Ce experimente trăsnite puteţi vedea la Noaptea Cercetătorilor: de la fulgere în borcanul cu murături la cum poate călători un tren fără şine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experimente inedite la Noaptea Cercetătorilor în peste 20 de oraşe Foto: Facebook, Noaptea Cercetătorilor
Experimente inedite la Noaptea Cercetătorilor în peste 20 de oraşe Foto: Facebook, Noaptea Cercetătorilor

Curioşi, entuziaşti şi, de ce nu, sceptici, cu toţii sunt invitaţi să vadă cum se nasc fulgerele într-un borcan sau cum poţi controla un PC cu puterea gândului la Noaptea Cercetătorilor, eveniment ajuns la a X-a ediţie şi care se desfăşoară vineri, 25 septembrie, în peste 20 de oraşe din ţară şi în zeci de localităţi de pe glob.

Ştiinţa pe înţelesul oamenilor de rând. Această idee stă la baza Nopţii Cercetătorilor, un eveniment organizat de 10 ani de cercetători şi inventatori de la cele mai mari universităţi din ţară pentru a arăta că ştiinţa este foarte practică, distractivă şi mereu fascinantă.

Manifestarea va avea loc în centrele oraşelor Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara precum şi în alte 16 oraşe din ţară, dar şi în alte 300 de locuri din 24 de state. 

În acest an, evenimentele vor fi organizate, de universităţi, în cinci domenii - antropologie, astronomie, speologie, sport şi ştiinţele educaţiei. Şi, în fiecare oraş, participanţii la manifestare care completează un formular pot câştiga, la tombole, premii în cărţi şi diferite gadget-uri.

Bucureşti. Călătorie în lumea găurilor negre


La Bucureşti puteţi participa la experimentele celor de la Institutul Naţional pentru Fizica Laserelor, Plasmei şi Radiaţiei, puteţi afla tainele cerului de la specialiştii Institutului Astronomic unde puteţi face observaţii astronomice cu ochiul liber. O altă ”ofertă” a evenimentului este o ”călătorie” în fizica găurilor negre. Noaptea Cercetătorilor va debuta la ora 16.00 la AFI Palace Cotroceni şi, de la ora 17.00, în Piaţa Universităţii, zona statui. 

noaptea cercetatorilor 2014 credit. organizatori

Iaşi. Furtună în borcanul cu murături


În capitala Moldovei, evenimentul va începe de la ora 17.00 în Parcul Iulius Mall. Acolo, curioşii vor vedea cum se crează un spectacol de lumini şi umbre în spatele sticlei, cum poţi atinge un aparat şi apoi, instant, să ai coafură ca Einstein, dar şi cum poate călători un tren fără şine. Provocările nu se opresc aici, oamenii de ştiinţă din Iaşi vor să le arate oamenilor şi cum o simplă lumânare poate pune în funcţiune un motor, dar şi cum poţi crea  o furtună, ”echipată complet” cu fulgere şi nori, într-un borcan de murături.

Timişoara. Cum s-a născut lumea


Observatorul Astronomic şi Experimentariul Universităţii de Vest din Timişoara vor fi, de la ora 16.00, locul de ”joacă” al cercetătorilor care le vor prezenta celor mici, dar şi adulţilor, cum se descoperă particule elementare la CERN, acel generator din Elveţia, dar şi cum s-a născut lumea. Elevii vor învăţa şi cum să construiască o baterie din lămâi, respectiv cum ”cresc” cristalele.

noaptea cercetatorilor 2014 credit. organizatori

În dreapta, imagine de la ediţia de anul trecut a evenimentului, sursa foto a tuturor imaginilor din text: Noaptea Cercetătorilor 2014 

Cluj. Cum controlezi un PC fără să-l atingi


Parcul Central şi Observatorul Astronomic îi aşteaptă pe îndrăzneţi să vadă cum apar fulgerele în borcan, cum simulezi o tornadă, ce e o puşcă magnetică şi ce se ascunde în spatele jocurile de lasere şi a iluziilor optice, dar şi cum controlezi un PC-ului cu ajutorul gândului. Organizatorii au gândit şi o serie de conferinţe despre printarea 3D, FOXP2 - gena limbajului uman şi despre infidelităţi în lumea păsărilor.  Evenimentele încep de la 16.00, în Parcul Central, şi de la 21.30 la Observatorul Astronomic.

Noaptea Cercetătorilor face parte din seria de evenimente finanţate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare şi Inovare H2020 (2014 -2020) şi îşi propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

”Săptămâna cercetătorilor” în Sălaj

”Noaptea cercetătorilor”, eveniment organizat la nivelul UE în ultima vineri din septembrie, s-a transformat anul acesta în Sălaj în ”Săptămâna cercetătorilor”. Cele mai multe activităţi au loc vineri, 25 septembrie, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, instituţie care le oferă tinerilor interesaţi şansa de a fi, pentru câteva ore, ei înşişi cercetători. Un grup de tineri va fi dus, astfel, pe un sit arheologic unde vor participa la o cercetare arheologică de suprafaţă; alţii vor participa la un atelier de restaurare/conservare de ceramică antică, în timp ce un alt grup va merge pe teren, în cadrul unui atelier de cercetare etnografică. Tot vineri, tineri pasionaţi de istorie şi fotografie vor fotografia clădirile vechi ale Zalăului, în cadrul unui atelier de cercetare istorică. Şi Centrul de Cercetări Biologice Jibou îi aşteaptă, vineri, pe tinerii (şi nu numai) pasionaţi de tainele ştiinţei şi cercetării. Curioşii care vor trece pragul centrului (începând cu ora 14.00) vor avea parte de demonstraţii şi experimente inedite. (Alina Pop)

Mai puteţi citi:

O parte din surprizele Bookfest Cluj: transport gratuit într-o zi, sfaturi despre ce să mâncăm, cărţi scrise de Grigore Leşe şi Florin Piersic Jr.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite