Cât te costă să enervezi un comisar-şef şi un procuror la Cluj: 1,9 ani de închisoare cu suspendare. Cazul directorului medical de la Spitalul de Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multă emoţie şi multe orgolii în cazul directorului medical din Cluj, Adela Golea, condamnat la închisoare pentru o măsura care a venit în ajutorul pacienţilor de la Urgenţe. Din rechizitoriu reiese că cel mai grav lucru pe care l-a comis medicul este că a enervat un comisar-şef din Poliţie şi un procuror, care au sunat-o la miezul nopţii pentru a o convinge să preleveze probe de sânge de la un şofer beat.

Doi şoferi prinşi băuţi de poliţiştii clujeni au scăpat de pedeapsă. Aceasta este, la prima vedere, miza condamnării la 1,9 ani de închisoare cu suspendare a directorului medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Adela Golea.
 

În  octombrie 2016, Adina Golea în calitate de şefă a Unităţii de Primiri Urgenţa (UPU) a întocmit un regulament intern prin care stabilea că la UPU se recoltează probe doar de la şoferii implicaţi în accidentele rutiere (deci nu şi la cei prinşi în urma unor controale de rutină- care erau trimişi la IML sau la alte spitale). Motivul: activitatea UPU era perturbată de solicitările de prelevare a acestor probe biologice.

La scurt timp după adoptarea noului regulament, care a avut efecte pozitive pentru pacienţii UPU şi nici măcar procurorii nu neagă acest lucru – două echipaje de poliţiei venite într-o noapte de vineri la Urgenţe pentru prelevarea probelor de la doi şoferi beţi au fost refuzate. Adela Golea a dat instrucţiuni asistentei de serviciu să nu recolteze nici în ruptul capului probele. 


Şoferii au scăpat de dosar penal, motiv pentru care Adela Golea e acuzată pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la favorizarea infractorului şi condamnată la 1,9 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. 


Toate astea doar pentru că doi şoferi anonimi – care nu aveau nicio legătură cu Adela Golea şi nici nu erau persoane „importante” în administraţie, afaceri etc – au scăpat de dosare penale pentru condus sub influenţa alcoolului. 

Fie Poliţia Cluj dă dovadă de o scrupulozitate maximă , nemaiîntâlnită în activitatea instituţiei – fie la mijloc mai este ceva. Acel „ceva” poate fi observat doar dacă citeşti cu atenţia rechizitoriul. 

Poliţiştii au fost purtaţi ore întregi de la un spital la altul

 

Povestea care rezultă din rechizitoriu demonstrează absurdul mecanism prin care funcţionează instituţiile din România, dar şi orgoliul unor şefi. 
 

Regulamentul întocmit de Adela Golea a fost emis pe 20 octombrie 2016, iar Poliţia Cluj a aflat, brusc, de schimbările acestuia. S-a întâmplat în noaptea de 21/22 octombrie, când un echipaj de poliţie a mers la recoltat de probe unui şofer beat prins în trafic. 


În rechizitoriu este descrisă întreaga „sagă” a polişitşilor prin care au încercat să obţină prelevarea probelor: 


- la 1 noaptea au ajuns la UPU, unde au aflat de la asistena de serviciu că nu se vor preleva probele. Au vorbit şi cu şefa secţiei UPU, Adela Golea, care le-a spus acelaşi lucru.

- când şi-au dat seama că nu se poate nicicum să obţină prelevarea la UPU, poliţiştii au fost trimişi la Institutul de Medicină Legală, unde nu au găsit pe nimeni. 

- s-au întors la UPU, iar la ora 3.05 – la 110 minute de la prezentarea la UPU au primit, pe proces verbal, o trusă de recoltare cu indicaţiile de a merge la un alt spital pentru recoltare. 


- au încercat la Clinica Medicală III cât şi la Spitalul Militar din Cluj – Napoca, însă nu au reuşit să obţină recoltarea de probe biologice de sânge întrucât personalul medical din cadrul acestor unităţi medicale nu mai fusese confruntat cu această procedură şi nu cunoştea modalitatea concretă în care trebuie să procedeze. 


- S-au întors la secţie la circa 3 ore de la momentul în care au ajuns la UPU şi au întocmit actele necesare, înregistrând o premier: nu s-au putut colecta probele biologice.

- un caz similar s-a petrecut la ora 4.30 în aceeaşi noapte. Dosarele penale ale celor doi şoferi au fost clasate.

Telefonul de la miezul nopţii


Cu siguranţă că cei trei poliţişti de la Rutieră care au avut de luat spitalele la rând într-o noapte de vineri pentru a reuşi să obţină recoltarea probelor nu s-au simţit foarte bine. Orgoliul rănit al acestora nu ar fi fost suficient, însă, să pună în mişcare roţile Justiţiei astfel încât să fie condamnat la închisoare cu suspendare unul dintre cei mai buni medici de urgenţă din Cluj. La mijloc au mai fost două telefoane şi alte orgolii, mai mari.

Astfel că, în jurul orei 2 noaptea, Adela Golea, după ce a refuzat fără drept de apel prelevarea probelor, a fost sunată de un şef din Poliţie şi de procurorul, care erau în noaptea aceea de serviciu. Nu s-a lăsat înduplecată nici de către aceştia, care însă se pare că nu au uitat şi nu au iertat. 


Redăm din rechizitoriu: 

„Pe fondul refuzului venit din partea personalului medical, martorul P.F. a luat legătura cu ofiţerul care se afla la comanda Poliţiei mun. Cluj – Napoca (cms. şef. R.N., adjunctul Secţiei 1 Poliţie), căruia i-a expus problema ivită, acesta din urmă comunicându-i că va lua legătura, la rândul său, cu procurorul de serviciu.

Astfel, în jurul orei 02, martorul S.M., cel care asigura serviciul de permanenţă la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj – Napoca, a fost contactat de ofiţerul de serviciu care, după ce i-a expus problema cu care se confruntă, i-a comunicat numărul de telefon al inculpatei G.A., pentru ca procurorul să o contacteze, în vederea lămuririi situaţiei.

În ciuda faptului că inculpata G.A. a fost contactată de procurorul de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj – Napoca, care i-a adus la cunoştinţă inclusiv că se expune tragerii la răspundere penală, aceasta nu s-a lăsat înduplecată şi a continuat să interzică recoltarea probelor biologice de sânge.”

Regulamentul Adelei Golea este în vigoare şi astăzi

În precizările trimise zilele trecute de Parchetul şi de Judecătoria Cluj se pune accentul pe faptul că regulamentul adoptat de Adela Golea la Urgenţe a fost unul ilegal.
 

„(...) În sarcina inculpatei s-a reţinut, prin actul de inculpare, că a emis un ordin prin care a dispus ca personalul din subordine să recolteze mostre biologice de sânge doar de la şoferii implicaţi în accidente de circulaţie, nu şi de la şoferii care nu erau implicaţi în accidente de circulaţie, în ciuda faptului că acest ordin era în vădită contradicţie cu prevederile legale, în cuprinsul cărora nu se face nicio diferenţiere între categoriile de şoferi de la care se recoltează mostre biologice de sânge (respectiv, dacă sunt sau nu sunt implicaţi în accidente de circulaţie)”, se arată în comunicatul Parchetului. 


Cu toate, acestea aşa cum Adela Golea a precizat pentru „Adevărul”, „regulamentul este în uz. Nu ne-a cerut nimeni să-l anulăm”. 

Deci nu regulamentul a fost problema. Astăzi, astfel de prelevări se fac la Institutul de Medicină Legală. 

 

De ce s-au supărat poliţiştii şi procurorii

Din rechizitoriu rezultă de fapt care a fost principala acuzaţie care i-a fost adusă Adelei Golea, şi aceasta nu e legată de regulament. Inclusiv procurorul, prin formulare, realizează absurdul situaţiei: 

 „Cu riscul de a supăra cititorul acestui rechizitoriu, menţionăm încă o dată: de ani de zile poliţiştii se deplasau la UPU în vederea recoltării de mostre biologice, inculpata cunoştea acest lucru [...] iar, în momentul în care a decis să schimbe această practică, medicul şef secţie UPU – SMURD a luat măsuri fără a se consulta cu organele de aplicare a legii şi fără să le încunoştiinţeze despre măsura luată. Mai mult, după ce a fost atenţionată despre ilegalitatea poziţiei sale, inculpata a rămas fermă pe poziţie, afirmând că îşi asumă întreaga responsabilitate.”

Astfel, orgolii sunt şi de partea cealaltă, aşa cum reiese din rechizitoriu. Adela Golea a informat conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj – Napoca, Direcţiei de Sănătate Publică Cluj şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la problema supraîncărcării Urgenţelor din cauza prelevării probelor pentru şoferii care au consumat alcool, dar nu au fost implicaţi în accidente. A primit răspuns doar de la Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar procurorii îi impută că a redactat „unitaleral” regulamentul.

În ciuda acestor situaţii, spun procurorii, Adela Golea ar fi putut să informeze Poliţia şi Parchetul. De asemenea, din rechizitoriu mai rezultă că activitatea de la UPU i-ar fi permis asistentei de serviciu să se ocupe de prelevarea probelor, dar Adela Golea ar fi fost intransigentă.
 

Săptămâna care a urmat acestui incident s-a făcut o şedinţă la Prefectură şi s-a rezolvat problema. UPU nu a mai recoltat probe de la şoferii care nu au fost implicaţi în accidente, care au ajuns la Medicină Legală. 

Au urmat doi ani de investigaţie penală şi judecătorească în care poliţişti, procurori şi judecători plăţi din banii contribuabililor, care se plâng tot timpul de supraîncărcare, au muncit pentru condamnarea la închisoare a unui medic care a luat o măsură în favoarea pacienţilor, dar care făcând asta, a călcat orgoliile unui şef de poliţie şi ale unui procuror. Medic care, de asemenea, nu a putut să treacă peste orgoliul personal şi să anunţe regulamentul nou sau să le acorde poliţiştilor şi procurorilor şansa de a nu se face de ruşine că nu pot obţine prelevarea unor probe de sânge de la doi şoferi băuţi, asta în centrul medical Cluj-Napoca. 

Citeşte şi

Ordinul care a atras condamnarea la închisoare a unui director medical. Precizări ale Parchetului Cluj

Doctor condamnat pentru că le-a cerut medicilor să dea prioritate cazurilor grave, şi nu beţivilor aduşi de poliţişti la Urgenţă. „Demisionez, sunt un om demn“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite