Ce declara medicul Lucan despre şpăgile din spitale, în urmă cu doi ani: „Avem mita în sânge. Trebuie făcut curat!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul urolog Mihai Lucan, medicul care i-a operat pe Ion Iliescu, Emil Boc sau pe Alexandru Arşinel, suspect într-un dosar de delapidare a Institutului Clinic de Transplant Renal şi Urologie din Cluj, spunea despre medicii care condiţionează actul medical că „doar printr-o minune am putea curăţa sufletul poporului românesc de fenomenul câştigului neloial”.

Urologul Mihai Lucan este audiat la DIICOT într-un dosar de delapidare a Institutului Clinic de Transplant Renal şi Urologie din Cluj pe care l-a fondat şi l-a condus mai bine de un deceniu. Procurorii îl acuză că ar fi „căpuşat” Institutul în favoarea clinicii private a familiei – Lukmed. Prejudiciul s-ar ridica la 1 milion de euro. Una dintre acuzele cele mai frecvente care-i sunt aduse este că a direcţionat pacienţii de la Institut la clinica privată, unde aceştia nu erau trataţi dacă nu achitau taxe considerabile. 

„Avem mita în sânge”

Într-un interviu acordat pentru „Adevărul” în aprilie 2015, Lucan a fost întrebat: 
 

„La sfârşitul facultăţii, viitorii medici depun jurământul lui Hipocrate. Însă, în timp, condiţionează binele de şpagă. Cum vedeţi această dublă plată pentru serviciul medical?”


Iată ce a răspuns în aprilie 2015 medicul acuzat acum de grave acte de corupţie:
 

„Chestia cu mita e ca emfizemul pulmonar, deci o umflătură. În sensul că, dacă stai să te gândeşti, conceptul unui câştig ilicit este implementat în conştiinţa naţională de la debuturile existenţei sale. Au consfinţit-o toţi, într-un fel sau altul. Depinde cât luai. E consfinţită de secole. O avem în sânge. Doar printr-o minune, am putea curăţa sufletul poporului românesc de fenomenul câştigului neloial, şi, mai ales, de fenomenul nemuncii că, de fapt, aici este toată problema. Munceşti, câştigi. Nu munceşti, nu câştigi. Acesta este conceptul la americani. Până şi acolo iau mită o grămadă.”

„În America, am văzut un caz, unde unul a fost prins că a eludat statul cu nu ştiu câte milioane de dolari. A fost chemat, i-a fost pus în faţă rechizitoriul şi i s-a zis: 75% ne dai şi te lăsăm în continuare cu anumite prerogative judiciare. La noi, îi arestăm până la ultimul. Dar unde-s banii? Cum se recuperează banii? Ăla face închisoare cinci ani, statul pierde şi noi nu facem decât să pictăm tabla.” 

Mihai Lucan, fondatorul ICUTR din Cluj

„La noi, îi arestăm până la ultimul. Dar unde-s banii?”

Cât despre soluţii, medicul susţine „Prin soluţii intermediare vom scăpa de şpagă. Trebuie să ne adaptăm la soluţii intermediare. Astea sunt destinul şi ocara pe care trebuie să le ducem. Dacă te uiţi atent, până şi modul de executare al justiţiei se face cu o repezeală mult prea mare. Şi, la un moment dat, dacă te uiţi, mâna dreaptă nu mai seamănă cu mâna stângă. P-ăla l-am băgat atâta pentru că a făcut atâta, e prea mare repezeala, am senzaţia. Trebuie făcut curat, dar nu în modalitatea asta. Un alt element pe care eu nu-l înţeleg: în America, am văzut un caz, unde unul a fost prins că a eludat statul cu nu ştiu câte milioane de dolari. A fost chemat, i-a fost pus în faţă rechizitoriul şi i s-a zis: 75% ne dai şi te lăsăm în continuare cu anumite prerogative judiciare. La noi, îi arestăm până la ultimul. Dar unde-s banii? Cum se recuperează banii? Ăla face închisoare cinci ani, statul pierde şi noi nu facem decât să pictăm tabla.”

Citeşte AICI întregul interviu. 

Citeşte şi:

Mihai Lucan, şeful Institutului de Transplant Renal Cluj, despre şpagă, operaţii şi Arşinel: „Facultăţile de Medicină au devenit fabrici de cârnaţi“

VIDEO Percheziţii ale DIICOT la locuinţa lui Mihai Lucan, fost şef al Institutului de Urologie din Cluj. Medicul este suspect de delapidare. Prejudiciul: 1 milion de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite