Ce spun managerii a două şcoli acuzate de ambasadorul Turciei: „Suntem opusul oamenilor care fac atacuri. Vrem să arătăm că musulmanul nu e terorist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala Spectrum din Cluj  FOTO Florina Pop
Şcoala Spectrum din Cluj  FOTO Florina Pop

Nici fostul şi nici actualul manager al Şcolii Spectrum din Cluj-Napoca nu îşi pot explica reacţia ambasadorului Turciei. Ali Alparslan Yagmur şi Ismail Okan Gür, dascăli de două decenii în România, apreciază acuzaţiile oficialului turc ca nefondate.

După tentativa de lovitură de stat, ambasadorul Turciei la Bucureşti a declarat: „Acest imam (n.r. – Fethullah Gulen, omul pe care regimul Erdongan îl acuză că ar fi fost în spatele puciului) are o reţea de 11 şcoli în România. Când vorbeşte cu presa străină transmite mesaje de toleranţă şi de prietenie, dar în limba turcă îşi îndeamnă susţinătorii să fie clandestini, să se ascundă şi să aştepte momentul potrivit, iar atunci când acesta vine să ajungă la cârma instituţiilor“.

Aceste afirmaţii nu au căzut deloc bine managerilor de şcoli private internaţionale. Reporterul „Adevărul“ a discutat cu managerul şcolii Spectrum din Cluj, Ismail Okan Gür, şi cu viitorul manager al Şcolii Internaţionale din Bucureşti, Ali Alparslan Yagmur.

„Suntem la opusul mentalităţii oamenilor care fac atacuri teroriste în Europa, Turcia, peste tot în lume. Noi vrem să demonstrăm că musulmanul nu este terorist“, spune Ali Alparslan Yagmur, fost manager timp de 5 ani la şcoala Spectrum din Cluj. Îndată va prelua frâiele unei alte şcoli din cadrul Lumina Instituţii de învăţământ – Şcoala Internaţională din Bucureşti.

Acesta consideră că nu este în regulă să acuzi fără să aduci dovezi clare în condiţiile în care şcolile au obţinut rezultate remarcabile la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale. „Toată lumea ştie succesele şcolii noastre. Niciun părinte nu a trimis vreodată vreo plângere la Ministerul Educaţiei. (...) Ne acuză (n. .r se referă la ambasadorul Turciei) că suntem terorişti, că suntem un grup ce ar face acte de terorism. (...) Nu poţi să acuzi fără dovezi. Dacă au dovezi, să le arate“, afirmă Ali Alparslan Yagmur.

În opinia sa, visul din spatele acestei reţele şcolare private este următorul: „se poate să trăim împreună chiar dacă cultura este diferită, dacă religia este diferită. Noi suntem 100% la sută convinşi că am reuşit asta“. 

Mesajul şcolii către părinţi

Declaraţia ambasadorului a ajuns şi la urechile părinţilor care au sunat la şcoli pentru lămuriri. Actualul manager a fost numit de doar o lună şi vine după o perioadă lungă de condus o altă Şcoală Spectrum, cea din Constanţa. Perioada a fost una plăcută, se vede din poza cu Gheorghe Hagi şi din amintirile pe care le-a luat cu el la Cluj. Ismail Okan Gür spune că un părinte din Constanţa l-a sunat după ce a auzit declaraţia ambasadorului Turciei la televizor.

scoala spectrum cluj foto florina pop
„Mi-a spus: sunt şocat, nu îmi vine să cred aşa ceva. Un alt părinte a trimis un mesaj similar, m-a întrebat cum este familia mea din Turcia şi a zis că este alături de profesori şi şcoală“, spune Ismail Okan Gür.

Iar ca să-i liniştească pe părinţi a trimis un e-mail care sună în felul următor:

„Dragi părinţi, Şcolile din cadrul Lumina Instituţii de Învăţământ susţin valorile democraţiei, principiile statului de drept şi respectarea drepturilor omului. Respingem toate acuzaţiile aduse de ambasadorul Turciei la adresa instituţiilor noastre de învăţământ  şi precizăm că acestea sunt nefondate şi făcute cu rea credinţă. Ne rezervăm dreptul de a ne apăra împotriva acestor acuzaţii şi de a acţiona pe toate căile instituţionale.  Şcolile noastre vor servi în continuare scopului pentru care au fost înfiinţate: performanţa şcolară şi excelenţa în educaţie.  Vom continua să pregătim elevii noştri în spiritul valorilor democratice şi să contribuim la prestigiul României prin zecile de medalii câştigate anual de către elevii noştri la olimpiadele şi competiţiile internaţionale. Cu respect, Manager, Ismail Okan Gür“.

Întrebată de părinţi a fost şi directoarea Şcolii Spectrum din Cluj, Mihaela Cistian, învăţătoare la bază. „Ieri m-au întrebat părinţii dacă să se aştepte la evenimente nedorite. Le-am spus că nu. Nu se va întâmpla nimic rău pentru că, aşa cum zicea domnul director, noi facem educaţie. Noi asta facem“, zice aceasta.

De 3 ani lucrează în această instituţie de învăţământ şi de 2 ani e şi director. „Niciodată nu mi s-a întâmplat în 3 ani să ne simţim constrânşi de anumite bariere culturale, religioase. Ceea ce s-a pus întotdeauna la rang de virtute a fost respectul reciproc. Avem copii care sunt de altă naţionalitate, alte religii. Niciodată nu au fost îngrădiţi să participe la anumite activităţi care nu se pliau pe cultura lor, pe religia şi credinţa lor. Promovăm interculturalitatea“, susţine Mihaela Cistian.

scoala spectrum cluj foto florina pop

Trepte din şcoală care te duc la etajul întâi

Mai puteţi citi:

VIDEO Conflictul Erdogan - Gulen ajunge în România. Povestea şcolilor acuzate că au contribuit la lovitura de stat din Turcia

Andreea Marin, mesaj tranşant după ce a fost acuzată că „a primit cadouri“ pentru a denigra regimul Erdogan: vedeta dezvăluie ce relaţii are cu oficialii turci

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite