Cercetător celebru de la UBB: „Cei care spun că virusul este o exagerare fac propagandă pentru crimă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu, care predă biochimie, enzimologie clinică şi imunologie la Universitatea „Babeş-Bolyai“, susţine că România a luat o decizie bună prin spitalizarea asimptomaticilor infectaţi cu COVID-19, iar cei care susţin că virusul e o exagerare fac propagandă pentru crimă”.

Conferenţiarul Radu Silaghi-Dumitrescu, cunocut pentre cercetările sale privind sângele artificial, a făcut o serie de precizări despre strategia autorităţilor din România privind gestionarea pandemiei de COVID-19. Silaghi-Dumirescu, care predă chimie bioanorganică, biochimie, modelare moleculară, enzimologie clinică şi imunologie, amprentare genetică în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), a susţinut:„ Se spun des minciuni cum că asimptomaticii nu pot transmite boala sau cum că n-au nevoie de supraveghere medicală. Sau că virusul e o exagerare. Sau că unii primesc bani de la doctori ca să se declare cu virus. Cei care spun aceste minciuni fac propagandă pentru crimă”, a precizat cercetătorul. 

Redăm mai jos, integral, postarea făcută pe Facebook de cercetător: 

Despre asimptomaticii COVID-19


1. foarte puţini sunt de fapt complet asimptomatici.


2. da, pot transmite boala.


3. e o diferenţă intre cei care încă nu au simptome şi cei care nu le vor avea deloc. Dacă nu ştii când a contactat virusul, e greu să ştii dacă e "asimptomatic" sau "pre-simptomatic".


4. vi se spun des minciuni cum că asimptomaticii nu pot transmite boala sau cum că n-au nevoie de supraveghere medicală. Sau că virusul e o exagerare. Sau că unii primesc bani de la doctori ca să se declare cu virus. Cei care spun aceste minciuni fac propagandă pentru crimă.


5. din cauza minciunilor de la punctul 4, mulţi asimptomatici s-ar plimba pe stradă fără nicio măsură de protecţie, că e "dreptul lor".


6. faptul că în România asimptomaticii au fost ţinuţi în spitale se poate justifica aşadar în trei feluri: (1) pentru eventualitatea că totuşi dezvoltă simptome iar acele simptome pot fi grave, (2) pentru că sunt contagioşi iar experienţa primelor zile de epidemie ne-a arătat că regulile de autoizolare nu se respectă cum ar trebui, (3) pentru că, spre deosebire de Italia sau Anglia, încă nu erau spitalele blocate cu cazuri severe.


7. cred de aceea că România a luat o decizie bună prin spitalizarea asimptomaticilor - şi i-aş felicita pe cei care au luat-o. Pentru că a încetinit răspândirea şi a prevenit decese. Cine spune opusul, minte. Şi face propagandă pentru crimă. Dacă decizia a avut şi alte motivaţii (politice, de exemplu), e greu de dovedit - dar simplu de spus aşa: sunt mult mai importante vieţile oamenilor decât planurile impostorilor care se pretind la noi "politicieni".


8. în unele spitale condiţiile sunt nepotrivite iar unii medici asemenea. Dar asta nu din cauza virusului ci din cauzele pe care le ştiţi. Aşa conducători aţi ales (sau aţi lăsat să fie aleşi), aşa ţară aveţi. Nu trebuie să ne revolte mai tare condiţiile rele pentru un asimptomatic cu virus, decât condiţiile rele pentru cineva cu o boală mai gravă.


9. din cauza virusului, spitalele au evitat să trateze altceva decât cazurile urgente. Cât de corect au aplicat asta? Probabil la fel de corect cum facem cam totul la noi în societate. Câte victime a făcut asta? Aveţi date mai jos pentru câteva ţări - dar pe scurt: dacă vi se spune că a fost o decizie greşită, sunteţi minţiţi.


10. Mai jos aveţi surse cu date numerice de la specialişti. Am scris cele de mai sus pentru că predau cursuri la universitate despre biochimie, sistem imunitar şi virusuri, enzimologie clinică. Dacă aveţi surse ştiinţifice mai solide şi experienţă directă mai bună, vă voi da dreptate (pentru că şi asta predăm la universitate - să accepţi contraargumente). Dacă nu...”
 

Cercetătorul a furnizat, la final, o serie de articole şi studii  ştiinţifice pe această temă: din publicaţia The Conversation, de pe site-ul Centrului pentru Prevenţia şi Contolul Bolilor din SUA  şi un articol de pe un portal de statistică privind mortalitatea de COVID-19. 

Citeşte şi

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

De ce avem atât de multe cazuri de COVID-19 şi ce-i de făcut. Explicaţiile simple ale unui important epidemiolog român

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite