Cele mai cumplite boli pentru care nu există leac. Zeci de milioane de oameni mor anual din cauza lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de milioane de oameni suferă de boli în faţa cărora medicina actuală continuă să fie neputincioasă, în ciuda progreselor înregistrate în ultimele decenii. Unele dintre ele au fost cunoscute încă din antichitate, în timp ce altele, aşa-numitele „maladii moderne” au fost descoperite abia începând cu secolul trecut.

Rabia este o boală infecţioasă virală care poate fi transmisă şi la om prin intermediul salivei animalelor. Denumirea vine din latinescul rabiere, care se traduce prin a fi violent. Boala a fost menţionată încă din antichitate, iar grecii o numeau „lysa”, adică nebunie. În prezent, boala mai este cunoscută sub denumirile de turbare şi hidrofobie. 

Zeci de mii de oameni mor anual din cauza rabiei

La fel ca acum câteva mii de ani, rabia este şi în zilele noastre incurabilă, după momentul în care se instalează în organism. Este o boală a sistemului nervos cu evoluţie rapidă şi, inevitabil, duce la deces, însă poate fi prevenită prin vaccinul antirabic. Anual, în lume mor între 60.000 şi 75.000 de persoane din cauza acestei boli, cele mai multe cazuri fiind  înregistrate în Asia şi Africa.

O altă boală infecţioasă virală care face ravagii în ţările Africii este Ebola. Provocată de virusul cu acelaşi nume, Ebola are o rată de mortalitate de până la 90% la om. Din acest punct de vedere, este pe locul doi, într-un top nedorit al bolilor virale, după rabie. În schimb, Ebola a fost identificată abia la sfârşitul secolului trecut, mai exact în 1976.

SIDA, mai mult decât o boală

Peste 40 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul imunodeficienţei umane, HIV, care provoacă una dintre cele mai cumplite boli, SIDA. HIV distruge progresiv sistemul imunitar al organismului şi conduce în final, în multe cazuri, la deces. Odată afectat sistemul imunitar, organismul uman devine vulnerabil în faţa a numeroase boli care pot grăbi sfârşitul. SIDA se manifestă de obicei prin infecţii grave şi ajunge să lezeze creierul şi sistemul nervos central.

image

Boala se poate transmite de regulă pe cale sexuală şi sangvină. Primele cazuri au fost înregistrate în Congo, la finele anilor 50. Între timp, medicina a descoperit o formă relativ eficientă de tratament, terapia HAART, care a transformat SIDA într-o boală cronică. Deşi persoanele infectate cu HIV nu pot fi vindecate, tratamentul prelungeşte viaţa şi poate ţine sub control virusul, uneori chiar zeci de ani. 

Genialul Stephen Hawking suferă de boala Lou Gehrig

Spre deosebire de rabie, Ebola sau SIDA, scleroza amiotrofică laterală nu este transmisibilă şi afectează cel mult o persoană din 100.000. Mult mai puţin răspândită, mai este cunoscută şi sub numele de boala Charcot sau Lou Gehrig. Nici scleroza amiotrofică laterală  nu are un remediu, însă există tratamente care pot să-i întârzie evoluţia şi să prelungească viaţa pacienţilor. În SUA, scleroza amiotrofică laterală este cunoscută în special sub numele de boala Lou Gehrig, după numele unui celebru jucător de baseball, care a decedat în anul 1941, din cauza afecţiunii. 

Celebrul astrofizician Stephen Hawking suferă de aceeaşi boală încă de la vârsta de 21 de ani. În ciuda prognosticurilor medicilor care i-au pus acest diagnostic, Hawking a supravieţuit, deşi este paralizat şi comunică doar prin intermediul unui sintetizator de voce. Cazul său este unul izolat, pentru că, în cele mai multe situaţii, boala duce la deces.

Cancerul, un „ucigaş tăcut”

Cancerul afectează în preznt una din patru persoane în ţările dezvoltate şi se referă la un grup de mai mult de 100 de boli distincte. De regulă, se manifestă printr-o creştere necontrolată a unor celule anormale din organism, care le pot distruge pe cele sănătoase.

Cancerul a fost cunoscut încă din antichitate, iar de-a lungul timpului a provocat sute de milioane de decese, fiind una dintre cele mai virulente afecţiuni. Medicina a dezvoltat în ultimele decenii o serie de terapii care pot să vindece bolnavii, în cazul în care boala este depistată la timp. În schimb, în cazurile avansate, rata de supravieţuire este extrem de mică. Anual mor milioane de persoane din cauza acestei boli, care a fost şi este considerată una dintre cele mai letale. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite