Ce relaţie este între Brexit şi înmulţirea manifestărilor şovine la adresa românilor. Reacţia MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Unsplash
FOTO Unsplash

În ultimul timp pare că s-au înmulţit manifestările şovine la adresa românilor din Marea Britanie, după Brexit. Numai în ultimele luni au existat mai multe cazuri, unele relatate şi de presa britanică.

Zilele trecute, trei tineri români au fost bătuţi pe stradă, la Londra, iar nu cu mult timp în urmă, pe adresa mai multor români din York au fost trimise scrisori de intimidare. În sfârşit, acum câteva luni, judecătorii britanici au condamnat la închisoare pentru cinci luni un nord-irlandez care a terorizat o româncă pe care voia să o alunge din ţară.

Trei tineri români au fost atacaţi la finele lunii trecute într-o suburbie a Londrei, în zona High Road, Ilford. E vorba despre doi bărbaţi şi o femeie care discutau pe stradă în română, moment în care au fost atacaţi de un grup de englezi. „Plecaţi acasă!”, le-au spus aceştia, iar faptul că românii au preferat să nu răspundă, tocmai pentru a nu le da prilej de scandal, i-a întărâtat şi mai mult pe britanici.

Culmea e că în aceeaşi zonă a Londrei a fost ucis un român, în 2017, în condiţii încă rămase neclare.

Tot în Anglia, dar la York, a izbucnit lunile trecute un scandal după ce mai mulţi străini, români, italieni, turci şi nu numai, au găsit în cutia poştală scrisori de ameninţare. 

„E timpul să vă căraţi de unde aţi venit”

De fiecare dată, acestea începeau cu „Am câştigat Brexit” şi continuau cu „E timpul să vă căraţi de unde aţi venit”. Informaţia a fost făcută publică după ce o italiancă s-a adresat Poliţiei şi a trimis mai departe scrisoarea către mai multe ziare din Marea Britanie. 

scrisoare foto yorkshire post

Scrisoarea trimisă pe adresa mai multor români şi italieni din Marea Britanie. FOTO Yorkshire Post

Un purtător de cuvânt al Poliţiei a anunţat o anchetă serioasă, iar reprezentanţii Consiliului Local al oraşului York au făcut apel ca toţi străinii care au fost ameninţaţi să raporteze acest lucru, pentru a putea fi luate măsuri. „Am rugat pe oricine a primit această scrisoare sau orice altă infracţiune rasistă sau motivată de ură să o raporteze la 101, unde este disponibil şi sprijin”, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit Yorkshire Post. 

În sfârşit, în urmă cu câteva luni, judecătorii britanici au condamnat la închisoare pentru cinci luni un nord-irlandez care a terorizat o româncă pe care voia să o alunge din ţară. „Îţi pun benzină şi îţi dau foc. Vreau un loc fără străini”, a spus bărbatul. 

Numai că mesajele sale au ajuns în atenţia Poliţiei, iar un procuror a dus cazul în faţa instanţei, unde irlandezul a fost condamnat, potrivit portalului ballymenadaily.com.

Aceste cazuri nu sunt însă singurele înregistrate în Marea Britanie, la fel cum românii nu sunt singurii străini şicanaţi. 

Ce spune primul român ales consilier în Marea Britanie

Alexandra Bulat este primul român ales consilier de comitat în Marea Britanie. Tânăra româncă de 27 de ani a candidat pe listele Partidului Laburist şi s-a clasat pe primul loc în circumscripţia Abbey din oraşul Cambridge. Stabilită de mai mulţi ani în Marea Britanie, Alexandra nu crede că britanicul de rând este xenofob, dar admite că astfel de cazuri există. 

alexandra bulat

Alexandra Bulat

„Nu cred că sunt mai mulţi oameni xenofobi după Brexit, însă cumva Brexit-ul a legitimat astfel de acte. Din păcate, o parte a populaţiei din Marea Britanie, ca în fiecare altă ţară, a avut mereu opinii negative despre străini. Personal, am întâlnit mai multe opinii negative despre români în 2014, comparativ cu după 2016, când românii au primit drepturi egale pe piaţa muncii în Marea Britanie. Însă Brexit-ul a legitimat anumite opinii negative - unii oameni care nu îşi permiteau să spună aceste lucruri înainte, folosesc acum Brexit-ul ca o scuză pentru a-şi exprima opinii rasiste sau xenofobe. E important să fim uniţi împotriva xenofobiei şi rasismului în societate”, a spus Alexandra.

Şi jurnalista britanică Tessa Dunlop, cunoscută ca o adevărată ambsadoare neoficială a României pentru promovarea pe care o face în Marea Britanie, crede că Brexit-ul a dat un semnal negativ.

tessa dunlop

Tessa Dunlop

„Posibil ca după Brexit să fi crescut numărul cazurilor, deşi nu aş spune că e o certitudine. Însă dacă e aşa, cred că asta se întâmplă mai mult în mediul rural şi în oraşele mici, mai rar în cele mari ca Londra, unde mai mult de jumătate din populaţie e formată din străăini. Dacă a crescut numărul cazurilor, vinovat e premierul Boris Johnson. El i-a aţâţat pe britanici împotriva străinilor şi el a condus această politică xenofobă”, consideră Tessa Dunlop.

Poziţia Ministerului Afacerilor Externe

„Adevărul” a solicitat o poziţie şi din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Într-un răspuns trimis de MAE se precizează următoarele: „Cu referire la aspectele semnalate prin solicitarea dumneavoastră, Ministerul Afacerilor Externe precizează că la nivelul misiunii diplomatice a României la Londra sau la nivelul oficiilor consulare de la Edinburgh şi Manchester nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară din partea vreunui cetăţean român în legătură cu astfel de incidente, iar autorităţile britanice nu au transmis notificări cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi. 

MAE menţionează că în privinţa incidentului produs în Irlanda de Nord la care faceţi referire, cetăţeanul român implicat nu a solicitat sprijin consular. Reprezentanţii oficiului consular la Edinburgh au monitorizat demersurile în justiţie în acest caz, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale. 

MAE precizează, totodată, că incidentul produs în localitatea Yorkshire în luna iunie 2021 a fost în atenţia Consulatului General al României la Manchester la momentul publicării informaţiilor în presa britanică. La nivelul consulatului nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară. Totodată, MAE precizează că, de la începutul anului 2021, Consulatul General al României la Manchester nu a primit sesizări privind agresiuni sau alte incidente posibil motivate de xenofobie cu victime cetăţeni români.

Cu privire la incidentul din Londra la care faceţi referire, MAE precizează că datele pe care le semnalaţi sunt insuficiente în vederea identificării unui anumit caz în evidenţele secţiei consulare ale Ambasadei României la Londra şi/sau a motivelor care au stat la baza producerii incidentului. MAE reiterează apelul către cetăţenii români care se confruntă cu situaţii dificile, speciale, cu caracter de urgenţă, să semnaleze aceste situaţii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României”, au precizat reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe.

În concluzie, Ministerul nu are cum să-i ajute pe românii care întâmpină astfel de probleme în Marea Britanie atâta timp cât aceştia nu se adresează Ambasadei şi Consulatelor României din această ţară. 

„Numai în măsura în care sunt primite astfel de solicitări misiunile diplomatice şi consulare ale României pot acorda asistenţă consulară. Ambasada României la Londra, Consulatul General al României la Manchester şi Consulatul General al României la Edinburgh au în atenţia lor prioritară asigurarea respectării drepturilor cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Astfel, în toate cazurile semnalate sau în care misiunea diplomatică sau oficiile consulare se autosesizează, reprezentanţii acestora întreprind demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile britanice competente, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale şi pentru a le acorda cetăţenilor români asistenţa consulară necesară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a legislaţiei britanice şi a măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19”, se mai precizează în răspuns.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Afiş scandalos în limba română, într-un supermarket din Londra. O româncă a reacţionat imediat

Prima româncă aleasă consilier judeţean în Marea Britanie. „Gândesc în engleză. Nu mă văd întorcându-mă în România“ 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite