Cele 10 reguli esenţiale ca să evitaţi discuţiile plictisitoare. Lucruri complet interzise într-o discuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spcialiştii spun că la baza comunicării stau câteva reguli de aur FOTO Shutterstock
Spcialiştii spun că la baza comunicării stau câteva reguli de aur FOTO Shutterstock

„În lumea în care trăim, fiecare conversaţie are potenţialul să se sfârşească într-o ceartă“, le spune jurnalista de radio şi scriitoarea Celeste Headlee curioşilor veniţi, în mai 2015, să o asculte la una dintre conferinţele TEDx din SUA. Le-a dezvăluit ce reguli aplică atunci când ia parte la o conversaţie, fie că e una cu un câştigător al Premiului Nobel, fie cu un camionagiu, cu oameni care-i plac sau pe care-i detestă.

„O conversaţie presupune un echilibru între vorbit şi ascultat, dar undeva, pe drum, am pierdut acest echilibru. O parte din vină o poartă şi tehnologia“, crede Celeste Headlee, o jurnalistă americană invitată să susţină o prelegere la conferinţele TEDx.

Cele 10 reguli de bază pe care ea le aplică în interviurile pe care le ia sunt:

1. Nu faceţi mai multe lucruri în timpul conversaţiei – fiţi prezenţi acolo.

„Nu vă gândiţi la cearta pe care aţi avut-o cu şeful sau la ce veţi mânca la cină. (...) Dacă vreţi să terminaţi conversaţia, faceţi asta, dar nu ascultaţi pe jumătate, iar cu cealaltă jumătate să fiţi în altă parte“, afirmă Celeste Headlee.

2. Nu acuzaţi – dacă ţineţi neapărat să vă faceţi opiniile cunoscute, ţineţi un blog.

„Trebuie să începi o conversaţie gândindu-te că ai ceva de învăţat. (...) Să asculţi înseamnă să-ţi dai la o parte propria părere. Bill Nye spunea: fiecare om pe care-l vei întâlni ştie ceva ce tu nu ştii“, adaugă aceasta.

3. Folosiţi întrebările cine, ce, unde, cum, de ce – pe care le folosesc şi jurnaliştii.

„Dacă pui o întrebare complicată vei primi un răspuns simplu. Dacă îi întrebaţi: aţi fost îngrozit? Ei vor răspunde da, am fost sau nu, nu am fost. Lăsaţi-i pe ei să descrie! Întrebaţi-i cum a fost experienţa, cum s-au simţit pentru că atunci se vor opri şi se vor gândi şi veţi primi un răspuns interesant“, sfătuieşte vorbitoarea la TEDx.

4. Lăsaţi conversaţia să curgă normal – puneţi întrebări care reies din discuţie pentru ca aceasta să curgă normal, nu care sunt scoase din context

5. Dacă nu ştiţi ceva, spuneţi asta

6. Nu puneţi egal între experienţele pe care vi le povesteşte interlocutorul şi cele prin care aţi trecut dumneavoastră 

„Dacă ei încep să vă vorbească despre cum şi-au pierdut un membru al familiei, nu faceţi şi voi la fel. Nu e la fel. Niciodată nu e la fel. Fiecare experienţă e individualizată. (...) Şi ce e mai important: aici nu e vorba de voi. Nu e nevoie în acel moment să le demonstraţi cât sunteţi voi de grozavi sau cât aţi suferit“, susţine Headlee.

7. Încercaţi să nu vă repetaţi – e plictisitor

8. Nu vă încurcaţi în detalii - „Oamenilor nu el pasă de ani, date, de acele detalii pe care voi vă chinuiţi să vi le spuneţi. Le pasă de voi, de cine sunteţi, de ce au în comun cu voi“, completează jurnalista.

9. Ascultaţi – e cea mai importantă regulă

„Nu vă pot spune câţi oameni importanţi au spus că ascultatul e abilitatea numărul unu pe care o aveţi. Buda a spus – parafrazez – dacă gura ta e deschisă, nu înveţi. De ce nu ne ascultăm unii pe alţii? Simplu. Preferăm să vorbim. Când vorbim, deţinem controlul, nu trebuie să ascultăm ceva de care nu suntem interesaţi. Suntem în centrul atenţiei”, susţine Celeste Headlee.

Aceasta mai spune că, într-o conversaţie, mulţi ascultă cu scopul de a răspunde, nu de a înţelege.

10. Fiţi concişi! - nu vă lungiţi cu vorba

„Sora mea spune că o conversaţie e ca o fustă scurtă: destul de scurtă cât să atragă, dar suficient de lungă cât să acopere ce ar trebui“, afirmă omul de presă.

Mai puteţi citi:

Cele 7 „păcate mortale“ ale vorbirii. Cum să porţi un dialog în aşa fel încât lumea să te asculte

„Vocea umană este instrumentul la care toţi cântăm şi e, probabil, cel mai puternic instrument din lume. E singurul care poate porni un război sau spune te iubesc“, afirmaţia aparţine lui Julian Treasure, consultant de sunet, şi a rostit-o la una din conferinţele TEDx la care a fost invitat. La cea din februarie 2013 le-a explicat celor din sală câteva tehnici despre cum să vorbească în aşa fel încât lumea să îi asculte.

Aduc banii fericirea sau nu? Concluziile unui studiu realizat de un profesor de la Harvard: „Înseamnă că nu-i cheltuiţi pe ce trebuie“

Ce-i face pe oamenii fericiţi? Aduc banii fericirea? Mulţi oameni cred că nu, dar câţi dintre noi nu se gândesc cum să-şi sporească veniturile? Un studiu făcut de un profesor de administrarea afacerilor şi marketing la Harvard arată un aspect la care puţini s-au gândit.

Secretul vieţii lungi şi fericite. Ce spune cel mai longeviv studiu din lume despre viaţa adulţilor, făcut la Harvard 

Directorul studiului Harvard al Dezvoltării Adulţilor, psihiatrul şi profesorul Robert Waldinger, a vorbit la o conferinţă TEDx din noiembrie 2015, în SUA, despre ce ne menţine fericiţi şi sănătoşi pe măsură ce îmbătrânim. Banii şi faima, veţi spune, însă studiul american, desfăşurat pe aproape opt decenii şi care implică 724 de bărbaţi, arată cu totul altceva.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite