Cât timp rămâne noul coronavirus în aer şi pe suprafeţe. Majoritatea pacienţilor nu prezintă simptome timp de 4-5 zile

Cât timp rămâne noul coronavirus în aer şi pe suprafeţe. Majoritatea pacienţilor nu prezintă simptome timp de 4-5 zile

Dezinfectarea obiectelor este obligatorie atunci când există risc de infecţie. FOTON Inquam Photos

Virusul care provoacă COVID-19 rămâne câteva ore până la câteva zile pe suprafeţe şi în aer, a descoperit un nou studiu al cercetătorilor americani. Cel mai mult rămâne virusul pe plastic şi oţel inoxidabil – până la trei zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Virusul care provoacă COVID-19 rămâne câteva ore până la câteva zile pe suprafeţe şi în aerosoli, a descoperit un nou studiu publicat în New England Journal of Medicine, relatează Science Daily.  Studiul sugerează că oamenii pot fi infectaţi cu  coronavirus prin aer şi după atingerea obiectelor contaminate. Oamenii de ştiinţă au descoperit că virusul este detectabil până la trei ore în aerosoli, până la patru ore pe cupru, până la 24 de ore pe carton şi până la două-trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil.

„Dacă atingeţi obiecte pe care altcineva le-a manipulat recent, fiţi conştienţi că acestea ar putea fi contaminate” 


„Acest virus este destul de transmisibil printr-un contact relativ obişnuit, ceea ce-l face foarte greu de gestionat", a declarat James Lloyd-Smith, coautor al studiului şi profesor UCLA de ecologie şi biologie evolutivă. „Dacă atingeţi obiecte pe care altcineva le-a manipulat recent, fiţi conştienţi că acestea ar putea fi contaminate şi spălaţi-vă mâinile”, spune acesta.

Studiul a încercat să imite virusul depus pe suprafeţele de zi cu zi într-un cadru gospodăresc sau într-un spital de către o persoană infectată prin tuse sau prin atingerea unor obiecte, de exemplu. Apoi, oamenii de ştiinţă au investigat cât timp virusul a rămas infecţios pe aceste suprafeţe.
Autorii studiului sunt de la UCLA, Institutul Naţional de Alergie şi Boli Infecţioase, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor şi Universitatea Princeton. Printre aceştia se numără Amandine Gamble, un cercetător postdoctoral UCLA în laboratorul lui Lloyd-Smith.
 


Majoritatea cazurilor nu prezintă simptome timp de cinci zile sau mai multÎn februarie, Lloyd-Smith şi colegii au raportat în jurnalul eLife că screeningul călătorilor pentru COVID-19 nu este foarte eficient. Persoanele infectate cu virusul - numit oficial SARS-CoV-2 - pot răspândi virusul fără să ştie că îl au sau înainte de apariţia simptomelor. Lloyd-Smith a spus că biologia şi epidemiologia virusului fac ca infecţia să fie extrem de dificil de detectat în stadiile iniţiale, deoarece majoritatea cazurilor nu prezintă simptome timp de cinci zile sau mai mult după expunere.

„La mulţi oameni nu au apărut încă simptome”, a spus Lloyd-Smith. „Pe baza analizei noastre anterioare de date privind pandemia de gripă, multe persoane pot să nu aleagă să dezvăluie dacă ştiu că sunt infectaţi” .
 
 

Îndrumările medicilor

 

Noul studiu sprijină îndrumarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii publice pentru a încetini răspândirea COVID-19:
Evitaţi contactul strâns cu persoanele bolnave.
Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura.
Rămâi acasă când eşti bolnav.
Acoperiţi gura atunci când strănutaţi cu o batistă şi aruncaţi batista în coşul de gunoi.
Curăţaţi şi dezinfectaţi obiectele şi suprafeţele atinse frecvent utilizând un spray sau ştergător de curăţare pentru uz casnic.
 
Citeşte şi
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările