Ce e mai greu: să încălzeşti o cameră sau să conduci un imperiu? O istorioară despre o vizită a lui Francisc I

Ce e mai
greu: să încălzeşti o cameră sau să conduci un imperiu? O istorioară despre o vizită a lui Francisc
I

Muzeul de Artă Cluj-Napoca FOTO:turism-blog.ro

Istoricii spun că în anii 1800 era foarte greu să încălzeşti o încăpere. O istorioară rămasă după una dintre vizitele împăratului Francisc I confirmă că în secolul al XIX-lea asigurarea căldurii, care azi e floare la ureche, era o dificultate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Împăratul Francisc I al Austriei (1792-1835) a poposit în Cluj, la Palatul Banffy - azi Muzeul de Artă -, în anul 1817. Istoricul clujean Tudor Sălăgean povesteşte că, în vizita sa, Francisc I ar fi comparat greutatea cu care se încălzeşte o cameră cu cea a conducerii unui imperiu. Camerele palatului sunt mari, cu tavan înalt.

„Nu se ştie exact când Francisc I ar fi făcut această afirmaţie, în ce moment al vizitei la Cluj ar fi zis că să încălzeşti o încăpere este la fel de greu cu a conduce un imperiu“, susţine Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Palatul Banffy a găzduit mai mulţi oaspeţi de cel mai înalt rang. Astfel, în 1817, guvernatorul a primit aici pe împăratul Francisc I (1792–1835) şi soţia lui, Carolina Augusta, dar a poposit aici şi prinţul Maximilian. Un alt împărat, Francisc Iosif, a fost oaspetele palatului de două ori, în anii 1852 şi 1887.

Edificiul a fost construit în perioada anilor 1773-1786 ca reşedinţă privată a contelui Gheorghe Bánffy, guvernator al Transilvaniei, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann (născut la Böblingen, Germania, landul Baden-Württemberg).


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: