Ce ar trebui să conteze cu adevărat în viaţă: concluziile unui specialist care nu are picioare şi o mână, dar îi ajută pe bolnavii de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul BJ Miller vorbeşte despre viaţă şi moarte la o conferinţă TEDx în SUA, din martie 2015  FOTO captură ecran ted.com
Medicul BJ Miller vorbeşte despre viaţă şi moarte la o conferinţă TEDx în SUA, din martie 2015  FOTO captură ecran ted.com

„Cu toţii avem nevoie de un motiv ca să ne trezim“, spune medicul BJ Miller de la Spitalul Zen din San Francisco, specialist în îngrijiri paleative. Şi-a dat seama cât de importantă e viaţa abia în urma unui accident în care s-a curentat şi care l-a lăsat fără picioare de la genunchi în jos şi fără mâna stângă de la cot în jos.

„Atunci am început relaţia mea formală cu moartea şi lungul drum prin spitale în calitate de pacient. Pacient e un cuvânt bun, înseamnă cel care suferă. Cred că suntem cu toţii pacienţi“, a povestit medicul, care se ocupă de îngrijirea paliativă, într-o conferinţă TEDx din martie 2015, din State.

În opinia sa, pentru cei mai mulţi oameni cel mai înfricoşător lucru legat de moarte nu e că vor muri, ci că vor suferi până să moară. După ce a rămas fără picioare a avut nevoie de timp ca să se împace cu ideea că e diferit şi că e, totuşi, nevoie să meargă înainte.

Petrecând mult timp în spitale, a realizat că cei din sistemul medical au intenţii bune în ciuda carenţelor sistemului şi că oamenii cer prea multe de la spitale. „Ele sunt locuri unde te duci să te vindeci, nu unde să trăieşti sau să mori. Nu de-asta au fost create. Oamenii care ajung în spital şi ştiu că urmează să moară au ajuns să nu le mai placă de vieţile lor, să le vadă drept urâte deoarece simt că boala i-a lăsat fără viaţă“, spune BJ Miller.

Concluzia? Miller consideră că orice fel de suferinţă nenecesară trebuie eliminată, fie că vorbim de mintea pacientului, fie de durerea lui fizică. Iar compasiunea, dragostea celorlalţi faţă de ei ajută. În discursul său a vorbit despre câţiva dintre rezidenţii săi de la Spitalul Zen din San Francisco, unde un loc aglomerat este bucătăria, deşi cei internaţi acolo nu mănâncă prea mult. Însă atmosfera, mirosurile şi gesturile precum a face prăjituri împreună, dar şi alte experienţe simbolice, lucruri mici, le îmbunătăţesc viaţa şi îi fac să uite, preţ de câteva clipe, de durere.

Miller subliniază că îngrijirea paleativă înseamnă şi confort şi a trăi bine, nu doar un diagnostic ce te duce la moarte.

Curajul de a trăi

Unul dintre pacienţii săi – rezidenţi cum îi numeşte el – este Frank, un bărbat diagnosticat cu cancer la prostată, o fire aventuroasă care detestă regretele şi care, deşi era bolnav, s-a decis să meargă să facă rafting pe râul Colorado. „Pierderea e ceva, dar regretul, altceva. Unii au zis că Ideea lui Frank nu e una bună, dar el a mers şi a fost superb pentru el. Decizia lui Frank a fost una dramatică, dar e exact una de care mulţi dintre noi am lua-o dacă am simţi că ea e o idee bună pentru noi“, crede BJ Miller.

Povesteşte că atunci când cineva din spitalul unde lucrează moare, cei de la acolo pun petale de flori pe corpul său, împărtăşesc o poveste sau un cântec ori, pur şi simplu, simt nevoia să nu zică nimic. „Durează doar câteva minute. În spitalele zen învăţăm multe de la pacienţii noştri“, spune el.

Kate, o altă pacientă diagnosticată cu cancer, dorea să ştie că mereu aproape de ea e câinele ei. O altă pacientă vroia să fumeze ca să-şi readucă aminte de senzaţia pe care o dă fumatul – îşi dorea asta deşi ea nu putea să respire bine.

„Atâta timp cât avem simţurile noastre, fie vorba şi doar de unul, avem posibilitatea să accesăm ceea ce ne face oameni, ce ne conectează la restul societăţii“, consideră BJ Miller.

Mai puteţi citi:

Aduc banii fericirea sau nu? Concluziile unui studiu realizat de un profesor de la Harvard: „Înseamnă că nu-i cheltuiţi pe ce trebuie“

Ce-i face pe oamenii fericiţi? Aduc banii fericirea? Mulţi oameni cred că nu, dar câţi dintre noi nu se gândesc cum să-şi sporească veniturile? Un studiu făcut de un profesor de administrarea afacerilor şi marketing la Harvard arată un aspect la care puţini s-au gândit.

Secretul vieţii lungi şi fericite. Ce spune cel mai longeviv studiu din lume despre viaţa adulţilor, făcut la Harvard 

Directorul studiului Harvard al Dezvoltării Adulţilor, psihiatrul şi profesorul Robert Waldinger, a vorbit la o conferinţă TEDx din noiembrie 2015, în SUA, despre ce ne menţine fericiţi şi sănătoşi pe măsură ce îmbătrânim. Banii şi faima, veţi spune, însă studiul american, desfăşurat pe aproape opt decenii şi care implică 724 de bărbaţi, arată cu totul altceva.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite