Cine sunt americanii care au spus că românii put şi s-au ales cu ameninţări cu moartea. Răspunsul lor: „E un show. Dacă nu vă place, nu vă uitaţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harry şi Audrey au spus despre castelul Corvinilor din Hunedoara că este unul dintre cele mai frumoase pe care le-au văzut. FOTO: Arhiva personală
Harry şi Audrey au spus despre castelul Corvinilor din Hunedoara că este unul dintre cele mai frumoase pe care le-au văzut. FOTO: Arhiva personală

Harry şi Audrey, cei doi americani din Chicago care călătoresc în jurul lumii, le răspund românilor care s-au simţi jigniţi de postările lor. Deşi se plâng că au primit ameniţări cu moartea, cei doi călători se laudă că această controversă le-a crescut notorietatea.

 „Am reuşit să enervăm o întreagă ţară, ajungând subiect de prima pagina în ziarele naţionale din România“, au postat, marţi seară, pe Facebook, Audrey şi Harry, cei doi americani care fac înconjurul lumii şi îşi împărtăşesc experienţele pe internet.

„Lungă, fierbinte şi mirositoare. Cluj-Napoca, România,Transilvania. Ghid de călătorie“ - acesta este titlul filmuleţului de 10 minute postat luni pe YouTube de către cei doi călători, film care a fost preluat de presa naţională şi a fost comentat de sute de persoane. În video este prezentată călătoria pe care cei doi au făcut-o, pe 20 august, de la Deva la Cluj-Napoca. Primele critici apar încă din gară: „Încercăm să aflăm unde este trenul nostru, pentru că în România semnele sunt întotdeauna greşite, oamenii greşesc tot timpul, totul este greşit tot timpul în România, deci trebuie să întrebi tot timpul «Acesta e trenul? Acesta e trenul? Acesta e trenul?», pentru că nu e un sistem care se te informeze“.

Harry se plânge de faptul că trenul merge cu 20 de mile (32 de kilometri) la oră, „la fel ca diligenţele din secolul al XVIII-lea“. După 8 ore, cei doi vloggeri ajung la Cluj-Napoca şi trag concluziile: „călătoria cu trenul a fost lungă, fierbinte şi mirositoare. Ca să fim cinstiţi, a fost mirositor. Nu neapărat trenurile, ci oamenii din tren. Put. (...) Noi nu ne-am spălat hainele de şase zile, dar noi tot nu puţim“. Apoi, cei doi au fost nemulţumiţi de apartamentul închiriat pe AirBnb, un site unde poţi rezerva locuinţe puse la dispoziţie de localnici la preţuri avantajoase. „Am găsit mai multe fire de păr în pat,  totul e murdar, podeaua e murdară, sunt gângănii peste tot şi nu sunt detergenţi ca să pot curăţa“, spune Audrey.

În turul lumii

Audrey şi Harry sunt căsătoriţi, locuiesc în Chicago şi au pornit turul în jurul lumii în septembrie 2014, încercând să demonstreze că poţi să călătoreşti cu buget mic. Ei explică pe site-ul lor, thebudgetsavvytravelers.com, de ce s-au hotărât să vândă tot şi să se îmbarce într-o aventură în jurul lumii. Audrey a fost educatoare pentru copii cu nevoi speciale timp de 10 ani şi „am obosit să fiu scuipată, lovită, muşcată, certată şi înjurată. Una dintre cele mai memorabile citate de la un copil de 4 ani a fost: «Nu eşti profesoara mea, eşti curva mea»“.

Harry a vorbit despre dorinţa cuplului de se muta din apartamentul strâmt pe care l-au cumpărat pentru a locui temporar, vreo 2-3 ani, la periferia Chicago-ului. După 10 ani, cei doi trăiau tot în apartamentul respectiv, întrucât a venit criza imobiliară, iar visata mutare într-o casă a devenit un obiectiv imposibil.  Argumentele hotărâtoare au fost însă: „faptul că oraşul Chicago şi statul Ilinois au fost ruinate de politicieni corupţi“ şi „atunci când călătorim vedem viaţa în culori mai vii şi mai plină de sens“.

Părţi bune şi rele

Pe lângă Cluj-Napoca, cei doi doi bloggeri au vizitat în România Bucureştiul, Sibiul, Braşovul şi Hunedoara. În filmuleţe de prezentare ei nu s-au ferit să critice aspectele negative observate, dar au prezentat şi lucruri pozitive. „Castelul Corvinilor a fost punctul culminant al turului pe care l-am făcut în România. Este unul dintre cele mai mari castele din Europa şi este considerat în topul destinaţiilor de basm din lume. De fapt, amândoi am fost de acord cu faptul că a fost unul dintre cele mai impresionante castele pe care le-am văzut vreodată“, au postat cei doi. De asemenea, ei au spus că „munţii şi zona rurală din România sunt superbe“. Celebrul castel Bran, „casa lui Dracula“, nu a fost pe placul celor doi întrucât l-au considerat teribil de aglomerat.

Despre Bucureşti

„Bucureşti este primul oraş în care eu şi Harry nu ne punem de acord. Lui i-a plăcut energia Centrului Vechi, varietatea de restaurante, şi arhitectura istorică. Mie mi-a fost greu să mă bucur de străzile aglomerate, traficul gălăgios, şi petrecerile. În plus, a fost greu să evităm abundenţa de oameni fără adăpost care întotdeuna făceau lucruri urâte precum să bea în timp ce stau în propria lor vomă, să urineze în public şi cerşind în timp ce-şi expuneau picioarele rănite“, a postat Audrey. Americanca a fost la un pas să fie călcată de o maşină în centrul Bucureştiului. „Aproape că i-am dat un pumn prin parbriz şoferului“, a spus ea supărată.

Într-o postare de la Sibiu, intitulată „De ce nu am vrea să plecăm niciodată“, cei doi americani motivează alegerea titlului datorită preţurilor mici din România: „Doi dolari o bere şi 10 dolari un burger într-un steak house elegant din Sibiu. În Chicago ar fi 10 dolari o bere şi 50 de dolari un burger. Îţi vine să nu mai pleci de aici“.

Această dorinţă de a nu pleca a pierit rapid, după vizita la Cluj-Napoca. La finalul primei zile în oraş, Audrey a spus: „Scoate-mă mai repede din România“. Cei doi se află acum în Ucraina, dar au primit zeci de mesaje în care au fost criticaţi. Răspunsul lor a fost: „În ciuda tuturor «hater»-ilor (n.r. - cârcotaşilor), au fost multe comentarii de la oameni care consideră vlogul nostru amuzant. E un show! Dacă oamenilor nu le place, nu trebuie să dea click pe link“. Cei doi au mai spus şi că au primit ameninţări cu moartea după postarea despre România.

Citeşte şi

Cei doi turişti americani, despre ţările din Balcani: în România „oamenii put“, iar în Bulgaria „oamenii sunt frumoşi, iar litoralul e ca în Caraibe“ 

VIDEO Un cuplu de americani desfiinţează România pe Youtube: au călătorit alături de oameni care put

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite