Cine poate fi primul guvernator al Regiunii de Nord-Vest? Numele cel mai vehiculat este cel al fostului ministru de Interne, Ioan Rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Rus  FOTO: Adevărul
Ioan Rus  FOTO: Adevărul

Ioan Rus, fost ministru de Interne în mai multe guverne, este una dintre persoanele care ar putea fi guvernatorul Regiunii de Nord-Vest. Deşi numele său este des vehiculat, acesta a declarat, zilele trecute, că în agenda sa „nu există un punct în care scrie guvernator regional“. Ioan Rus nu deţine nicio funcţie de conducere în PSD, nici local, nici naţional, însă opiniile sale nu sunt trecute cu vederea.

Deşi Legea Regionalizării nu este încă definitivată şi nu se ştie cum vor fi aleşi viitorii guvernatori ai celor opt regiuni ale României, pe lista neoficială apar mai multe persoane. În cazul regiunii de Nord-Vest, cel mai vehiculat nume este cel al lui Ioan Rus (PSD).

Un alt posibil guvernator ar putea fi Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj - aceasta doar dacă se stabileşte prin lege că preşedinţii de CJ vor coordona regiunile până la desemnarea (prin alegeri, rămâne de văzut) guvernatorilor.

„Nu e important cine va candida din regiunea noastră decât din perspectiva eficienţei şi a unei anumite experienţe administrative. Ar mai fi nevoie ca persoana respectivă să aibă un proiect de viaţă şi un proiect de regionalizare.
Pe agenda proiectului meu personal nu există un punct în care scrie guvernator regional, dar proiectul de regionalizare este unul la care lucrez, ma interesează prin rezultatele lui pentru că de reuşita lui ţine destinul Transilvaniei pe termen lung, pentru că Transilvania este locul în care m-am născut, mi-am întemeiat familia şi business-ul şi este locul în care îmi doresc să trăiesc cu plăcere alături de toţi ceilalţi transilvăneni“,
declara Ioan Rus, zilele trecute, pe citynews.ro.

Ultima funcţie politică de conducere a lui Ioan Rus a fost cea de ministru de Interne, pentru câteva luni, în 2012, în perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. El şi-a dat demisia afirmând că în cazul referendumului s-au făcut presiuni „de peste tot“ şi că se întoarce la Cluj cu un „gust amar“.

Rus a mai ocupat funcţia de ministru de Interne în guvernul condus de Adrian Năstase, în perioada 2000-2004. 

Totodată, se mai spune despre Ioan Rus că are o relaţie bună cu liderul PDL Vasile Blaga, care, de altfel, i-a urmat în funcţia de ministru de interne. Blaga a spus în câteva rânduri că lui Ioan Rus i se datorează ridicarea vizelor pentru românii care voiau să călătorească în UE, la momentul în care ţara noastră nu făcea parte din Uniunea Europeană.

Afaceri cu maşini

Rus este un om de afaceri din Transilvania, implicat în afaceri cu maşini, într-un trust de presă (n. r. din care s-a retras recent), conform gândul.info. O firmă auto pe care Rus o administrează este RMB Inter Auto. Acţionariatul este format din firma lui Ioan Rus, Autosincron, şi offshore-ul lui Ion Ţiriac, Vitexa Holding.

O sursă importantă de venit pentru această firmă a lui Rus au fost contractele cu statul. În perioada 2010-2011, RMB Casa Auto Timişoara a câştigat licitaţii la Ministerul Educaţiei, pentru care a livrat microbuze şcolare în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, potrivit gândul.info.

Numele lui Ioan Rus a apărut recent şi când a venit la Cluj ministrul Cercetării. Mihnea Costoiu, ministrul Cercetării, s-a aflat vineri, 1 februarie, la Cluj-Napoca, unde a avut o întâlnire cu rectorii universităţilor şi cu studenţii.
Cu o zi înainte, s-a întâlnit, la cabana lui Ioan Rus de la Someşul Cald, cu rectorii cărora le-ar fi spus, potrivit unui film apărut în presă, cum să fure.
Aceasta în condiţiile în care, la UBB, se făceau controale şi legat de modul în care se completaseră anumite documente din proiecte cu finanţare europeană, proiecte în care unii profesori trecuseră că lucrează 40 de ore într-o zi.

Declaraţiile lui Ioan Rus

• Despre demisia sa de la Interne

Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus a declarat că decizia de a-şi da demisia din fruntea MAI a fost cea mai potrivită, deoarece nu ar fi putut face ce îi cereau Traian Băsescu şi Crin Antonescu

„Intervenţia publică a domnului Crin Antonescu din seara zile de 7 august îmi întăreşte convingerea că decizia mea a fost cea mai potrivită. Am luat-o când am înţeles că nu pot să fac ceea ce atât Traian Băsescu, cât şi Crin Antonescu aşteptau de la mine. Unul să măresc listele electorale, altul să le micşorez. Este războiul lor. Eu am venit la minister pentru a face treabă şi am făcut, organizând din scurt alegeri şi referendum fără incidente“, a declarat Ioan Rus. 

„Plec acasă cu un gust amar, dar cu aceeaşi convingere: în politică bărbaţii au calea lor“, a mai declarat fostul ministru al Administraţiei şi Internelor.

• Despre referendum: ”S-a făcut mai mult emoţional, au existat presiuni de peste tot”

"Eu nu am fost foarte fericit de ideea în sine de a organiza acest referendum, pentru că ştiam, păstrez relaţii, am scrisori de la miniştrii de Externe, (...) ceea ce se întâmplă în exteriorul acestei ţări vizavi de noi înşine. Şi le-am explicat colegilor mei că la alegerile locale am avut 10,4 milioane de participanţi, în condiţiile în care au fost şi pedeliştii şi ungurii la vot, în condiţiile în care am avut 200 de candidaţi, fiecare cu o dorinţa proprie de câştig. (...)
Era extrem de puţin probabil ca la un referendum să adunăm 9 milioane şi câţi oameni ne trebuia să facem cvorum. Şi atunci nu m-am opus, dar am explicat - nu cred că izbândim, nu cred că ne iese, cred că vor fi efecte perverse acestei activităţi din interior şi în exterior.
Mă rog, presiunea asupra primului-ministru a fost atât de mare ... (...) Şi am intrat într-un fel de discuţii contraproductive ale căror rezultate se văd: reacţiile internaţionale şi în plan intern", a argumentat social-democratul.
Întrebat de unde au venit aceste presiuni, Ioan Rus a răspuns că "de peste tot".

• Potrivit lui Rus, social-democraţi precum Ion Iliescu şi Radu Mazăre "sunt un cuplu bun" şi trebuie promovată generaţia politică a premierului Victor Ponta.

"Ion Iliescu şi Radu Mazăre sunt un cuplu bun. M-a întrebat un ziarist azi dacă am pierdut ceva. (...) Şi i-am răspuns că mi-am pierdut boii de la bicicletă şi am câştigat praful de pe tobă. (...)
PSD mă are membru şi pe mine. Cum eu îl ascult pe Dragnea, trebuie să mă asculte şi el pe mine. (...) Platforma Neamţu şi Papahagi nu sunt modele de luat în seamă.
Cred că în interiorul USL există suficient de mulţi oameni raţionali astfel încât să genereze o atitudine acceptabilă progresistă a acestui grup de partide vizavi de toate problemele pe care România le are în acest moment. Nu cred că e nevoie de o altă platformă, cred că e nevoie de un minim de efort ca toate aceste probleme să se gestioneze în interiorul USL", a spus Rus, la Realitatea tv.

"Deci nu putem să nu plecăm de la ideea că nu s-ar putea. Trebuie să sprijinim generaţia Victor Ponta pentru că, altfel, peste 15 ani, nouă nu are cine să ne dea pensie. Deci, fie promovăm şi susţinem această generaţie de oameni, de 40 de ani, astfel încât să modifice ceva din năravurile pe care le avem în acest moment, altfel ne îndreptăm încet, încet spre un dezastru. (...) Totuşi, pe frustrări individuale nu se pot construi lucruri solide şi atunci şi Băsescu va trebui să renunţe la frustrările sale şi Ponta şi Antonescu şi Rus şi să încercăm să gândim pozitiv la acest final de an, pentru că locuri să competiţionăm avem cât nu ne trebuie", a argumentat social-democratul.

• Despre cazul Adrian Năstase. Rus a povestit cum s-au petrecut lucrurile în cazul Adrian Năstase când încă era ministru de Interne

"Am făcut ce face orice om care are în responsabilitatea sa ordinea publică şi menţinerea ei, să nu se întâmple nimic care să genereze chestiuni negative.
Din punctul meu de vedere, până la data la care i se ducea mandatul acasă, Adrian Năstase era un om om perfect liber, până atunci n-avea interdicţie să vorbească cu cineva. Nu vorbim de niciun fel de restricţie, putea să vorbească şi cu mine şi cu preşedintele dacă îi răspundea."

Întrebat de Victor Ciutacu dacă Adrian Năstase i-a dat de bănuit că va face un asemenea gest, Ioan Rus a mărturist că acesta "era depresiv, era extrem de necăjit. Ceea ce eu am simţit că s-ar putea să se întâmple viaţa a demonstrat că s-a şi întâmplat", a spus ministrul de Interne, precizând că ar mai face şi a suta oară acelaşi lucru.

Despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu (declaraţii din iunie 2012)

"Prin suspendare am pierdut cu toţii două luni şi jumătate. Întrucât aceste lucruri nu se suprapuneau sută la sută peste convingerile mele (...) am considerat că - pentru a nu-i încurca - mă duc şi îmi văd de treburile mele", a mai spus fostul ministru de Interne.

Rus consideră că nu s-au făcut lucruri ilegale la referendum, însă "ar fi urmat" acest lucru.
"În jocul acesta de putere, eu am căzut între scaune. Cred că absolut inutil. Nu aveam altă soluţie, decât, eventual, să mă ascund după premier şi să reziste el la presiunile din interiorul USL. Ceea ce însă nu mă caracterizează şi nu am cum să mă ascund după nimeni", a arătat Rus.
Cât despre listele electorale, Ioan Rus spune că sunt aceleaşi, iar la alegerile din decembrie se va vedea acest lucru.
"Peste o săptămână, două, când se vor da listele pentru alegerile generale, veţi vedea că sunt aceleaşi liste, pentru că aceea este situaţia reală din România", a mai afirmat fostul ministru de Interne.

• Despre plagiatul lui Victor Ponta

Ioan Rus, ministrul Administraţiei şi Internelor a vorbit despre scandalul iscat în urma faptului că premierul Victor Ponta ar fi plagiat lucrări în redactarea tezei sale de doctorat. Rus a declarat ironic că „o ceată de portocalii s-au adunat, azi, cu un chimist în frunte să atace cu duritate nişte chestiuni legate de drept."

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite