Ce spun autorităţile despre „lacul“ toxic de la Pata Rât: „La două din cele şase probe de sol, valorile pentru sulfaţi, cadmiu şi plumb depăşesc pragul de alertă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea cu lacul de levigat de la Pata Rât FOTO: Szakáts István
Imaginea cu lacul de levigat de la Pata Rât FOTO: Szakáts István

La două zile după ce ministrul Mediului a criticat la Cluj modul în care a fost gestionat proiectul privind sistemul de management al deşeurilor, avertizând autorităţile că ”depozitul de la Pata Rât este o pată neagră” pentru Ardeal, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj precizează că rezultatele analizei probelor de sol din zona lacului de levigat, lichid toxic scurs din gunoaiele din zonă, nu ar depăşi nivelul de alertă.

Rezultatele probelor de sol luate din zona lacului de levigat creat la Pata Rât „nu depăşesc nici măcar pragul de alertă“, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj (CJ Cluj).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, asocierea de firme conduse de firma Nord Conforest a informat CJ Cluj de cele mai recente rezultate ale analizelor de sol şi de apă efectuate la depozitul neconform de deşeuri Pata Rât. Analizele de laborator sunt făcute de Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică.

Harta de unde au fost recoltate cele şase probe, din zona „lacului“ de levigat  FOTO: CJ Cluj

image

„Analizarea în laborator a celor şase probe de sol şi a celor două probe de apă prelevate în prezenţa reprezentanţilor Gărzii de Mediu a relevat faptul că, în cazul a nu mai puţin de patru din cele şase probe de sol valorile obţinute în urma analizelor de laborator nu depăşesc nici măcar pragul de alertă. În acelaşi timp, în cazul celorlalte două probe de sol, provenite din acelaşi loc dar de la adâncimi diferite, valorile înregistrate pentru sulfaţi, cadmiu şi plumb depăşesc doar pragul de alertă, fără a se pune însă  în vreun fel problema depăşirii pragului de intervenţie. În acest context, singurul parametru ale cărui valori se menţin încă relativ crescute este cuprul“, precizează reprezentanţii CJ Cluj.

Aceştia mai susţin că în ceea ce priveşte situaţia apelor subterane, „perspectivele de soluţionare a acestei probleme sunt mai mult decât favorabile“ şi că CJ va finaliza, probabil, în cursul acestei săptămâni, procedura de închiriere a unei staţii de epurare bazate pe principiul osmozei inverse.

„În contextul în care aceasta va deveni funcţională în perioada imediat următoare, urmând să funcţioneze la capacitate maximă încă din luna octombrie, calitatea apelor subterane din zona afectată va cunoaşte o îmbunătăţire rapidă şi semnificativă“, adaugă cei de la CJ Cluj.

Mai puteţi citi:

Ministrul Mediului a urecheat autorităţile din Cluj: „Am vrut să vedem ce se întâmplă cu depozitul de la Pata Rât, o pată neagră pe toată zona aceasta“

Un deputat cere premierului să trimită Corpul de Control la Cluj: se aduc acuzaţii grave privind Centrul de Management al Deşeurilor

FOTO „Muntele de gunoi“ de la Pata Rât a ajuns în pârâu: 100 de litri/secundă de lichid toxic ajung în apă. Autorităţile dorm

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite