Chef Hădean, despre români şi excesul alimentar: „Nu merg în restaurante unde ai mâncare puţină în farfurie pentru că se consideră că acel patron e zgârcit“

Chef Hădean, despre români şi excesul alimentar: „Nu merg în restaurante unde ai mâncare puţină în farfurie pentru că se consideră că acel patron e zgârcit“

Adrian Hădean a participat la o dezbatere despre risipa alimentară.

Chef Adrian Hădean a vorbit, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Cluj, despre combaterea risipei alimentare în gospodărie şi despre implicaţiile economice şi sociale ale risipei, văzute din perspectiva proprietarilor de restaurante.

Adrian Hădean a susţinut, în cadrul dezbaterii, că patronii de restaurante trebuie să se implice în mod real în educarea clienţilor cu privire la reducerea risipei alimentare: „La noi excesul de mâncare înseamnă bogăţie. 

Există preconcepţia că nu mergi în restaurante unde ai mâncare puţină în farfurie pentru că se consideră că acel patron e zgârcit şi îţi pune mâncare puţină. Toată lumea crede că în HoReCa se fac foarte mulţi bani. Cine face un business curat face bani puţini şi cu efort, iar cel care face un business corect nu face risipă, pentru că ştie ce implicaţii are aceasta”. 

El a fost prezent, la începutul săptămânii, la fabrica de panificaţie şi produse de patiserie La Lorraine din Câmpia Turzii, la cea de-a doua dezbatere pe tema risipei alimentare, din cadrul campaniei de responsabilizare socială „Nu arunca pâinea”. 
 

Numai după sărbători, un român a aruncat la gunoi aproximativ 16 kilograme de mâncare

 
Chef Adrian Hădean crede că e extrem de important să acordăm atenţie şi la comportamentul nostru de acasă şi la risipa pe care o facem în gospodărie, pentru că, potrivit statisticilor, cea mai mare risipă se face în gospodării. Un studiu făcut de asociaţia „Mai Mult Verde” a scos la iveală faptul că, în România, cel mai mult se risipesc alimente în: gospodării- 49%, apoi în sectorul industriei alimentare- 37%, în retail- 7%, în sectorul alimentaţiei publice- 5% şi în sectorul agricol- 2%. Numai după sărbători, un român a aruncat la gunoi aproximativ 16 kilograme de mâncare, potrivit unui studiu realizat de InfoCons. 
    

Sunt 4 miliarde de oameni care nu mănâncă decât o masă pe zi

    
Chef Adrian Hădean: „Cred că trebui să învăţăm de la cei care au resurse puţine, pentru că noi momentan trăim o perioadă de belşug, pentru că, dacă nu am trăi-o, nu ne-am permite să aruncăm nimic. Dacă vreţi şi nişte cifre, noi acum suntem aproape de 8 miliarde de oameni ca populaţie şi sunt 4 miliarde de oameni care nu mănâncă decât o masă pe zi. Sunt 800 de milioane de oameni care NU mănâncă nici măcar o masă pe zi, gândiţi-vă ce genocid este acesta care este făcut din inconştienţă! Trebuie să învăţăm să ne formăm nişte obiceiuri mai potrivite pentru viaţa noastră, adică obiceiul de nu a cumpăra 3 pâini deodată, dacă nu suntem 8 oameni în casă. Să nu uităm că accesul la pâine pe care îl avem astăzi e o chestie atât de vremelnică, hai să nu uităm cum am trăit acum 30 de ani!”. 
 
Risipa alimentară înseamnă şi pierderi financiare, mai ales că România se află pe primul loc în ceea ce priveşte sumele cheltuite lunar pentru hrană. Conform unui studiu Eurostat, în fiecare lună, românii dau pe hrană 27% din cheltuielile de consum, cu mult peste media europeană, care este de 12%. 
 
Adrian Hădean are deja la activ câteva campanii de responsabilitate socială, iniţiate de el, printre care ”Farfurii curate”- pentru alimentaţie sănătoasă în şcoli, sau #EatThis- pentru susţinerea legii de interzicere a fumatului în spaţii publice. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: