Cerşetorii români care au speriat Spania. „Le-au dat bani să plece, dar după ce i-au luat tot s-au întors”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea ocupată de româîni. FOTO: ABC de Sevilla / Manuel Gómez
Clădirea ocupată de româîni. FOTO: ABC de Sevilla / Manuel Gómez

Mai multe orăşele din sudul Spaniei sunt terorizate de câteva familii de români care ocupă abuziv mai multe clădiri, spre disperarea agenţilor imobiliari, care nu mai pot să le vândă. În disperare de cauză, unii dintre ei le dau bani românilor ca să plece, dar aceştia revin.

Localnicii din oraşele Alameda şi Macarena - aflate în Andaluzia, lângă Sevilla, sunt teorizaţi de mai multe familii de români care ocupă ilegal mai multe clădiri din zonă. Poliţiştii spanioli îi intimidează prea puţin pe români, care îşi văd liniştiţi de treabă şi au ajuns să ocupe tot mai multe spaţii locuibile, spre disperarea localnicilor. 

Nici vizitele periodice ale poliţiştilor şi nici măsurile de securitate puse în aplicare de Endesa (n.red.- companie iberică de electricitate), vara trecută pentru a preveni racordarea ilegală, nu au fost de ajuns. Asta după ce, potrivit ABC, ediţia de Sevilla, mai mulţi români au intrat pur şi simplu în mai multe imobile nelocuite şi le-au ocupat abuziv. Ei s-au conectat ilegal la reţeaua naţională electrică şi au intrat în câteva rânduri în conflict cu poliţiştii, care au venit pentru a restabili ordinea. 

Este şi cazul unui imobil aflat pe Cale Feria, la numărul 158. Clădirea ocupată de ei urma să fie folosită ca pensiune, dar proprietarii sunt acum cu mâinile legate. Potrivit vecinilor, mai tot timpul pot fi văzuţi copiii aplecându-se pe fereastră şi intrând sau ieşind din clădire, mai notează sursa citată. 

Poliţia nu poate face nimic

După ce s-a stabilit că locatarii ilegali se racordaseră cu de la sine putere la utilităţi, oamenii legii au venit însoţiţi de angajaţii unei companii care au întrerupt conexiunea la reţeaua de curent electric şi au amplasat un sistem de securitate menit să-i împiedice pe aceştia să se lege din nou la reţea. Nu a durat însă mult şi românii s-au răspândit şi prin alte cartiere, precum Cerezo şi Carmen, unde au ocupat alte imobile. Altfel, românii interacţionează puţin cu localnicii şi se mărginesc să cerşească. 

„Unii cerşesc la uşa supermarketului sau a bisericii, iar alţii pe stradă. Trăiesc în largul lor, fără ca nimeni să le spună nimic”, susţine unul dintre angajaţii magazinului situat în apropierea clădirii ocupate abuziv.

Oamenii mai spun că românii nu au provocat incidente în cartier, cu excepţia unei bătăi, care nu i-a implicat însă în niciun fel pe localnici. Atunci, poliţiştii au intervenit, iar oamenii au crezut că vor scăpa de vecinii lor nepoftiţi.

„Poliţiştii au venit în echipament special şi am crezut că o să-i scoată de acolo, dar i-au luat doar pe câţiva dintre ei. Cei mai mulţi au rămas acolo”, a spus un alt localnic. Alţii se plâng că din cauza improvizaţiilor făcute de români tot cartierul a rămas de câteva ori fără curent. „Fac ceva cu energia electrică, pentru că din când în când se produc pene de curent care afectează mai ales casele aflate lângă bloc”, a spus un alt spaniol.

Spaima agenţiilor imobiliare

Însă cei mai disperaţi sunt agenţii imobiliari care voiau să vândă apartamentele respective, dar acum nu mai reuşesc. În unele cazuri, românii au ocupat clădiri şi apartamente care au o situaţie incertă şi sunt încă disputate în justiţie. Unele agenţii au venit cu o soluţie şi le-au oferit românilor bani. Deloc puţini, spune unul dintre agenţii imobiliari chestionaţi, care a explicat însă că nu o dată agenţiile s-au păcălit atunci când le-au dat bani românilor, însă aceştia s-au întors la scurt timp. 

„Unele entităţi le plătesc sume generoase ca să plece, dar dacă nu acţionează rapid şi nu pun uşi de apartament securizate şi nu astupă ferestrele, se întorc”, a afirmat unul dintre agenţii imobiliari care lucrează în zonă. Şi mai grav este că în unele cazuri apartamentele au fost ocupate abuziv după ce agenţiile au găsit cumpărători interesaţi, iar astfel au pierdut ocazia de a le vinde. 

„Am avut cazuri în care aveam case pentru licitaţie sau vânzare directă , dar câteva zile mai târziu le-am găsit ocupate abuziv. Portalurile de internet îi pun pe pistă şi nu ezită să intre în joc imediat ce văd o oportunitate”, a adăugat acesta. „Ceea ce este şi mai surprinzător este că acest lucru continuă să se întâmple într-o zonă în care metrul pătrat este în jur de 3.000 de euro şi există o mare cerere pentru locuinţe”, a completat agentul. 

Situaţia nici nu este măcar nouă, iar asmenea cazuri există încă de acum 20 de ani. Totuşi, situaţia s-a înrăutăţit în ultima perioadă, în special după izbucnirea pandemiei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Vila unui fost mare duşman declarat al României, scoasă la vânzare în cel mai scump oraş din ţară. Preţul anunţat de agenţie FOTO

Gestul înfiorător şi de neînţeles al unei românce din Marea Britanie. „Ne pregăteam de botez, am avut priveghi”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite