Colegiul Naţional "Iulia Haşdeu", din Bucureşti. 

“Cred că îmbinarea de stiluri atât de diverse (rock, rap, pop şi yodelling) face piesa atât de specială. Piesa noastră aduce ceva nou concursului şi se potriveşte de minune cu logo-ul de anul acesta: «Celebrate Diversity», iar eu şi Alex vom da tot ce putem ca momentul nostru să fie demn de a ne reprezenta ţara”, a declarat Ilinca într-un interviu. Ea a mai arătat că nu avea în plan “de la început” să înscrie piesa la Eurovision, “însă au fost mulţi oameni care au insistat că este perfectă pentru acest concurs”. După Eurovision, tânăra se va pregăti pentru Bacalaureat şi pentru admiterea la facultate, dar spune că „va continua să-şi  urmeze visul, acela de a ajunge un artist internaţional”.

Citeşte şi

Ilinca şi Alex Florea sunt câştigătorii Eurovision România 2017: cei doi au primit un premiu în bani şi ne vor reprezenta ţara la Kiev VIDEO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite