Cele mai bănoase joburi în România şi în lume. Cât câştigă un simplu muncitor angajat pe o platformă în Marea Nordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa muncii din România este grav afectată de lipsa specialiştilor în diverse domenii, din cauza exodului spre Occident. Aşa s-a ajuns ca firmele şi companiile din ţară să caute cu disperarare angajaţi, iar în unele cazuri să ofere pentru asta salarii comparabile cu cele din Vest.

Salariile inginerilor şi chiar şi cele ale muncitorilor care lucrează pe platformele petroliere sunt de cel puţin cinci ori mai mari decât salariul mediu pe economie. Asta înseamnă că un simplu muncitor, angajat la o platformă situată în Marea Nordului sau în Mediterană, fără brevet de marinar, trece lejer de 2.500 de euro. Mult mai bine plătiţi sunt inginerii şi care câştigă cel puţin dublu, dar în multe cazuri triplu şi chiar mai mult, ajungând uneori şi la 10.000 de euro. 

IT-iştii sunt plătiţi regeşte

Programatorii sunt printre cei mai răsfăţaţi angajaţi, iar salariile ajung în cazul lor la sume considerabile. Astfel, un programator cu experienţă în oraşe precum Bucureşti, Cluj sau Iaşi poate ajunge la un salariu de 4.000-5.000 de euro, iar în multe cazuri chiar să depăşească aceste cifre. 

Potrivit portalului Paylab.ro, salariul unui programator în PHP la început de drum este, în medie, de 5.650 de lei, în timp ce un programator care lucrează în Java câştigă în medie 7.257 de lei. Şi mai bine stau programatorii care lucrează în Oracle. Aceştia iau, în medie 8.139 de lei, conform sursei citate. În toate cazurile este vorba de salarii medii, pentru că un expert poate chiar să câştige mai mult de 5.000-6.000 de euro, în cazul experţilor. 

Programatorii sunt foarte căutaţi şi în ţările din Vestul Europei sau în SUA ori Canada. În ţări ca Marea Britanie, Franţa sau Germania, salariile experţilor trec de 10.000 de euro, iar mulţi specialişti români muncesc în birourile marilor companii din Londra sau Paris.

Salarii bune au şi inginerii de sistem, cei care administrează şi menţin în funcţiune serverele, computerele şi celelalte echipamente IT ale unei companii. Aici, salariul mediu net este de 4.816 de lei, cu menţiunea că un „junior” porneşte de la 3.200 de lei, iar un specialist cu experienţă depăşeşte de multe ori 9.000 de lei.

Medicii şi şoferii, la mare căutare în Occident

Acum câţiva ani, medicii se plângeau de salarizarea proastă, iar zeci de mii de medici şi de asistente au migrat spre Spania, Italia sau ţările nordice. Acum, salariile lor au crescut simţitor, iar un medic specialist trece de 1.500-2.000 de euro în ţară. Şi asistentele sunt mult mai bine plătite, însă tot mai există tentaţia de a pleca afară. Ţări precum Suedia şi Norvegia oferă salarii care pot trece lejer de 5.000-6.000 de euro, în cazul medicilor. 

La mare căutare în România se află şi analiştii financiari. Salariul mediu pleacă în acest caz de la 4.353 de lei, potrivit Paylab.ro, dar un analist financiar cu experienţă trece de 7.000-8.000 de lei.

Pentru cei fără studii, foarte căutaţi sunt agenţii imobilari. Într-un oraş extrem de scump cum este Clujul, unde preţurile proprietăţilor imobilare sunt cele mai mari din ţară, salariile pot ajunge foarte sus. Este vorba în primul rând de comisioane care fac ca la final de lună un agent din Cluj sau Bucureşti să poată, în unele cazuri, să plece acasă şi cu câteva mii de euro.

Un loc de muncă apreciat şi bine plătit este şi cel de şofer de TIR. Un şofer care lucrează în ţară câştigă peste 4.000 de lei, iar salariile sunt chiar şi duble, iar în anumite cazuri aproape triple pentru cei care muncesc în străinătate. 

Foarte apreciaţi sunt şi sudorii, care pot câştiga în ţară circa 5.000-6.000 de lei, iar în străinătate, într-o ţară ca Germania, chiar între 2.000 şi 2.500 de euro lunar.

Bine plătite sunt şi locurile de muncă în construcţii. După ce mulţi ani firmele româneşti au asistat pasive la exodul angajaţilor, în ultimii 2-3 ani au crescut simţitor salariile şi aici. Într-un oraş mare precum Bucureşti sau Cluj, salariiul unui meseriaş cu experienţă porneşte de la echivalentul a o mie de euro. Afară, în Italia sau Spania, un astfel de expert ia în multe cazuri doar cu câteva sute de euro mai mult, bani care merg însă pe chirii şi pe alte cheltuieli.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite