Castelul de la Bonţida, restaurat de studenţi europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

40 de studenţi din Europa au deprins tehnici tradiţionale de restaurare de la meşteri dulgheri şi zidari din Transilvania. Cursurile au fost ţinute de David Baxter, englezul care coordonează, de peste 10 ani, lucrările de reabilitare a Castelului Bánffy de la Bonţida.

Tineri din Irlanda, Ungaria, Franţa, Kosovo, Albania, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi România au avut parte, în ultimele două săptămâni, de o experienţă inedită, între zidurile Castelului Bánffy din Bonţida. Studenţii au participat la cursurile de tehnici de restaurare organizate de Fundaţia Transylvania Trust, în colaborare cu Institute of Historic Building Conservation (IHBC).


image

David Baxter, coordonatorul lucrărilor de reabilitare de la castelul din Bonţida, spune că pentru participanţi cele două săptămâni au fost o experienţă inedită. „Practic, între zidurile încărcate de istorie ale acestui castel, au interferat mai multe culturi, iar acest lucru este ceva extraordinar. Cu toţii am găsit o limbă comună pentru a ne înţelege - engleza, iar atunci când nu ne-am găsit cuvintele, ne-am înţeles simplu, prin gesturi", a spus David Baxter.

Meşteri din Gherla, profesori pentru europeni

Participanţii au deprins tehnicile de restaurare tradiţionale de la meşteri veniţi din Gherla. Pe tot timpul cursului, tinerii au locuit în camerele amenajate în clădirea Miklos din curtea castelului. „Am absolvit facultatea de istorie la Moscova şi am aflat în ultima clipă de organizarea unui astfel de curs în inima Transilvaniei. Nu aş fi vrut să ratez nici în ruptul capului ocazia de a veni aici. Nu prea vorbesc engleza, dar e interesant că mă înţeleg cu ceilalţi aproape fără cuvinte", a declarat Natalia Prokofyeva, o tânără de 22 de ani care a venit tocmai din Moscova la Bonţida.  

Primesc certificate

Cursurile au debutat cu două zile de teorie, ţinute de cadre universitare din Românie şi Marea Britanie. Pe urmă, s-a trecut la practică. „Cursanţii au învăţat, cu ajutorul meşterilor de la Gherla, tehnicile tradiţionale, exersând direct pe clădire. Astăzi, clădirea principală va fi în întregime acoperită. Tot în aceste două săptămâni, s-au restaurat şi grajdul, şi patru camere care au aparţinu, în trecut, servitorilor care se ocupau de cai", a arătat David Baxter. La finalul celor două săptămâni, studenţii vor primi şi certificate de absolvire a cursului. „În mod sigur mă voi întoarce şi la anul. Plec cu o grămadă de lucruri noi pe care le-am învăţat şi cu amintiri dragi, ale prietenilor pe care mi i-am făcut aici", a spus Vincent Babe, un tânăr din Franţa, student la arhitectură.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite