Cele mai puternice imagini suprinse la protestele din România ultimilor 10 ani au fost adunate într-un singur album

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie cu cele mai bune fotografii realizate la protestele care au avut loc în ultimii 10 ani în România poate fi văzută la TIFF 2017. Imaginile sunt semnate de fotografi profesionişti şi sunt incluse într-un album intitulat „Protest. Scurtă istorie vizuală a mişcărilor de stradă din România ultimilor 10 ani“.

Mai mulţi fotografi profesionişti din România au realizat un album intitulat „Protest. Scurtă istorie vizuală a mişcărilor de stradă din România ultimilor 10 ani“. Albumul a fost vernisat duminică, 4 iunie, la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF 2017, iar mai multe instantanee din cadrul volumului au fost expuse temporar.

image
image

Imagini de la expoziţie  FOTO: Florina Pop

Albumul va apărea la începutul lunii iulie, va avea 208 pagini, va fi bilingv, în engleză şi română, şi se poate pre-comanda online la preţul de 110 de lei. Flyerele distribuite la festivalul de film permit comandarea albumului la preţul de 90 de lei.

Albumul este un proiect al Asociaţiei Levana şi cuprinde imagini de calitate excepţională de la proteste care au avut loc din 2010 încoace în România – la Pungeşti, împotriva exploatării aurului la Roşia Montană, în mai multe oraşe din ţară, Colectiv sau #Rezist. Printre autorii fotografiilor se numără Andrei Pungovschi, Cosmin Bumbuţ, Octav Ganea sau Vlad Petri.

image
„Am citit, ştiam despre proiectul vostru, şi mi s-a părut firesc să-l aducem aici. Bucureşti şi Cluj erau locurile unde se întâmplau lucrurile mai devreme decât în alte oraşe“, a declarat Tudor Giurgiu, directorul TIFF, la vernisajul expoziţiei.
image

Coperta albumului  FOTO captură ecran din albumul postat pe documentaria.ro

Fotograf la proteste în 9 ţări

Andrei Pungovschi, unul dintre autorii ale căror fotografii au fost selectate în album, a explicat la Cluj că primul protest la care a participat a avut loc în 2005 la Metrorex. Fotograful, care a documentat în ultimii ani probleme sociale apărute în 9 ţări, a detaliat întâmplări de la alte mişcări sindicale din România anilor 2000, unde oamenii veneau cu lecţia învăţată şi cu recuzita de rigoare.

„În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai creativi şi nu mai au nevoie de cineva care să le spună ce trebuie să facă la protest. Există un fel de democraţie a protestatarului“, subliniază fotograful.

La întrebarea moderatorului întâlnirii, jurnalista Elena Nicolae, ce ar avea românii de învăţat de la protestele din ţările în care a fotografiat (Grecia, Turcia, Egipt, Germania, Italia etc.), Pungovschi a răspuns: „Cred că putem fura foarte multe lucruri de la cum protestează ceilalţi, dar e de preferat să nu furăm de la cei din ţările în care am fost eu pentru că principalul criteriu după care mă ghidam eu când alegeam să realizez un documentar era să fie protest violent“.

   

image

O pagină din album  FOTO: captură ecran din albumul postat pe documentaria.ro/fotograf Adrian Câtu

Despre eficienţa protestelor

Dani Sandu, unul dintre sociologii invitaţi la vernisajul de la Cluj, a vorbit despre două Românii - una care câştigă alegerile prin vot, cu nevoi specifice anilor ‘90, şi alta care-şi doreşte progres şi care a descoperit protestele ca mijloc de a-l obţine. „Fiecare protest care a avut loc în ultimii 5 ani a adus nişte schimbări care n-au fost reuşite prin alegeri. Tocmai pentru că oamenii au găsit acest instrument al protestelor sunt foarte tentaţi să-l folosească din nou şi din nou“, a spus Dani Sandu.

Gabriel Bădescu, un alt sociolog, a observat la vernisaj că oamenii care merg la proteste tind să fie şi mai implicaţi în comunitate, dar a mai observat un paradox: deşi se protestează tot mai mult în lume, democraţia e în declin.

Mai puteţi citi:

Weekend la Castel şi experienţe inedite la InfiniTIFF, locul unde spectatorii pot decide finalul unui film. „Va fi provocare adresată publicului şi cinefililor“

VIDEO Gala de deschidere a TIFF 2017: „Avem filme în biserică, dar şi filme erotice. Avem multă comedie, comedie neagră, avem şi manele”

VIDEO Surprizele TIFF 2017: mai multe comedii, experienţe de realitate virtuală, filme erotice pe peliculă de 16 milimetri

Zece motive pentru care nu trebuie să ratezi TIFF 2017: de la Alain Delon la Armand Assante şi la Tora Vasilescu

Tudor Giurgiu, directorul TIFF: „Alain Delon încheie un ciclu dedicat unei epoci de glorie a filmului. Anul viitor vom face o schimbare“

VIDEO Detalii despre TIFF 2017, cel mai important festival de film din România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite