Un scurtmetraj clujean despre dramele din spatele accidentelor rutiere din România va fi proiectat la Cannes

Un scurtmetraj clujean despre dramele din spatele
accidentelor rutiere din România va fi proiectat la Cannes

Un film despre suferinţa cauzată de un accident rutier - tema unui scurtmetraj clujean care va fi proiectat la Cannes  FOTO:Andrei ungureanu

Un scurtmetraj al regizorului clujean Cristian Pascariu a fost selectat să participe la Festivalul de Film de la Cannes. Va fi proiectat, în premieră mondială, într-o secţiune paralelă a competiţiei, „short film corner”. În film joacă şi un băieţel de 6 ani, Aaron Şerban, pe care publicul român l-a văzut în filmul lui Tudor Giurgiu - „Superman, Spiderman sau Batman“, care a câştigat a câştigat Oscarul european.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scurtmetrajul unui regizor clujean, „După un an“, a fost selectat să fie să proiectat într-o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, „short film corner”.

”Am trimis scurtmetrajul în februarie 2013 şi am fost selectat”, a declarat regizorul clujean Cristian Pascariu. Potrivit acestuia, în 2012 au fost selecţionate 1.900 de filme în secţiunea unde îi va fi proiectat anul acesta scurtmetrajul.

Povesteşte că a aflat de selecţie după ce s-a întors de la un festival de teatru din capitala Macedoniei, unde a fost împreună cu echipa „Create.Act.Enjoy“ cu piesa ”This is my body. Come into my mind”.

„E o secţiune în afara competiţie unde filmul tău poate fi vizionat pe toată perioada festivalului de producători, distribuitori, selecţioneri de festivaluri şi alţi realizatori de filme. E o piaţă de filme scurte unde te poate descoperi cineva şi unde se pot lega noi colaborări, co-producţii sau un contract de distribuţie. Practic, dacă te văd oamenii potriviţi, din acest loc se poate lansa o carieră în industria cinematografică”, mai povesteşte Pascariu.

Filmat în Cluj

Scurtmetrajul a fost turnat în doar 3 zile, în Cluj-Napoca, cu un buget mic, 1.500 de euro. S-a filmat în parcul „La Butuci“ de pe malul Someşului, într-un apartament în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, şi la capatul cartierului Gheorgheni.

Foto: Andrei Ungureanu

“Din distribuţie fac parte: Irina Wintze, Ionuţ Caras, Diana Buluga şi micul Aaron Şerban. Mă bucur nespus că producţia de film de la Cluj începe să scoată capul pe piaţa internaţională”, mai spune Pascariu.

Prezentarea, pe scurt, a filmului

„Cum reuşeşte o mamă să se împace cu pierderea unei persoane dragi? Cum poate să accepte moartea soţului, cauzată de un accident? „După un an” este povestea unei mame care fără să vrea, este pusă faţă în faţă cu bărbatul care i-a ucis soţul. Într-o încercare de a-şi exprima regretul şi sentimentul de vinovăţie, el vrea să comunice cu femeia devenită victima neatenţiei lui.
Un film care explorează mintea, amintirile şi sentimentele înăbuşite ale unei mame care se confruntă cu o viaţă nouă“, astfel şi-a prezentat regizorul clujean scurtmetrajul celor de la Cannes.

Foto: Andrei Ungureanu

Cristian Pascariu spune că ideea acestui film i-a dat-o un prieten şi că prin acest scurtmetraj a vrut să arate drama care se ascunde în spatele unui accident rutier, o dramă în care se pun mult accentul pe latura umană a tuturor persoanelor implicate într-un accident rutier.

Despre regizor

Cristian Pascariu s-a născut la Botoşani, în 1987. Este absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca. În 2010, lucrarea sa de licenţă a câştigat premiul Black Pearl la Abu Dhabi şi premiul pentru cel mai bun film studenţesc la Festivaul Open Society Shorts în 2011.

Regizorul Cristian Pascariu (cu tricou negru şi pantaloni deschişi la culoare), la filmări. Foto: Vlad Cantoreanu

Tânărul a mai regizat filme ca Beţişoare rock n’roll / Deaf rock n’roll (2010), Dincolo de muntele meu / Beyond my mountain (2011), Caseta nr. 4/Alexandra / Tape no.4/Alexandra (2012).

Alte două festivaluri internaţionale de film

În luna mai, regizorul clujean va reprezenta România la două festivaluri de film cu peliculele – „Caseta nr. 4/Alexandra“ la a zecea ediţie a „Human Rights Film Festival“ Barcelona / Paris / New York - şi „Beţişoare rock n'roll“ la Deaffest 2013, Wolverhampton, Anglia.

A 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 15-26 mai.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: