Cei mai bogaţi suverani ai lumii. Regina Marii Britanii nu se află nici măcar printre primii zece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt răsfăţaţii destinului, au averi nemăsurabile, iar în unele cazuri deţin puterea absolută. Este vorba despre cei mai bogaţi suverani ai lumii, oameni cu sânge albastru, care stăpânesc ţări întregi şi au milioane de supuşi la picioare.

Revista „Fortune” a realizat un top al celor mai bogaţi suverani, iar lider de departe este regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun. Suveranul cu nume aproape imposibil de pronunţat pentru un european se află la putere de la 1 decembrie 2016, când i-a urmat pe tron tatălui său, Bhumibol Adulyadej.

Mai este cunoscut şi sub numele de Rama al X-lea, asta pentru că este cel de-al zecelea monarh al dinastiei Charkri. Suveranul Thailandei este şi cel mai înstărit rege al lumii. Averea sa a fost estimată la peste 30 de miliarde de dolari, asta într-o ţară în care sărăcia atinge cote alarmante.  

Emirii arabi sunt în top

 

Nici sultanul Hassanal Bolkiah, care este în fruntea statului Brunei, nu o duce rău. Sultanul ajuns la 72 de ani deţine o avere însemnată, cea mai mare parte a banilor fiind rezultaţi din afacerile cu petrol. Potrivit celor de la „Fortune”, Bolkiah are bunuri şi afaceri însumând 20 de miliarde de dolari. 

Imagine indisponibilă

Hassanal Bolkiah (stânga) alături de Putin. FOTO: kremlin.ru

Sultanul din Brunei este secondat de regele Salman bin Abdulaziz al Saud (82 de ani), care se află în fruntea  Arabiei Saudite. Cu o avere estimată la 17 miliarde de dolari, acesta este stăpânul absolut al regatului saudit pe care îl conduce cu o mână de fier. 

Foarte aproape este şi emirul Khalifa bin Zayed Al Nahyan (70 de ani), care are o avere de 15 miliarde de dolari fiind cel mai bogat emir din Emiratele Arabe Unite. La fel ca în cazul sultanului Bolkiah, averea sa a fost alimentată de afacerile cu petrol, un business specific zonei.

Pe locul al cincilea în acest top, dar la mare distanţă de primii patru, se află tot un suveran din lumea Islamului. Regele Mohammed al VI-lea al Marocului (55 de ani) are o avere estimată de circa 5,7 miliarde de dolari. Regele deţine un fond de investiţii important care operează în mai multe ţări africane în domeniul bancar, al telecomunicaţiilor şi al resurselor regenerabile de energie. 

Un principe european rivalizează cu şeicii la avere

Pe locul 6 este principeleHans Adam al II-lea de Liechtenstein (73 de ani). Acesta are o avere estimată la peste cinci miliarde de dolari şi deţine o importantă bancă, LGT Group. 

hans adam II de liechtenstein foto commons.wikimedia.org

Hans Adam II de Liechtenstein are o avere de peste 5 miliarde de dolari. FOTO: commons.wikimedia.org

Europeanul este urmat de emirul Şeic Mohammed bin Rashid Al Maktoum (69 de ani) Emiratele Arabe Unite. Emirul care are practic la picioare Dubaiul are o avere de 4,5 miliarde de dolari. 

Revenind în Europa, Marele Duce Henric de Luxemburg (63 de ani) are o avere de peste patru miliarde de dolari, cei mai mulţi bani fiind proveniţi din fondurile de investiţii.

Un alt emir arab, Şeic Tamim bin Hamad al Thani (38 de ani) este pe locul nouă cu o avere de circa două miliarde şi jumătate de dolari. Averea a fost moştenită de la tatăl său, care a ocupat tronul din Qatar până în 2013.

În sfârşit, ultimul loc din top 10 întocmit de „Fortune” este deţinut de un alt prinţ european, Albert II de Monaco. Acesta are o avere de peste un miliard de dolari, cei mai mulţi dintre banii săi provenind din investiţii imobiliare şi din business cu obiecte de lux.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite