Capitolul la care Clujul şi Timişoara surclasează Bucureştiul. Ce eşec administrativ major înregistrează primăria condusă de Gabriela Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea miza pe venituri de 6,79 miliarde de lei pentru Bucureşti FOTO Inquam Photos/Ilona Andrei
Gabriela Firea miza pe venituri de 6,79 miliarde de lei pentru Bucureşti FOTO Inquam Photos/Ilona Andrei

Bucureştiul concentrează un sfert din PIB-ul României, însă există capitole financiare la care este repetent în faţa unor oraşe precum Cluj-Napoca şi Timişoara.

Oraşul Bucureşti a strâns mai puţini bani la bugetul local, din venituri proprii, în 2019, decât Clujul, deşi are o populaţie de cinci ori mai mare. În ce priveşte veniturile strânse pe cap de locuitor, Bucureştiul este depăşit nu numai de Cluj, ci şi de Timişoara, notează portalul Ziaristii.com. 

Potrivit sursei citate, în vreme ce Clujul a colectat venituri proprii de 347,38 milioane de lei, Bucureştiul a strâns doar 302,35 milioane de lei, deşi primarul Gabriela Firea miza pe încasări de 3,25 miliarde de lei.

Capitala nu stă deloc bine nici raportat la veniturile obţinute pe cap de locuitor. Aici, Clujul a obţinut venituri poropii de 6,55 de ori mai mari decât Bucureştiul. Mai mult, oraşul administrat de Gabriela Firea a fost depăşit la acest capitol şi de Timişoara, care a obţinut de 5,25 ori mai mulţi bani. Toate datele sunt valabile pentru anul trecut.

Veniturile proprii reprezintă, în bugetul administraţiei locale, sumele de bani încasate din alte surse decât cele primite din partea Guvernului României sau din fondurile europene. Aici sunt incluse, printre altele, veniturile obţinute din plata impozitelor pe clădiri şi terenuri, impozitele pe maşini, amenzi, taxe speciale, venituri hoteliere şi venituri din concesiuni şi închirieri. 

Conform sursei citate, Bucureştiul a primit în 2019 nu mai puţin de 4.209.184.889 lei venituri din partea Guvernului României. Adăugând şi veniturile proprii, de 320,35 de milioane de lei, Bucureştiul a ajuns la venituri totale de 4.511.538.574 lei. Clujul a primit de aproape 10 ori mai puţini bani din partea guvernului, adică 577 de milioane de lei, iar Timişoara 538.616.379 lei. Astfel, Clujul a înregistrat anul trecut venituri totale de 924.762.399 lei, iar Timişoara 809.163.592 lei.

Diferenţa la capitolul veniturilor totale dintre Bucureşti şi celelalte două mari oraşe ale României au fost făcute prin suma uriaşă primită de Capitală de la bugetul naţional. De altfel, conform proiectului de buget înaintat de Gabriela Firea, pe 23 aprilie 2019, Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti, veniturile totale pe anul trecut ar fi trebuit să fie de 6,79 miliarde de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite