Universitatea din România care ocupă cel mai bun loc în topurile internaţionale. Cum explică specialiştii lipsa ţării noastre din clasamentele importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UBB FOTO: Adevărul
UBB FOTO: Adevărul

Lipsa unor profesori cu premii Nobel şi a unor articole în publicaţii de anvergura Nature sau Science ţin universităţile româneşti departe de Topul 500 Shanghai, cel mai relevant în domeniu. Universitatea din România clasată cel mai bine în topurile internaţionale este Universitatea Babeş-Bolyai.

„Nicio universitate românească nu este, ca structură complexă, între primele 500 ale lumii în ranking-urile majore, ca de exemplu ARWU - Academic Ranking of World Universities (cunoscut sub denumirea de Top 500 Shanghai-nr)”, se arată în raportul pe 2015 privind starea educaţiei şi a cercetării realizat de Think Tank-ul „Grup de analiză, atitudine şi acţiune în politica ştiinţei din România”, format din cercetători români de top. În studiu este prezentat un tabel cu locurile ocupate de universităţile din România în topurile internaţionale.

Pe ansamblu, în 2015, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca s-a situat pe cele mai bune locuri. Astfel,  UBB este lider pe ţară în ceea ce priveşte Topul US News şi THE (The Times Higher Education World University Rankings). Universitatea Politehnică Bucureşti a reuşit o clasare mai bună doar în topul URAP (University Ranking by Academic Performance). De asemenea, în 2015, UBB ocupă cea mai bună poziţie dintre universităţile româneşti în rankingurile internaţionale de prestigiu pe domeniile biologie, ştiinţele pământului şi matematică.

Importanţa rankingurilor

„Rankingul universitar este important ca element de diagnostic şi ca mijloc de promovare într-un mediu competitiv. Aşadar, poziţionarea bună în rankinguri nu este un scop în sine, un fetiş, ci un demers care serveşte: politicilor universitare (ex. pentru a înţelege unde suntem în context internaţional, de ce suntem la nivelul la care suntem şi cum putem ajunge la nivelul la care dorim) şi promovării programelor universitare pe o piaţă academică globalizată şi competitivă”, susţine Daniel David, profesor universitar şi directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj.

Cele mai reprezentative şi prestigioase rankinguri pun accent pe componenta de cercetare, la care se adaugă indicatori legaţi de de predare, transfer de cunoaştere şi internaţionalizare.

UBB, lider pe ţară

Profesorul Daniel David, care a făcut o analiză comparativă a celor mai bine clasate universităţi româneşti în topurile internaţionale, susţine că UBB ocupă cel mai bun loc în două dintre cele trei topuri internaţionale care îşi bazează analizele pe „Web of Science”, cea mai riguroasă bază de date internaţională privind cercetarea ştiinţifică.
UBB este pe locul 560 în topul US News care clasifică universităţile din SUA şi din 60 de ţări ale lumii în funcţie de 12 indicatori care se referă la performanţa academică în cercetare şi la reputaţia globală şi regională. Topul cuprinde „cele mai bune 750 de universităţi din lume”, conform realizatorilor acestuia, cercetători care lucrează la sediul central din Washington. Universitatea Bucureşti se află pe locul 588, iar Universitatea Politehnică Bucureşti pe locul 706.

UBB este lider şi în Topul THE (Times Higher Education World University Rankings) clasându-se în intervalul 501-600 dintr-un total de 800 de universităţi considerate ca fiind cele mai bune din lume. Topul fondat în 2004, al cărui realizatori îşi au sediu la Londra, evaluează universităţile în funcţie de predare, cercetare, prezenţă internaţională, reputaţie etc. Instituţiile de învăţământ sunt ordonate până la locul 200, iar de acolo se merge pe intervaluri. Astfel, după UBB în Topul THE urmează Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea Bucureşti, ambele situându-se în intervalul 601-800.

Politehnica din Bucureşti, în topul URAP

Topul în care UBB este detronată se numeşte URAP  (University Ranking by Academic Performance, în care lider pe România este Universitatea Politehnică Bucureşti, aflată pe locul 621. Urmează Universitatea Babeş-Bolyai (690) şi  Universitatea Bucureşti (726). Bazele laboratorului de cercetare al URAP au fost puse în 2009 la Institutul de Informatică al Universităţii Tehnice din Orientul Mijlociu (Turcia). Topul cuprinde 2.000 de universităţi clasate în funcţie de calitatea şi cantitatea publicaţiilor ştiinţtifice.

„Prin poziţionarea în U.S. News (560) şi în THE (501-600), UBB ocupă cea mai bună poziţie dintre toate universităţile româneşti în rankingurile internaţionale de prestigiu care se bazează pe datele Web of Science”, a declarat Daniel David. Un argument în plus pentru această calificare este faptul că UBB a obţinut cel mai apropiat loc faţă de universităţile de top.

„Dacă analizăm cea mai bună clasare a unei universităţi din România indiferent despre care dintre cele trei topuri vorbim , UBB este lider, aflându-se în Topul US News pe poziţia 560.  În cea mai bună clasare a sa, Universitatea Politehnică Bucureşti este pe locul 588 în Topul URAP. Deci, dacă analizăm după apropierea de eşanlonul universităţilor de top din lume, UBB este mai aproape decât UPB”, a explicat David.

Singura universitate din ţară în Topul Shanghai pe domenii

UBB este singura universitate din România care a pătruns în celebrul Top  Shanghai, considerat cel mai relevant, dar nu ca structură globală, ci prin domeniul matematică. Performanţa a fost atinsă în topurile din anii 2013 şi 2014.  Anul trecut, UBB nu s-a mai regăsit în în clasament. În ceea ce priveşte celelalte topuri pe domenii, cercetătorul Daniel David concluzionează: „UBB este una dintre universităţile româneşti care ocupă unul din primele trei locuri din ţară, în funcţie de nuanţele indicatorilor de clasificare, în cele mai multe rankinguri pe domenii. În 2015, UBB ocupă cea mai bună poziţie dintre universităţile româneşti în rankingurile internaţionale de prestigiu pe domeniile biologie, ştiinţele pământului şi matematică, cu accent pe domeniul matematică”.

De ce nu suntem în topurile relevante

„Topurile THE şi US News sunt la fel de prestigioase ca ARWU (Top Shanghai 500-nr), şi mult mai prestigioase decât NTU (un alt top în care nicio universitate din România nu a fost inclusă-nr)”, se arată într-un punct de vedere al UBB, transmis prin Direcţia Comunicare şi  PR. Oficialii universităţii enumeră motivele pentru care UBB nu a fost inclusă în ranking-urile mai sus menţionate „1) criteriile se referă, aproape exclusiv, numai la performanţe de vârf (de ex.: premii Nobel, articole în publicaţii Nature/Science) la care, din păcate, universităţile din România sunt deficitare. Cauza principală fiind subfinanţarea cercetării; 2) În cadrul celor 2 ranking-uri sunt listate numai primele 500 de universităţi din lume”.

Topuri internaţionale

Topul US News 2015
Universitatea Babeş-Bolyai (Loc 560)
Universitatea  Bucureşti (Loc 588) 
Universitatea Politehnică Bucureşti (loc 706)

Topul THE 2015 (The Times Higher Education World University Rankings) – după top 500 universităţile primesc un loc într-un interval 
Universitatea Babeş-Bolyai  (501-600)
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (601-800)
Universitatea Bucureşti (601-800)

Topul URAP 2015  (University Ranking by Academic Performance)
Universitatea Politehnică Bucureşti  -621
Universitatea Babeş-Bolyai - 690
Universitatea Bucureşti - 726

Carte de vizită

Grupul de analiză, atitudine şi acţiune în politica ştiinţei din România  (G3A) este un think tank  cu rol de monitorizare, evaluare şi contributor activ pentru politicile în domeniu format din aproximativ 30 de cercetători români de top care activează în ţară sau străinătate. Autorii studiului sunt (în ordine alfabetică): Alexandru Corlan (Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti/Asociaţia Ad-Astra), Daniel David (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Cluj-Napoca), Petre Frangopol (Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei), Livius Trache (Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei). De asemenea, au contribuit şi experţi invitaţi.

Mai puteţi citi:

Universitatea din România cea mai bine clasată în Best Global Universities 2015

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite