Cinci specii de animale care au fost exterminate fără milă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotograful wild life Septimiu Bizo a fotografiat această dropie în Ungaria. FOTO: Septimiu Bizo
Fotograful wild life Septimiu Bizo a fotografiat această dropie în Ungaria. FOTO: Septimiu Bizo

Bourul prezent pe stema Moldovei, elanul, foca de Marea Neagră sau dropia sunt numai câteva dintre speciile de animale care puteau fi întâlnite cândva pe teritoriul României. Vânătoarea excesivă şi schimbările climaterice au condus în timp la dispariţia acestor animale de pe suprafaţa ţării noastre.

Niciun alt animal nu a fost mai prezent în istoria medievală a Moldovei ca bourul, adevăratul strămoş al bovinelor europene. Voievozii Moldovei i-au făcut loc pe stemă, iar pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun au fost bătute monede pe care apărea capul acestui animal impunător.

Simbol al forţei brute, sălbaticul bour era răspândit în special în zonele montane şi în podişurile înalte ale Europei. Reputatul zoolog român Eugen C. Botezat a publicat în 1913 studiul „Despre bour şi zimbru”. Botezat a făcut primele descrieri precise asupra bourului şi a zimbrului, precizând şi data la care bourul a dispărut din Moldova, 1627. 

Elanii au rezistat până la sfârşitul secolului trecut

Un alt erbivor masiv, specific mai degrabă ţărilor nordice, a trăit în pădurile carpatine până în secolul al XIX-lea. Ion Nania, autorul cărţii „Vânatul pe teritoriul României”, aminteşte că plotunul, aşa cum era numit elanul încă din vechime, ar fi reapărut la mijlocul secolului trecut în România, iar un mascul a fost fotografiat în anul 1964, pe grindul Letea din Delta Dunării. Ultimul elan din România ar fi fost ucis de braconieri în urmă cu exact 40 de ani, pe fondul de vânătoare Galbena, aflat situat în judeţul Vrancea.

elan foto wikipedia.org

O altă specie dispărută la mijlocul secolului trecut este Dropia. Aceste păsări cutreierau întinsul nemărginit al Câmpiei Bărăganului, dar mai puteau fi întâlnite şi în unele zone din Câmpia de Vest. Ucise pentru carnea lor, dropiile au dispărut de pe teritoriul României, însă se mai găsesc în ţări ca Ungaria şi Cehia. Fotograful wild life Septimiu Bizo a fotografiat un exemplar în Ungaria, relativ de curând.

„Este o pasăre frumoasă şi poate fi văzută în Câmpia Panonică, acolo unde mai trăiesc, probabil, câteva sute de exemplare. Din ce se ştie, au fost semnalate câteva cazuri izolate în care dropiile au ajuns şi pe teritoriul României, în Câmpia de Vest, însă mai mult întâmplător. Poate că pe viitor cineva se va gândi să reintroducă aceste păsări şi la noi, aşa cum s-a procedat în cazul zimbrilor sau a marmotelor”, a spus Bizo.

Cum a fost exterminat zăganul

Nici vulturul bărbos sau zăganul, aşa cum i se mai spune, nu a avut parte de o soartă mai bună. Aceste păsări de pradă au fost exterminate din România, fiind vânate fără milă în perioada interbelică, după ce ciobanii s-au plâns că le atacă oile, iar anumiţi zoologi au afirmat că aceşti vulturi ucid caprele negre, aflate pe atunci în pragul dispariţiei. 

Puţină lume ştie că odinioară pe litoralul Mării Negre se găseau şi foci. Este vorba despre „Monachus monachus”, foca de Kaliakra, denumită şi Foca călugăr, care era întâlnită în zona coastelor româneşti şi bulgăreşti. Un exemplar a fost văzut şi fotografiat în 2012, în zona Vraja Mării, din portul Constanţa, la aproape 25 de ani distanţă de la ultimul caz semnalat în 1987. Specia este ameninţată cu dispariţia în totalitate, în condiţiile în care biologii estimează că cel mult 200 de exemplare pe câteva insule greceşti.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite