Ce ar trebui să preia România din campania de succes anti-COVID-19 a Israelului. Sugestiile unui medic care a studiat la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nir Hodorov a studiat Medicina în România şi în Polonia. FOTO Arhivă personală
Nir Hodorov a studiat Medicina în România şi în Polonia. FOTO Arhivă personală

Autorităţile române trebuie să facă eforturi pentru a imuniza cel puţin 65% din populaţie, dar pentru asta e nevoie şi de o campanie mai susţinută de vaccinare. Este opinia lui Nir Hodorov, un medic din Israel care a studiat şi în România şi care s-a aflat în prima linie în lupta cu pandemia.

Premierul Florin Cîţu a reiterat ideea că România ar trebui să renunţe în această vară la toate restricţiile, însă cu o condiţie: oamenii să se vaccineze şi să se ajungă la imunitatea de grup. Însă în acest moment, obiectivul premierului pare destul îndepărtat, ca orizont de timp.

În timp ce România îşi face doar planuri, alte ţări au ajuns aproape în situaţia de a reveni la normalitate. Este şi cazul Israelului, ţară în care deja s-a renunţat la purtatul măştii şi la o serie de restricţii, iar cazurile au scăzut de sute de ori. De altfel, Guvernul de la Ierusalim a anunţat vineri, 23 aprilie, că 60% din populaţie ţării a primit ambele doze de vaccin, iar în curând se va trece şi la vaccinarea copiilor.

Nir Hodorov este unul dintre medicii din Israel aflaţi în prima linie a luptei cu pandemia de Covid-19. Hodorov are un părinte originar din România şi a studiat la Cluj şi Katowice (Polonia), iar acum este medic internist la spitalul Mer din Kfar Saba, oraş aflat la numai 15 kilometri de capitala Tel Aviv. 

Mai puţine restricţii, mai multe vaccinuri

Autorităţile române trebuie să facă eforturi pentru a imuniza cel puţin 60% din populaţie, iar pentru asta ar fi nevoie şi de o campanie care să le arate clar oamenilor care sunt beneficiile vaccinării. În opinia lui Nir Hodorov, blocarea economiei nu reprezintă o variantă, iar un astfel de lockdown nu face decât să reducă temporar presiunea pe sistemul sanitar, fără a reprezenta soluţia la rezolvarea întregii probleme.

„Vaccinarea face diferenţa. Lockdown-ul, statul în casă sunt doar soluţii temporare, pentru că în realitate vaccinarea, testarea şi responsabilitatea populaţiei e cheia”, spune medicul israelian.

Complementar, oamenii pot şi ar trebui să practice sport sau să facă cel puţin mişcare şi să opteze pentru o alimentaţie echilibrată. Acest lucru nu garantează faptul că nu ne vom îmbolnăvi, însă poate contribui la întărirea sistemului imunitar şi ne poate ajuta ca în cazul în care luăm virusul să facem doar o formă uşoară. Nu înlocuieşte însă vaccinul, mai precizează Nir Hodorov.

„Acum mai mult ca oricând este nevoie ca oamenii să aibă o alimentaţie corectă, să practice un sport şi să aibă grijă de viaţa lor. Au apărut foarte multe studii care au arătat că cei care fac sport au şi o imunitate mai bună, iar dacă se întâmplă să facă boala, fac o formă uşoară. Aşa că oamenii nu ar trebui să stea închişi în case şi cu atât mai puţin în alte spaţii închise. Noi le recomandăm oamenilor să iasă cât mai mult la aer, să evite aglomeraţia şi să facă sport pe cât posibil. Până la urmă, acest lucru le va fortifica organismul şi îi va ajuta în raport şi cu alte posibile afecţiune”, mai spune el. 

Cum a reuşit Israelul

Medicul israelian a vorbit şi despre campania reuşită din ţara sa. Succesul acestei campanii de vaccinare se reflectă acum în cifre.  „Noi am reuşit să ajungem în situaţia în care de la circa 10.000 de oameni infectaţi zilnic cu SARS-CoV-2 să avem în prezent vreo 200”, susţine el. 

Nir Hodorov are o explicaţie şi pentru faptul că există şi cazuri în care cei vaccinaţi fac totuşi boala, însă este vorba despre forme uşoare, cel mult spre medii. Acest lucru, arată, spune el, eficienţa vaccinurilor.

„În Israel am avut într-adevăr o campanie masivă de vaccinare, iar rezultatele se văd. Succesul s-a datorat exclusiv vaccinării. Chiar dacă au mai existat şi câteva cazuri de oameni care s-au vaccinat şi au făcut totuşi boala, a fost vorba de persoane în vârstă, care nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării. Însă şi în cazul lor a fost vorba de forme ale bolii uşoare, iar viaţa nu le-a fost pusă sub pericol. Putem, aşadar, să spunem că acest vaccin este cu adevărat eficient şi că face diferenţa între viaţă şi moarte”, a punctat medicul.

nir hodorov medic israel

 

Acum, Israelul a fost redeschis aproape în totalitate, iar cele mai multe restricţii au fost date uitării. Ulterior, toate măsurile restrictive vor fi ridicate după ce se va ajunge la imunitatea de grup şidupă ce vor fi vaccinaţi şi elevii. 

Ce am putea prelua din modelul israelian de succes

Nu acelaşi lucru se poate spune în acest moment despre România, chiar dacă şi aici campania de vaccinare a fost în general una reuşită. 

În cele patru luni de când a debutat campania de imunizare, România s-a confruntat cu o problemă care a ocolit Israelul şi care a fost generată de numărul redus de doze de vaccinuri asigurate de producători. Acum, o altă problemă se arată la orizont. Statistica arată că deşi circa 20% dintre români s-au imunizat cu cel puţin o doză de vaccin, numărul celor înscrişi pe listele de aşteptare a scăzut foarte mult.

Este momentul ca autorităţile, care nu au gestionat rău situaţia, însă au rămas încremenite în rigiditate, să ia măsuri şi să găsească soluţii pentru a-i convinge pe români să se vaccineze într-un număr cât mai mare. 

„Autorităţile române trebuie să găsească neapărat soluţii pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze. Pentru asta e nevoie de o campanie serioasă şi trebuie să le vorbească oamenilor simpli pe limba lor. E obligatoriu să iniţieze campanii care să ajungă şi până la cei din satele izolate şi din ultimul cătun, însă nu mai e cazul să se facă reclame cu medici cu mutre acre care să-i sperie mai rău pe oameni. Ideea ar fi ca în campanie să fie implicaţi preoţi, primari, artişti recunoscuţi şi personalităţi, sportivi, cântăreţi care se bucură de aprecierea românilor”, crede Hodorov.

Nu în ultimul rând, ar trebui ca anumite restricţii să nu mai fie valabile pentru cei care se vaccinează. „Să le fie permis accesul în interiorul restaurantelor, la concerte şi evenimente sportive şi în alte locuri. Cam ca şi cu paşaportul de vaccinare. Acest lucru i-ar determina pe mulţi dintre cei nehotărâţi să meragă să se vaccineze.”

Media ar trebui să participe la această campanie, însă fără ca televiziunile de ştiri să abuzeze permanent de imagini din secţiile de terapie intensivă. „Oamenii deja ştiu că avem un virus periculos şi se feresc pe cât posibil. Nu trebuie speriaţi non stop, trebuie să ne gândim şi la sănătatea mentală a oamenilor. Oricum, cei care nu cred în existenţa virusului au avut la dispoziţie un an să se convingă că situaţia e serioasă, iar cei care nu s-au convins până azi nu se vor convinge nici de acum înainte.

Eu zic că media trebuie să clarifice pentru oameni, fără însă a exagera, aşa cum se întâmplă uneori. Oamenii trebuie să ştie că e vorba de o problemă serioasă, de un virus periculos, dar boala asta nu trebuie prezentată ca o fatalitate. Am auzit că din cauza asta au fost oameni care s-au sinucis fiind panicaţi, aşa că televiziunile ar trebui să nu mai panicheze populaţia”, a atras atenţia medicul israelian.

„Virusul nu o să dispară, dar pandemia va fi oprită”

Un lucru e cert. Virusul nu o să dispară niciodată, însă pandemia va fi oprită. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Nir Hodorov consideră că cel puţin 80% din populaţia lumii trebuie să fie vaccinată, un procent mai mare decât se vehiculează în general.

„S-a vorbit mult de 60%, 65% sau de 70%, însă pe atunci nu se avea în vedere şi vaccinarea copiilor. Între timp, studiile au arătat că vaccinurile sunt sigure şi în cazul copiilor, iar tot mai multe ţări vor începe să-i vaccineze şi pe elevi. Chiar dacă ei fac forme uşoare ale bolii, virusul continuă să se transmită atâta timp cât ei nu vor fi imunizaţi, iar riscul cel mai mare e să apară noi mutaţii, tulpini ale SARS-CoV-2 mai agresive şi mai contagioase, care să ocolească răspunsul imunitar dat de vaccinuri. Aşa că negreşit trebuie vaccinaţi şi copiii”, a adăugat medicul, care are la final un mesaj optimist.

„Pandemii au existat şi în trecut, ba unele au fost chiar mai cumplite şi au făcut mult mai multe victime. Medicina a evoluat însă de atunci, acum avem vaccinuri şi vom avea şi un tratament eficient. Să tratăm problema cu seriozitate şi cu toată responsabilitatea, dar să nu facem o tragedie din asta. Ştiu că în România sunt oameni care numai despre asta vorbesc, oameni terorizaţi şi care au ajuns să creadă că doar dacă stăm toţi închişi în case scăpăm de boală. Lor le spun că lucrurile nu stau chiar aşa. Acum trebuie să respectăm nişte măsuri de precauţie şi să ne vaccinăm, iar lucrurile se vor schimba în bine, dar pentru asta fiecare din noi trebuie să facem un mic efort. Şi veţi vedea, până la urmă pandemia asta va fi oprită şi ne vom întoarce toţi la vieţile dinainte”, a încheiat Nir Hodorov.

 

Vă recomandăm şi:

Veşti proaste de la un cercetător român de la Cambridge: „Nu scăpăm nici la anul  de pandemie”

 

Întrebarea la care experţii încearcă să găsească răspuns. S-ar fi impus restricţii şi mai dure în România?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite