Cât de aproape e pacea în Ucraina şi ce piedici sunt în calea armistiţiului. „Doar ucrainenii pot decide când semnează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul din Ucraina continuă de peste 90 de zile. FOTO EPA-EFE
Războiul din Ucraina continuă de peste 90 de zile. FOTO EPA-EFE

În timp ce Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru împotmolirea tratativelor de pace, discuţiile americano-ruse la nivel înalt au fost reluate, după o pauză de circa trei luni. Cu toate acestea, experţii consulaţi de „Adevărul” cred că pacea e încă departe şi explică şi de ce.

Reluarea contactelor americano-ruse la cel mai înalt nivel, după discuţia oficială dintre secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin şi ministrul apărării din Rusia, Serghei Şoigu, a readus speranţa şi i-a făcut pe unii să se gândească la faptul că ar fi doar primul pas spre pace  în Ucraina sau măcar spre un armistiţiu. 

Discuţiile oficiale la nivel înalt dintre cele două părţi la acest nivel fuseseră întrerupte încă din ziua invadării Ucrainei de către Rusia. Asta nu înseamnă că cele două puteri au întreupt chiar orice contacte, însă acestea au căzut vreme de trei luni exclusiv în sarcina serviciilor de intelligence şi a diplomaţilor din eşaloanele secunde.

Văzute de o parte a presei occidentale şi de unii analişti ca un posibil prim pas dacă nu spre încheierea războiului, măcar spre un armisitiţiu, discuţiile dintre Austin şi Şoigu sunt totuşi departe de a anunţa luminiţa de la capătul tunelului, cred cei mai mulţi experţi.

Consultaţi de „Adevărul”, patru dintre cei mai cunoscuţi experţi români în chestiunea războiului au încercat să descifreze încotro se îndreaptă negocierile pentru pace, dar şi cauzele pentru care armistiţiul întârzie

Naumescu: „Doar ucrainenii pot decide când semnează şi în ce condiţii” 

Fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi consul al României la Toronto, profesorul Valentin Naumescu predă la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Cu o vastă experienţă în domeniul diplomaţiei, profesorul spune că suntem încă departe de pace. Mai mult, el atrage atenţia că un eventual armistiţiu între Rusia şi Ucraina nu i-ar ajuta prea mult pe ucraineni, atâta timp cât trupele ruse se află pe teritoriul Ucrainei. Nu în ultimul rând, un armistiţiu sau un acord de pace precum Minsk 1 şi Minsk 2 ar fi şi mai dezavantajoase pentru Ucraina, pentru că departe de a aduce o pace durabilă, ar consfinţi un conflict îngheţat în zonă.

„Ucrainei îi va fi foarte greu, ca să nu spun imposibil, să împingă Rusia în afara frontierelor sale. Şi de aceea această consolidare militară în est o face Putin tocmai în ideea de a le lăsa impresia în primul rând ucrainenilor că Rusia nu va mai ieşi niciodată de acolo. Face asta tocmai pentru ca la negocieri să transmită semnalul că Rusia nu va mai fi scoasă niciodată din estul Ucrainei şi atunci practic să forţeze cumva prin politica faptului împlinit Kievul să accepte aceasta ca pe o realitate. Preşedintele Zelenski şi ucrainenii nu vor accepta aşa ceva, iar războiul se va prelungi”, explică expertul. 

valentin naumescu foto facebook

Valentin Naumescu consideră că cel mai mare risc e să avem un conflict îngheţat în Ucraina. FOTO Arhivă personală

În opinia sa, nimeni nu are dreptul să impună Ucrainei un tratat dezavantajos cu Rusia. Pe de altă parte, el consideră că Ucraina şi Rusia nu au nevoie de medierea unei alte ţări pentru a ajunge la un armistiţiu, însă doar atunci când ucrainenii, cei care au fost atacaţi, vor considera că este momentul.

„Nimeni nu poate da sfaturi ucrainenilor. Numai preşedintele Zelenski şi ucrainenii pot decide ce este acceptabil şi ce nu, pentru că e ţara lor şi ar fi incorect şi imoral ca cineva să se pronunţe. E o decizie atât de grea aceasta, între pace, război, securitatea populaţiei versus cedare teritorii, fie ele şi teritorii separatiste”, mai spune Naumescu. Profesorul clujean crede că războiul va mai dura câteva luni cel puţin.

Ghincea: „Există o discongruenţă vizavi de condiţiile păcii”

Nici Vladimir Socor, unul dintre cei mai cunoscuţi analişti politici ai fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, nu crede că nu e încă momentul pentru tratative serioase. „Atâta timp cât negocierile de armistiţiu sau de pace au loc în condiţiile în care Rusia ocupă porţiuni întinse din teritoriul Ucrainei, Rusia e în poziţie câştigătoare”.

Vladimir Socor

Vladimir Socor consideră că Ucraina nu poate să încheie pace cu Rusia cât timp trupele ruse se află pe teritoriul ei. FOTO Arhivă personală

Marius Ghincea, expert în securitate la Universitatea Johns Hopkins şi la Institutul Universitar European, atrage atenţia că deocamdată nici măcar aliaţii nu s-au pus de acord în privinţa condiţiilor păcii. În acest sens, semnalele venite de la Paris, Berlin şi Roma dovedesc că există cancelarii vest-europene care consideră că pacea ar trebui semnată cu orice preţ, chiar dacă Ucraina ar pierde teritorii. Explicaţia este simplă: cele mai multe state europene depind de resursele Rusiei, în special de gazele ieftine din această ţară

„Problema este că există o discongruenţă vizavi de condiţiile păcii. Să spunem doar că europenii, mai ales francezii şi germanii, ar fi de acord să restabilească pacea cu nişte condiţii mai dezavantajoase pentru est-europeni, adică pentru ucraineni, decât ar fi de acord ucrainenii sau est-europenii”, subliniază expertul.

Pe de altă parte, mai spune Ghincea, SUA şi Marea Britanie, dar şi Ucraina, consideră că războiul poate fi câştigat şi nu consideră tratativele de pace ca fiind o prioritate în acest moment, cât încă sorţii nu înclină de partea uneia dintre cele două tabere. În plus, la Washington s-a conştientizat faptul că Rusia este mai puţin puternică decât se credea, astfel că americanii au şi un alt obiectiv. Un război cu Ucraina epuizează Rusia şi face ca slăbiciunile şi vulnerabilităţile acestui stat agresor să se accentueze pe măsură ce îşi consumă propriile resurse. 

marius ghincea

Marius Ghincea crede că un război prelungit în Ucraina le poate fi fatal tocmai invadatorilor. FOTO Arhivă personală

„Dacă reuşeşti să limitezi atât de mult capacitatea convenţională a Rusiei până în punctul în care nu mai constituie o ameninţare credibilă pe partea convenţională pentru NATO, poţi să îţi concentrezi mai multe resurse către Asia. Nu neapărat să muţi resurse din Europa, dar să nu mai trebuiască să aduci mai multe resurse în Europa, să îi faci pe europeni să investească mai mult. Practic să balansezi puţin povara resurselor, pentru că nicio ţară, nici măcar SUA, nu are resurse nelimitate”, mai spune Marius Ghincea.

Tratative serioase, peste câteva luni

Generalul Cristian Barbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, nu crede nici el că există posibilitatea ca Ucraina şi Rusia să negocieze foarte curând pacea. Generalul Barbu a comentat şi convorbirile dintre Austin şi Şoigu şi a încercat să explice motivele care au făcut ca cele două părţi să reia discuţiile după atâta timp.

„Eu cred că discuţiile despre pace pot interveni doar în prezenţa Ucrainei, în mod sigur. După părerea mea se pune problema de un echilibru militar pentru ceva anume, iar acest ceva o să fie pe forţă nucleară şi pe o anumită perioada dificilă sau delicată, de atenţie. Cel mai probabil, americanii vor să se asigure că nu vor fi folosite armele nucleare, Pentru că totuşi comandă finală e comandă militară”, subliniază generalul Barbu.

generalul cristian barbu

Generalul Barbu crede că tratativele serioase de pace vor începe peste câteva luni. FOTO Arhivă personală

În opinia sa, discuţiile pentru încheierea păcii ar putea începe peste câteva luni. „Tratative serioase ar putea începe chiar în câteva luni, pentru că lucrurile sunt într-o dinamică destul de accentuată. Să nu ne gândim că nu sunt bani în fiecare zi de o parte şi de cealaltă. Bun, erau discuţii de ordinul 500-700 de milioane de euro pe zi de cheltuiţi de fiecare parte cu acest război, plus pierderi. Deci nu cred că putem să discutăm la acest nivel de consum foarte mult timp”, mai spune generalul Barbu.

Vă mai recomandăm şi:

Cum s-a spulberat faima armatei ruse. „Au făcut o greşeală pe care nu o mai făcuse nimeni de 3.000 de ani”

Cel mai negru coşmar: o Rusie nucleară în haos. Predicţia unei experte în analize de risc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite