Cât de realistă este teoria conform căreia putem învăţa în timpul somnului. Hipnopedia, sub lupa cercetătorilor

Cât de realistă este teoria conform căreia putem învăţa în timpul somnului. Hipnopedia, sub lupa cercetătorilor

În timpul somnului percepem sunetele din mediul înconjurător. FOTO: Pexels.com

Cercetătorii belgieni au arătat că, în timpul somnului, creierul uman este capabil să perceapă sunete la fel cum o face în stare de veghe. Cu toate acestea, există un mare impediment în calea învăţării unor noţiuni complexe în timpul somnului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un grup de cercetători de la Institutul de Neuroştiinţe de la Bruxelles condus de Philippe Peigneux a descoperit: capacitatea noastră de învăţare este limitată în timpul somnului cu unde lente, conform Science Daily.

Somnul cu unde lente sau faza NREM (non-rapid eye movement) este faza în care se produc o serie de modificări funcţionale: diminuarea frecvenţei mişcărilor respiratorii cu scăderea ventilaţiei pulmonare, bradicardie, scăderea uşoară a presiunii arteriale prin scăderea volumului sanguin şi vasodilataţie periferică, creşterea uşoară a debitului sanguin cerebral, modificări minime în concentraţia principalilor constituienţi sanguini, creşterea eozinofilelor sanguine şi a STH-lui, scăderea fluxului sanguin renal, uşoară hipotermie, menţinerea reflexelor spinale, reducerea tonusului muşchilor scheletici etc.
Folosind magnetoencefalografia (MEG), aceştia au arătat că, deşi creierul nostru este încă capabil să perceapă sunete în timpul somnului, nu este în măsură să le grupeze într-o secvenţă astfel încât acestea să aibă sens. 
 

Hipnopedia 

 
Hipnopedia sau abilitatea de a învăţa în timpul somnului a fost popularizată în anii '60, cu, de exemplu, distopia „Brave New World” a scriitorului Aldous Huxley, în care indivizii erau învăţaţi sarcinile viitoare în timpul somnului. Acest concept a fost abandonat treptat din cauza lipsei de dovezi ştiinţifice fiabile care să susţină teoria abilităţilor de învăţare în timpul somnului.

Recent, totuşi, câteva studii au arătat că dobândirea de asociaţii elementare, cum ar fi răspunsul „stimul-reflex” este posibilă în timpul somnului, atât la oameni, cât şi la animale. Cu toate acestea, nu este clar dacă somnul permite forme mai sofisticate de învăţare.
 

În timpul somnului percepem sunetele

 
Un studiu publicat în 6 august în revista „Scientific Reports” de către cercetatorii de la ULB Neuroscience Institute (UNI) arata că în timp ce creierul nostru este capabil să continue să perceapă sunete în timpul somnului la fel ca atunci când sunt treji, abilitatea de a grupa aceste sunete în funcţie de organizarea lor logică într-o secvenţa este prezentă doar atunci când suntem în stare de veghe şi dispare complet în timpul somnului.

Cercetătoarea Juliane Farthouat, din echipa profesorului Philippe Peigneux de la Universitatea liberă din Bruxelles (ULB), a folosit magnetoencefalografia (MEG) pentru a înregistra activitatea cerebrală în timpul învăţării statistice a unor serii de sunete, atât în timpul somnului cu unde lente, cât şi în timpul stării de veghe.

În timpul somnului, participanţii au fost expuşi la fluxuri rapide de sunete, fie în ordine aleatorie, fie structurate în aşa fel încât fluxul auditiv să poată fi grupat statistic în seturi de 3 elemente.
 

Ce putem învăţa în timpul somnului 

 
În timpul somnului, răspunsurile MEG ale creierului au demonstrat detectarea sunetelor izolate, dar nici un răspuns care să reflecte gruparea statistică a acestora.

Cu toate acestea, în timpul stării de veghe, toţi participanţii au prezentat răspunsuri MEG ale creierului care reflectă gruparea sunetelor în seturi de 3 elemente.

Rezultatele acestui studiu sugerează că există limitări importante în ceea ce priveşte învăţarea în timpul somnului cu unde lente, care ar putea limita capacităţile de învăţare ale creierului în timpul somnului la asocieri simple, elementare.
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările