Cel mai vechi institut de istorie din România împlineşte 100 de ani: „Istoricii sunt şi trebuie  să fie oameni ai cetăţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române va aniversa, în 2 februarie, 100 de ani de existenţă. La Centenar, cercetătorii clujeni subliniază rolul istoricilor în societate, care „sunt şi trebuie să fie oameni ai cetăţii”, a căror expertiză poate fi folositoare pentru întreaga comunitate.

Întemeiat la 2 februarie 1920 sub titulatura  Institutul de Istorie Naţională şi plasat sub egida Universităţii din Cluj, Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române este cunoscut drept cel mai vechi institut din România dedicat cercetării istoriei şi disciplinelor sale conexe. 

Institutul s-a afirmat de-a lungul deceniilor prin misiunea sa, devenind o instituţie de excelenţă în cercetarea istorică, în prezent desfăşurându-şi activitatea sub egida Academiei Române, se arată într-un comunicat al instituţiei.
 

Afirmat încă din primii ani ai existenţei sale în câmpul cercetării istorice graţie unor personalităţi cu o formaţie ştiinţifică solidă şi de anvergură internaţională, Institutul de Istorie „George Bariţiu” a urmărit consecvent de-a lungul timpului obiectivele majore ale istoriografiei româneşti, dintre care cel mai important a fost necesitatea publicării documentelor istorice sub formă de corpusuri de izvoare pe diferite teme şi epoci istorice.

Început încă din perioada interbelică, acest proiect naţional continuă şi în prezent la Institutul de Istorie „George Bariţiu” şi reprezintă producţia ştiinţifică de cea mai mare importanţă ce reflectă şi consacră rolul Institutului în realizarea de cercetări fundamentale şi punerea în circuitul istoriografic a documentelor istorice, esenţiale pentru reconstituirea trecutului. Şi astăzi Institutul a rămas consecvent acestui vast şantier ştiinţific, fiind unul dintre extrem de puţinele institute de profil care asigură continuitatea unor colecţii de documente istorice de interes naţional. În plus, de-a lungul timpului, membrii Institutului au realizat lucrări de referinţă, monografii, sinteze şi tratate de istorie care şi-au validat viabilitatea ştiinţifică până astăzi.

Conferinţă ştiinţifică de anvergură


 

Aproximativ 225 de participanţi din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi în perioada 2-5 februarie, la o conferinţă ştiinţifică de anvergură, intitulată “ISTORIA ŞI SCRISUL ISTORIC AZI: OPŢIUNI METODOLOGICE, PARADIGME, AGENDĂ”, prilejuită de sărbătorirea a celor 100 de ani de la inaugurarea oficială a Universităţii din Cluj şi întemeierea Institutului de Istorie. Evenimentul este considerat unul dintre cele mai ample manifestări ştiinţifice organizate de IIGB în cele 10 decenii de existenţă! 


Prin iniţiativele lansate, Institutul de Istorie „George Bariţiu”  îşi propune să se promoveze nu doar la nivelul comunităţii academice ci şi la cel al publicului larg, care este puţin familiarizat cu specificul muncii istoricilor (cu „laboratorul sau atelierul istoricului”), publicul larg luând contact întotdeauna doar cu produsul finit (cărţi, etc.). 

“Prin intermediul expoziţiei cu tema 100 de ani de cercetare la Institutul de istorie: oameni, fapte, evenimente memorabile care va fi montată pe Bulevardul Eroilor la sfîrşitul lunii ianuarie dorim împărtăşirea către publicul mai larg a specificului şi importanţei meseriei de istoric, a anvergurii interne şi internaţionale pe care a avut-o de-a lungul timpului Institutul de Istorie „George Bariţiu” şi care a fost permanent în dialog şi racordat cu istoricii din ţară, din Europa şi din lume”, afirma Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan – Director al Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române. 

Dorim de asemenea depăşirea percepţiei de „turn de filedeş”


„Dorim de asemenea depăşirea percepţiei de „turn de filedeş” cu care este receptată imaginea cercetătorilor din domeniul ştiinţelor istorice şi socio-umane în general, prin realizarea unui dialog cu publicul larg, pentru a promova istoria ca domeniu de cercetare. În acest sens, expoziţia amintită, alături de o expoziţie de carte, vor constitui unul din punctele centrale ale manifestărilor şi care vor contribui la realizarea scopurilor mai sus amintite”, mai afirmă directorul Institutului.

Realizarea unei mini-enciclopedii „Institutul ieri şi azi” care-i va cuprinde pe toţi membrii  Institutului din cei 100 de ani de existenţă, îi va plasa pe istoricii clujeni care au fost membrii ai prestigioasei instituţii, definitiv în conştiinţa publică!

Istoricii sunt şi trebuie să fie oameni ai cetăţii, cu toate că în cele mai multe cazuri, ei nu ocupă funcţii publice sau de decizie, însă expertiza lor, modul cum văd realităţile contemporane prin prisma cunoaşterii experienţei trecutului sunt sau pot fi fără îndoială de interes şi utilitate pentru întreaga comunitate. 

O altă activitate între cele care se vor organiza pe parcursul anului 2020 pentru a marca o sută de ani de funcţionare neîntreruptă se va derula în data de 30 ianuarie 2020, la ora 12. „Intenţionăm ca la această dată şi la ora menţionată, în o sută de locaţii din ţară (licee, universităţi, muzee, institute de cercetare, arhive, asociaţii profesionale, ONG-uri) să se prezinte în 12 minute un material sintetic despre istoria institutului, astfel încât să se creeze timp de 12 minute un val de energie pozitivă în întreaga ţară. Credem că un asemenea proiect va spori vizibilitatea naţională a Institutului de Istorie „George Bariţiu” şi va crea o puternică emoţie colectivă”, mai declară Ioan Bolovan.

Sunt extrem de puţine Institute în România care se pot mândri cu o venerabilă vârstă centenară (din domendiul istoriei cu siguranţă, unicul); este un moment unic în viaţa academică din Cluj care merită şi trebuie celebrat ca atare.

Lumea de Business alaturi de Institut 


„Darian DRS, companie independentă de consultanţă cu o experienţă de 3 decenii în peisajul economic românesc, considera o datorie de onorare să susţină Institutul de Istorie al Academiei George Bariţiu care aniversează în această primăvară 100 de ani de existenţă. Valorile noastre sunt legate indisolubil de valorile academice susţinute de prestigioşii cercetători Institutului, care prin munca lor scot la lumina elemente inedite, aspecte noi ale istoriei Transilvaniei şi României. Consider că această abordare vine în sprijinul educării tinerei generaţii în spiritul respectului faţă de istoria naţională şi valorile sale perene”, declara Adrian Crivii, CEO Darian DRS, Partener de Onoare în cadrul Centenarului Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române. 


“În contextul în care Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române se pregăteşte de un mare eveniment aniversar, reafirm o mai veche convingere a mea potrivit căreia sinergia dintre lumea Academică şi cea de Business reprezintă o provocare şi o necesitate în acelaşi timp. Trăim într-o epocă a conexiunilor în care informaţia circulă cu viteza gândului, prin urmare nevoia de oameni foarte bine pregătiţi, cu viziune şi spirit antreprenorial, reprezintă un imperativ fundamental. Din punctul meu de vedere o strânsă colaborare dintre lumea academică şi cea de business are rolul de a aduce o plus valoare cercetării, proiectată să se realizeze sub semnul excelenţei şi al performanţei deopotrivă” afirmă dr. Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, Partener Principal în cadrul acestui proiect. 
 

Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române este de asemenea onorat ca la sărbătorirea unui veac de existenţă, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca va oferi în onoarea sa spectacolul Elixirul Dragostei - "L´Elisir d´Amore", în data de 2 februarie 2020, începând cu orele 18:30.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite