Cele mai mici ţări ale lumii. Pe primele două locuri se află două state care n-au obţinut recunoaşterea internaţională

Cele mai mici ţări ale lumii. Pe primele două locuri se află două state care n-au obţinut recunoaşterea internaţională

„Statul” Sealand se întinde pe 0,004 kilometri şi nu a fost recunoscut de alte ţări. FOTO: wikipedia.org

State liliputane, precum Luxemburg sau Liechtenstein, ar putea fi considerate adevărate superputeri faţă de cele mai mici ţări ale lumii. Sealand, Molossia şi Nauru reprezintă mai degrabă nişte curiozităţi, mai ales că primele două nici măcar n-au obţinut recunoaşterea internaţională.

Fondat în locul unui fost fort britanic, Principatul Sealand se întinde pe o suprafaţă de numai 0,004 kilometri pătraţi şi se află la numai 10 kilometri de coasta Suffolk. Cu o populaţie de 27 de locuitori, Sealand s-a autoproclamat ca stat independent încă din 1967, fără a fi însă recunoscut de ţările lumii.
 
FOTO: sealandgov.org
 
 
Înfiinţat chiar pe platforma Roughs Tower, care intra în componenţa fortului Maunsell, micul stat a încercat să se promoveze prin turism, iar din 2007 poate fi vizitat, însă puţini s-au arătat interesaţi de această ofertă. Tot pentru a se promova, Sealand are şi un site oficial, sealandgov.org, iar în 2017 a sărbătorit 50 de ani de la proclamarea independenţei.
 

„Republica” Molossia

 
Un alt stat liliputan, Republica Molossia, se află în interiorul statului Nevada din SUA şi nu este recunoscut. Molossia este ceva mai mare decât Sealand, are o suprafaţă de 0,055 kilometri pătraţi şi este locuită de şapte persoane. Şi tot la fel ca în cazul principatului Sealand, nimeni nu s-a sinchisit să trimită măcar un răspuns atunci când acest stat şi-a proclamat independenţa. Molossia are un steag propriu, iar „preşedintele” Kevin Baugh a fost sergent în armata SUA, dar între timp s-a pensionat.
 
Frontiera Molossiei. FOTO: wikimedia.org
 

Nauru, singura ţară fără capitală

 
Cu o suprafaţă de 21 de kilometri pătraţi şi aproximativ 9.000 de locuitori, Nauru este cea mai mică ţară insulară şi singurul stat fără o capitală. Aflată pe teritoriul micronezian al Pacificului de Sud, Nauru are ca limbi oficiale engleza şi naura.
 

Parlamentul statului Nauru. Foto: wikimedia.org
 
 
Spre deosebire de Sealand şi de Molossia, care nu au fost recunoscute, Nauru şi-a câştigat independenţa încă din 1968 şi este un stat recunoscut. Ţara are un parlament şi un guvern, deşi nu are o capitală.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: