Cercetător român de la Oxford: „E de preferat un lockdown cu excepţii pentru vaccinaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Dascălu consideră că omenirea a depăşit cea mai grea parte a pandemiei datorită vaccinurilor
Ştefan Dascălu consideră că omenirea a depăşit cea mai grea parte a pandemiei datorită vaccinurilor

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea din Oxford, spune că SARS-CoV-2 a devenit deja endemic şi e convins că vor urma şi alte valuri. În opinia sa, măsurile implementate în România sunt prea blânde şi ar fi fost nevoie de un lockdown mai dur pentru nevaccinaţi şi ceva mai permisibil pentru cei imunizaţi.

Valul 4 al pandemiei continuă să facă în fiecare zi sute de victime, iar dincolo de cifrele noilor infectări raportate de autorităţi, numărul celor care intră în contact cu virusul este mult mai mare. Ştefan Dascălu consideră că la nivel mondial nu se mai poate vorbi de o pandemie, ci mai degrabă SARS-CoV-2 a devenit un virus endemic, care vă rămâne de acum încolo aici.

„Teoretic, nu mai vorbim despre o pandemie”

„În momentul de faţă, virusul a intrat în circulaţie endemică, deci teoretic nu mai vorbim despre pandemie. Continuăm totuşi să vorbim despre o pandemie deoarece a afectat întreagă planetă. Dar gata, virusul a rămas cu noi. Ideea este că valurile care vor veni urmează acelaşi tipar ca la bolile infecţioase sezoniere. Aşadar avem un număr crescut de infecţii în sezonul rece şi un număr mai scăzut vara. Lucrul acesta deja îl cunoaştem şi din acest motiv ne aşteptăm la alte valuri epidemice. Dar ideea este cât de severe vor fi acele valuri, asta nu ştim încă”, a explicat Dascălu.

El a vorbit şi despre noua variantă observată în Marea Britanie, Delta plus, care a reprezintă o variantă uşor modificată a tulpinii Delta care face ravagii în România. Asta în contextul în care în ultimul timp Londra a raportat tot mai numeroase cazuri de persoane infectate, deşi populaţia este vaccinată în proporţie de aproximativ 80%.

„Este o mutaţie care aparent pare mai agresivă şi e derivată din tulpina Delta. Deocamdată, nu ştim încă destule, dar este ceva ce ne îngrijorează dată fiind această transmisibilitate crescută. Valurile vin şi tot vin. Există această periodicitate. Din perspectiva aceasta, fie că e tulpina Delta, fie tulpina Alfa, nu sunt diferenţe majore. Într-adevăr, severitatea valului poate fi mult mai mare dacă tulpina este mai agresivă. Tulpina Delta se transmite mult mai uşor şi este dezastru unde nu avem imunitate colectivă”, a mai afirmat Ştefan Dascălu. 

„Ideal e un lockdown cu anumite excepţii pentru vaccinaţi”

În ce priveşte măsurile adoptate de autorităţile din România, el consideră că ar fi fost nevoie de restricţii mai severe, mergând până la lockodwn. Cu o nuanţă, însă: persoanele vaccinate ar trebui să aibă mai puţine restricţii. În plus, Ştefan Dascălu atrage atenţia că deşi sunt utile, restricţiile şi chiar un lockdown nu rezolvă problema pe termen lung. Soluţia pentru a pune capăt acestei crize o reprezintă doar vaccinarea, iar restricţiile, utile şi ele, nu sunt decât o parte suplimentară şi necesară pentru a reduce presiunea asupra sistemului sanitar. 

„Un lockdown parţial, cu anumite drepturi pentru cei vaccinaţi şi cu anumite restricţii pentru cei care nu s-au vaccinat ar duce la rezultate, dar nu e o soluţie pe termen lung şi nu este o soluţie pentru pandemia în sine. Tot ce va putea face un lockdown este să încetinească numărul de cazuri zilnice, rata de pozitivare, pentru ca sistemul nostru medical să poată face faţă.

În ce priveşte noile măsuri din România, este deja foarte târziu. Acestea trebuiau implementate mult mai devreme. Oricum, e de preferat un lockdown cu anumite excepţii pentru cei vaccinaţi. Cu siguranţă nu are sens ca persoanele vaccinate să aibă aceleaşi restricţii că persoanele nevaccinate”, a conchis cercetătorul.

Ce s-ar putea întâmpla în timp cu SARS-CoV-2

În ultimul timp, numeroşi oameni de ştiinţă, incluzând-o şi pe Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford, cunoscută drept una dintre autorii vaccinului AstraZeneca, au spus că în timp virusurile tind să devină mai puţin agresive pe măsură ce circulă, iar SARS-CoV-2 va respecta acest tipar şi va deveni în cele din urmă precum virusurile care circulă pe scară largă şi provoacă banala răceală. Ştefan Dascălu a comentat această ipoteză.

„În principiu, da, aşa e sau aşa ar trebui să se întâmple, însă nu putem fi foarte siguri. Omenirea va avea o imunitate bazală faţă de virus. Doar că până atingem imunitatea aia bazală va mai dura. Imunitatea se poate dobândi prin vaccinare în mod sigur fără ca cineva să se expună riscurilor care apar în cazul infecţiei. Dar până se va stabiliza virusul şi va atinge o circulaţie endemică stabilă, fără forme severe, va mai dura. Între timp poate suferi şi mutaţii care să îl facă mai agresiv sau să se transmită mai uşor”, a încheiat Dascălu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mărturia unui pacient cu COVID-19 din infern: „Am fost în iad, e chiar aici. Unul se zbătea lângă mine să respire, celălalt agoniza şi cerea vaccin înainte să moară”

Previziunile unui cunoscut medic despre valul 4. Când se va potoli şi de ce avem atât de multe cazuri grave

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite