Câtă mâncare aruncă anual la gunoi un român. „Un stomac înfometat te face să cumperi mai mult decât ai nevoie“

Câtă mâncare aruncă anual la gunoi un român. „Un stomac înfometat te face să cumperi mai mult decât ai nevoie“

Mâncare  FOTO Adevărul

Un studiu realizat de Asociaţia MaiMultVerde arată ce cantitate de mâncare ajunge la tomberon anual, în România. Un sfert dintre alimentele aruncate sunt mâncare gătită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia MaiMultVerde a realizat un scurt film despre cum poate fi prevenită risipa alimentară din România. Aceasta derulează chiar un proiect de informare şi conştientizare a românilor.   

Potrivit filmuleţului, postat pe Facebook Food Waste Romania, un român aruncă într-un an la coşul de gunoi în jur de 130 de kilograme de alimente. Acestea se împart în: 24% mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume, 20% pâine şi produse de panificaţie, 11% lapte şi produse lactate, 1% produse din carne, 1% alte alimente.

Din dorinţa de a reduce risipa alimentară, realizatorii filmuleţului ne dau câteva sfaturi:

  • Să cumpărăm inteligent. Înainte să mergem la cumpărături să verificăm frigiderul şi să vedem de ce avem nevoie
  • Să facem o listă de cumpărături
  • Să mâncăm înainte să mergem la cumpărături. „Un stomac înfometat te va determina să cumperi mai mult decât ai nevoie“, spun ei.
  • Să fim foarte atenţi la promoţii şi să nu cumpărăm produse la promoţie doar dacă le vom consuma
  • Să depozităm corect alimentele: produsele mai vechi în parte de sus a frigiderului, iar cele noi, mai jos. Să le consumăm în această ordine.
  • Să congelăm alimnetele pe care nu reuşim să le mâncăm: pâinea poate sta până la 3 luni, iar produsele din carne până la un an
  • Să porţionăm corect înainte să gătim ca să nu rămână multe resturi alimentare
  • Dacă rămân resturi, să ne alegem o zi din săptămână ca să re valorificăm - spre exemplu, dacă ne-au rămas resturi de friptură le putem folosi la o salată.

 

Mai puteţi citi:

De ce aruncă românii tone de mâncare la gunoi: „Au fost încurajaţi să cumpere în exces bunuri, servicii, alimente“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: