Cinci cărţi pe care să le iei cu tine în vacanţă. Recomandările lui Victor Miron, românul care promovează cititul cu „cărţile pe faţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lectură la malul mării FOTO: arhiva Adevărul
Lectură la malul mării FOTO: arhiva Adevărul

Este perioada concediilor şi în bagaje, pe lângă haine, loţiuni care să ne protejeze pielea de soare îşi poate găsi locul, dacă doriţi, şi o carte. Victor Miron, iniţiatorul celei mai inedite campanii de promovare a lecturii „Cărţile pe faţă” din România, ne-a făcut o selecţie cu cele mai interesante lecturi de vacanţă.

„Din ce am citit vara asta mi-a plăcut foarte mult «Despre dragoste şi alţi demoni» de Gabriel Garcia Marquez. «Nu-i pe lume leac care să tămăduiască ceea ce nu tămăduieşte fericirea» - acestă replică din carte cred că concentrează starea pe care am avut-o după ce am citit cartea. E povestea unei tinere zgâriate de un câine turbat şi a cărei posibile îmbolnăviri este tratată anticipat în tot felul de moduri până când unul din însănătoşitorii ei ajunge să o contamineze şi să se contamineze cu dragoste”, spune Victor Miron, pentru „Adevărul”.

El recomandă să ne luăm în vacanţă proză scurtă sau cărţi audio, care pot fi ascultate fie de pe telefon în timp ce vă savuraţi cocktailul pe plajă şi vă bucuraţi de briza mării, fie în timp ce vă legănaţi într-un hamac într-un vârf de munte unde nu este semnal la telefon.

image

„În funcţie de cât de mare e vacanţa, putem alege şi numărul cărţilor şi grosimea lor. Recomand proză scurtă şi cărţi de idei cu articole scurte, care să le putem citi în pauzele de relaxare”, spune Victor (foto dreapta, credit foto: Facebook).

Cele cinci cărţi recomandate de el:

Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa se poate citi uşor în vacanţă. E povestea unui îndrăgostit care o viaţă întreagă o curtează şi o doreşte pe o fată nesăbuită. În câteva ore, vezi o viaţă de om prin cuvintele lui şi ai ocazia să simţi ce a simţit el şi să reflectezi la cât de repede poate să treacă viaţa pe lângă noi.

Pe limba mea” de Seinfeld. Cui i-a plăcut serialul Seinfeld sigur va gusta şi cartea scrisă cu acelaşi umor. Pasajele şi poatele sunt scurte dar stârnesc mult amuzament. Din toată cartea e imposibil să nu fie câteva care să te facă să râzi cu lacrimi şi să te îndemne să le spui şi celor alături de care eşti în vacanţă.

Bătrânul şi marea” de Ernest Hemingway. De citit mai ales la mare cu sunetul valurilor în fundal. E genul de carte care te apropie de natură şi te face să meditezi la natura umană, la meşteşul fiecăruia şi, în plus, îţi prezintă frumosul şi agonia solitudinii. „Toată lumea omoară pe toată lumea într-un fel sau altul. Pescuitul mă omoară în aceeaşi măsură în care mă ţine în viaţă“, e un citat din ”Bătrânul şi marea”.

Cel mai mic sărut pomenit vreodată” de Mathias Malzieu e un fel de continuare metaforică a cărţii „Mecanica inimii”. Iubitorii de poezie vor gusta această carte şi cuvintele frumos potrivit care spun povestea de dragoste din ea. Cui îi plac poeziile lui Iv cel naiv sigur o să îi placă şi această carte.

De câţi prieteni ai nevoie?” de Robin Dunbar. Această carte este o colecţie de eseuri prin care antropologul englez te va provoca să vezi un pic altfel lumea în care trăieşti. Prezintă diverse studii şi trage unele concluzii interesante. O să înţelegi de ce bărbaţii sunt mai daltonişti decât femeile, cum toţi ne naştem prematur şi care e numărul de prieteni pe care creierul nostru îl poate gestiona.

Mai puteţi citi:

Top 10 cărţi pe care nu trebuie să le ratezi într-o viaţă. Recomandările românului care a iniţiat cea mai inedită campanie pro-lectură din ţară

Viaţa perfectă după corporaţie. O fostă directoare de bancă din Cluj a renunţat la o carieră de milioane pentru fericire

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, provocat de un român: „Dă Cărţile pe faţă!“

Cea mai frumoasă campanie de promovare a lecturii în România: selfie cu cărţi. „Am convins 1.230 de oameni să pună mâna pe o carte într-o zi“

Cu „cărţile pe faţă“, o campanie prin care un clujean promovează lectura prin book-selfie: „Suntem şi ceea ce citim

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite