Ce sunt Laboratoarele Vii, iniţiate şi de clusterul Aries Transilvania: „Programul urmăreşte să găsească proiecte concrete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clusterul ARIES Transilvania din Cluj se numără printre iniţiatorii conceptului Transilvania Living Labs. Laboratoarele Vii/Living Lab-urile pun cetăţeanul în mijlocul procesului de inovare. Acestea funcţionează ca intermediari între cetăţeni, organizaţii de cercetare, companii, oraşe şi regiuni, totul pentru a descoperi, crea şi dezvolta activităţi şi proiecte comune. În acest moment, în lume, există peste 170 de astfel de living lab-uri.

„Imaginaţi-vă o întreagă comunitate ce se adună pentru un brainstorming, ideile lor sunt preluate, procesate de către autorităţi, mediul de afaceri, universităţi, iar apoi transpuse în realitate. Inovarea este un cuvânt rostit foarte des, în ultima perioadă, iar Transilvania Living Lab poate fi vectorul care să-i dea un sens foarte palpabil. Proiectul urmăreşte să găsească proiecte concrete, prin care să creeze un ecosistem complet, compus din autorităţi locale, start-up-uri, companii, clustere, universităţi şi cetăţeanul de rând. Avem toate ingredientele necesare, iar ARIES Transilvania va face toate eforturile pentru a construi podurile necesare între toate părţile implicate”, a spus Bianca Muntean, directorul executiv al ARIES Transilvania.

Conceptul acestor laboratoare va fi pus în practică şi promovat de Bror Salmelin, expert pentru sistemele de inovare în cadrul Comisiei Europene. Salmelin susţine că Transilvania Living Labs este pasul natural pe care Cluj-Napoca trebuie să îl facă pe drumul inovării:

„Clujul este unic din punct de vedere demografic, are peste 100.000 de studenţi activi, iar majoritatea alege să rămână aici după încheierea studiilor. Alegerea lor este bazată tocmai pe faptul că există o varietate largă de oportunităţi din toate sectoarele, atât publice, cât şi private. Apoi, am găsit aici autorităţi locale care au devenit un exemplu în regiune pentru iniţiativele în sectorul inovaţiei şi a domeniului „smart city”, care fac eforturi pentru a creşte confortul cetăţenilor şi care au o viziune concretă. Transilvania Living Labs va pune cetăţeanul în mijlocul procesului de inovare şi va reuni toate componentele, de la mediul de afaceri, până la universităţi şi autorităţi sociale”.

Transilvania Living Labs urmăreşte să stimuleze activităţile şi ideile creative ale cetăţenilor. Bazele acestui proiect au fost puse în cadrul conferinţei Open Innovation 2.0, desfăşurată la Cluj-Napoca, la care au participat aproximativ 480 de persoane din ţară şi străinătate, şi peste 70 de speakeri.

Mai puteţi citi:

Medicina în era digitală. Preşedintele clusterului IT Cluj: „Dorim să vedem care sunt perspectivele de dezvoltare ale acestui domeniu atât de complex”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite