Cartea unei câştigătoare a Premiului Pulitzer, lansată la Cluj. „India e femeia frumoasă care schimbă vieţile celor care ajung să o cunoască“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măreţul Gange  FOTO arhiva Mihaelei Gligor
Măreţul Gange  FOTO arhiva Mihaelei Gligor

„Distanţa dintre noi“ este numele cărţii care va fi lansată vineri, 11 martie, de la ora 17.00, la librăria Humanitas din Cluj. Volumul îi aparţine Jhumpei Lahiri, o scriitoare americană de origine indiană profesoară de scris creativ la Universitatea Princeton, din New Jersey. Cu o zi înainte, la Litere, la UBB, cercetătoarea Maria-Daniela Pomohaci, care va prezenta şi cartea amintită mai sus, va vorbi despre femeia hindusă în secolul al XIX-lea.

Farmecul Indiei cu toate contrastele sale va fi subiect de discuţie joia şi vinerea aceasta, 10 şi 11 martie, la Cluj. primul eveniment, de joi, 10 martie, va începe la ora 16.00 în sala Popovici a Facultăţii de Litere a UBB, unde cercetătoarea Maria-Daniela Pomohaci va vorbi despre femeia hindusă din secolul al XIX-lea, plecând de la tradiţie, religie şi până la legi impuse de coloniştii englezi.

image

A doua zi, de la ora 17.00, la Librăria Humanistas de pe strada Universităţii, din Cluj, aceeaşi cercetătoare va prezenta cartea „Distanţa dintre noi“ (tradusă din engleză în română), scrisă de Jhumpa Lahiri, o scriitoare americană de origine indiană, profesoară de scris creativ la Universitatea Princeton din State. Frumoasa scriitoare a câştigat Premiul Pulitzer pentru Ficţiune. La eveniment - al cărui afiş îl aveţi mai jos; chipul femeii de pe afiş este cel al scriitoarei Jhumpa Lahiri - va participa şi un ataşat de la Ambasada Indiei în România, Sandeep Kumar, care va veni special la Cluj în acest sens.

image
„De ce India la feminin? Pentru că e luna martie şi celebrăm femeia. Pentru că Mama India e cea care îi primeşte în braţele ei pe toţi, indiferent de motivul pentru care îi caută tovărăşia.  Pentru că India e femeia frumoasă care cucereşte şi schimbă vieţile celor care ajung să o cunoască. Pentru că India are cele mai frumoase poveşti cu şi despre femei, de la Shakuntala sau Maitreyi, până la personajele Jhumpei Lahiri.  Pentru că femeile din romanul Distanţa dintre noi, pe care îl prezentăm vineri, sunt puternice şi frumoase şi îşi găsesc locul lor în lume.  Pentru că în orice femeie stă un model de urmat şi pentru că Mama India ne-a arătat, mie şi Mariei-Danielei Pomohaci, calea de urmat şi ne-a împlinit şi cele mai năstruşnice vise“, spune cercetătoarea Mihaela Gligor (foto în dreapta, credit foto: arhiva Mihaelei Gligor), organizatoarea conferinţei de la Litere, coordonatoarea Centrului de Studii Indiene din cadrul UBB, singurul de acest gen din ţară.

Intrarea este liberă la ambele evenimente.

Mai puteţi citi:

Incredibila poveste a tinerei care a plecat la capătul lumii, inspirată de romanul „Maitreyi“: „India mi-a schimbat viaţa!“

Cercetătoarea Mihaela Gligor a vizitat India de mai multe ori şi a tradus, în premieră, în limba română, corespondenţa dintre Maitreyi şi biograful american al lui Eliade. Ea a vizitat casa din Calcutta unde a locuit studentul Eliade, dar şi alte locuri unde a poposit marele filosof şi scriitor român.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite