Cercetătorii clujeni au obţinut rezultate remarcabile privind tratamentul eficient al malariei

Cercetătorii clujeni au obţinut rezultate remarcabile privind tratamentul eficient al malariei

Ţânţarii sunt principalii răspunzători de răspândirea malariei. FOTO: Shutterstock

Cadrele didactice de la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş au publicat un articol într-una dintre cele mai citate reviste ştiinţifice din lume, Frontiers in Plant Science. Aceştia au reuşit să descopere o modalitate mai eficientă de obţinere a medicamentului cu care se tratează malaria, boală cu care sunt infectate în jur de 550 de milioane de persoane anual.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetarea coordonată de Dr. Balog Adalbert (Universitatea Sapientia) şi Dr. Domokos Erzsébet (UMF Târgu Mureş) a avut scopul de a investiga modalităţile de creştere a conţinutului de principiu activ numit artemisinină în planta medicinală Artemisia annua sau Năfurică, în denumirea populară. Artemisinina este cel mai important compus chimic utilizat până în prezent în tratarea malariei. Artemisinina a fost descoperită de cercetătoarea chineză Youyou Tu, primind premiul Nobel pentru această mare reuşită din domeniul medicinei în anul 2015. Deoarece în jur de 550 de milioane de persoane sunt infectate anual cu Plasmodiul malariei şi aproximativ 1 milion de oameni mor în fiecare an, cei mai mulţi fiind copii, cultivarea plantei medicinale Artemisia annua şi obţinerea unei cantităţi cât mai mari de artemisinină din plantă este o mare provocare a timpului.
 

Ce au descoperit cercetătorii

 
Experimentele derulate la Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste, Târgu-Mureş, au rezultat într-o creştere semnificativă a conţinutului de artemisinină cu 17%, raportat la 100 g frunză, în cazul plantelor tratate cu ciuperca simbiontă Rhizophagus irregularis.Totodată experimentele au demostrat rolul acestor ciuperci simbionte în rezistenţa plantelor faţă de secetă, o descoperire importantă, deoarece Artemisia annua este cultivată în regiunea tropicală şi subtropicală, unde lipsa de apă este o problemă majoră, care afectează culturile de Năfurică.
Cele două rezultate obţinute în urma cercetărilor sunt contribuţii importante în producţia cu costuri reduse şi în cantităţi mai mari a artemisininei, compusul chimic al plantei Artemisia annua, utilizat în tratarea malariei.
Articolul ştiinţific publicat se poate accesa prin următrul link.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările