Chinezii vor să investească într-un tren de mare viteză Budapesta - Bucureşti via Cluj

Chinezii vor să investească într-un tren de mare viteză Budapesta - Bucureşti via Cluj

Mai multe frme chineze sunt interesate să construiască o linie de mare viteză care să lege Budapesta de Bucureşti. FOTO: wikimedia.org

Conform spuselor lui Péter Szijjártó, chinezii ar fi dispuşi să acorde sprijin financiar şi tehnologic pentru realizarea proiectului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Szijjártó a făcut aceste afirmaţii ieri, în cadrul unui discurs susţinut în faţa Comisiei pentru Unitate Naţională a Parlamentului de la Budapesta. Ministrul de externe maghiar a purtat deja discuţii cu omologul său de la Bucureşti, Teodor Meleşcanu, într-o conferinţă de presă comună ţinută în urmă cu două luni, la Cluj-Napoca. 
 
„O ştire bună este că până în 2020 vom dubla numărul conexiunilor prin autostrăzi dintre Ungaria şi România. Acum avem doar una, vom avea două. Acesta nu este o situaţie demnă de mândrie a noastră, dar sperăm că dintre cele 10 puncte de frontieră provizorii două să le avem puncte de trecere oficiale în viitor. În Europa, infrastructura de transport se dezvoltă mai ales pe căile ferate. Considerăm că proiectul unui tren de mare viteză care să lege Budapesta prin Cluj de Bucureşti trebuie să fie o prioritate. Deci, probabil, într-o primă fază se va realiza conectarea Budapestei cu Clujul, şi într-o a doua etapă cele două capitale să fie legate printr-un tren de mare viteză”, a afirmat Szijjártó.
 
Oficialul ungar a mai anunţat că se află în desfăşurare şi un proiect privind securitatea energiei între cele două ţări, astfel încât în 2022 va fi posibil transportul a 4,4 miliarde mc de gaz între România şi Ungaria.
 
citeste totul despre: