Cei mai corupţi politicieni ai lumii. Un fost prieten al dictatorului Ceauşescu este printre primii pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu alături de „fratele” Mobutu Sese Seko
Nicolae Ceauşescu alături de „fratele” Mobutu Sese Seko

Au avut puteri nelimitate sau aproape nelimitate în ţările lor şi au profitat din plin de asta jefuindu-şi concetăţenii. Este vorba despre politicieni, foşti preşedinţi, miniştri sau parlamentari din diverse ţări care s-au îmbogăţit şi au făcut averi pe spatele contribuabililor.

Nu există ţară neatinsă de corupţiei, însă există ţări sufocate de acest flagel şi ţări care o ţin în frâu şi o combat. Cel puţin asta spune teoria. Mulţi istorici şi politologi au încercat să facă o legătură între dictaturi şi corupţie, însă nu se poate vorbi de o regulă în acest sens. 

O altă teorie spune că cele mai expuse sunt ţările din Africa, America de Sud, dar şi cele din fostul spaţiu sovietic.

Printre cei mai corupţi politicieni se numără José Arnoldo Alemán Lacayo, fost preşedinte al Republicii Nicaragua. Lacayo a a fost al 81-lea preşedinte al Nicaragua şi s-a aflat la putere între 10 ianuarie 1997 şi 10 ianuarie 2002. În 2003 a fost condamnat pentru corupţie şi condamnat la o închisoare de 20 de ani, iar Transparency International l-a numit al nouălea cel mai corupt lider din istoria recentă.

Fostul preşedinte nicaraguan ar fi delapidat 100 de milioane de dolari, însă există şi alte informaţii, iar unii spun că suma ar fi mult mai mare, ajungând până la peste un miliard. Pe lângă delapidare, el a fost condamnat pentru spălare de bani, fraude şi crime electorale. 

Un fost premier al Ucrainei a furat sute de milioane de dolari

Mult mai aproape de România, pe lista marilor corupţi apare numele lui Pavlo Ivanovych Lazarenko, fost premier al Ucrainei. Lazarenko a fost condamnat la închisoare, în august 2006, în Statele Unite, pentru spălare de bani, fraudă prin cablu şi extorcare. 

Un raport oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite a constatat că Pavlo Lazarenko ar fi pus mâna pe 200 de milioane de dolari din cotizaţiile statului. Şi în cazul său există informaţii cum că în realitate ar fi vorba de sume mult mai mari, după unele surse chiar de 10 ori mai mari.

Un alt preşedinte al unui stat sud-american îşi face loc pe listă. Este vorba despre Alberto Fujimori, fostul preşedinte al Peru. Mulţi ani, el a fost considerat un adevărat erou, pentru că a reuşit cu o mână de fier să zdrobească o serie de insurgenţe teroriste la nivel naţional, iar economia ţării a fost salvată de la un adevărat dezastru. Chiar şi aşa, Fujimori (foto, jos) a fost acuzat că ar şi-ar fi însuşit cel puţin 600 de milioane de dolari din banii statului. Însă se vorbeşte şi de sume mult mai mari, între 1,5 miliarde şi 4 miliarde de dolari. 

Imagine indisponibilă

În 2007, Fujimori a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz de putere, iar în 2009 a primit o nouă condamnare de 25 de ani pentru încălcarea drepturilor omului. În acest caz, el a fost găsit vinovat de o serie de crime comise de mai multe grupări paramilitare.

„Baby Doc”, urmaşul lui „Papa Doc” 

Una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, Haiti, s-a aflat la cheremul lui Jean-Claude „Baby Doc” Duvalier, care a moştenit preşedinţia Haiti pe când avea doar 19 ani, la moartea tatălui său François „Papa Doc” Duvalier, în aprilie 1971.

Departamentul de Comerţ al SUA a raportat că 64% din veniturile guvernului au fost deturnate, milioane de persoane fiind deturnate pentru cheltuieli „extrabugetare”, inclusiv depozitele făcute în conturile băncilor elveţiene ale lui Baby Doc. Se pare că în cei 15 ani în care a condus ţara, Duvalier ar fi acumulat peste 800 de milioane de dolari. Evident că suma ar putea fi mult mai mare, însă dovezile nu au fost suficiente.

Criminal de război şi hoţ al propriului popor

Revenind în Europa şi tot în vecinătatea României, fostul preşedinte al Iugoslaviei, Slobodan Milosevic (foto, jos) ocupă un loc important printre cei mai corupţi politicieni. Ajuns la putere în 1988, Milosevic a fost condamnat în 2000 de Tribunalul Internaţional pentru fosta Iugoslavie pentru săvârşirea de crime de război şi de crime împotriva umanităţii. A murit în închisoare după 5 ani şi odată cu el au fost îngropate o mulţime de secrete. Se crede că şi-ar fi însuşit mai mult de un miliard de dolari din avuţia poporului, însă unele voci l-au acuzat că ar fi vorba de până la 5 miliarde.

Slobodan Milosevici si Mira Markovici in 1997 FOTO EPA-EFE

Celebru este Zine Al-Abidine Ben Ali, care a condus Tunisia între 1987 şi 2011. Ben Ali a ajuns la putere în noiembrie 1987 printr-o lovitura de stat. Timp de 23 de ani a condus cu mână de fier şi a fost reales de fiecare dată cu peste 90% dintre voturi, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi dictatori de pe Continentul Negru.

Ben Ali nu a condus degeaba Tunisia. În anii în care s-ar fi aflat la putere ar fi obţinut cel puţin 3 miliarde de dolari. Însă a fost întrecut şi lăsat departe de Sani Abacha, preşedintele Nigeriei între 1993 şi 1998. În numai cinci ani, acesta a furat între 2 şi 5 miliarde de dolari din banii publici. Se vorbeşte însă de sume mult mai mari, până la 10 miliarde.

Sese Seko, prieten cu Ceauşescu, dar mai bogat ca dictatorul român

Un dictator sinistru, bun prieten cu Nicolae Ceauşescu, Mobutu Sese Seko a condus Zairul între 1965 şi 1997. La fel ca mulţi alţi dictatori, a ajuns la putere după o lovitură de stat. A condus ţara ca un tiran, iar în cei 33 de ani ar fi pus mâna pe cel puţin 5 miliarde de dolari, însă averea sa obţinută prin corupţie ar fi depăşit 15 miliarde.

Imagine indisponibilă

Cel mai bogat dintre corupţi

Sese Seko a fost concurat cu succes din acest punct de vedere de către Ferdinand Marcos, preşedintele statului Filipine între 1965 şi 1986. Deşi „a domnit” mai puţin decât africanul, a fost la fel de perspicace atunci când au fost la mijloc bani publici. Acuzat oficial că ar fi delapidat cel puţin10 miliarde de dolari, dar sumele ar fi putut ajunge la aproape 20 de miliarde. Înlăturat de Revoluţia Puterii Oamenilor din februarie 1986, el a fugit în Statele Unite, unde a trăit în exil până la moartea sa în Hawaii, în 1989.

Imagine indisponibilă

Se pare însă că de departe cel mai corupt politician ar fi Mohamed Suharto, fost preşedinte al Indoneziei în intervalul 1967 - 1998. Suharto a beneficiat iniţial de sprijinul Occidentului, care l-a preferat în contextul în care comuniştii ameninţau să pună mâna pe putere, Suharto, a preluat controlul asupra guvernului în 1967 şi a continuat să stăpânească pentru următorii 31 de ani.

În toţi aceşti ani, ţara s-a dezvoltat foarte mult, iar politicile sale au fost foarte apreciate de populaţie. Însă Suharto nu a avut grijă doar de popor, ci şi de propria familie. Aşa se face că în cele trei decenii de domnie a ajuns să aibă o avere de peste 30 de miliarde de dolari, în condiţiile în care atunci când a venit la putere nu avea nimic.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite