Se caută super-eroi pentru elevii sărmani: „Dacă schimbi un copil, poţi să schimbi o comunitate“

Se caută super-eroi pentru elevii sărmani: „Dacă
schimbi un copil, poţi să schimbi o comunitate“

Copil trist  FOTO Shutterstock

„Un copil pe care-l formezi acum e, de fapt, viitorul nostru de peste câţiva ani“, spune Alina Pop, psihopedagog în cadrul Asociaţiei Creştine Something New. Cel mai nou proiect al ONG-ului se numeşte „Bursa Super-eroului“ şi urmăreşte să-i sensibilizeze pe clujeni să doneze bani ca să ajute pe 10 copii silitori din Cluj, din familii nevoiaşe, să nu mai considere mersul la film, teatru sau la un curs drept un lux sau un vis irealizabil.

O asociaţie din Cluj a lansat un program de burse sociale lunare, pe durata întergului an 2017, pentru 10 copii cu note bune la şcoală. „Copiii sunt dornici să se dezvolte educaţional şi personal, însă situaţia financiară precară din familile lor, prezintă un mare dezavantaj. Pentru anul 2017 ne propunem să fim super-eroi şi să strângem bănuţii necesari pentru a deschide uşa spre noi oportunităţi de dezvoltare“, spun reprezentanţii Asociaţiei Creştine Something New.

Ideea a plecat de la un eveniment caritabil din decembrie, anul trecut, când oameni de bine au promis că susţin financiar 5 elevi din Cluj, proveniţi din familii defavorizate. Banii merg pe educaţia non-formală a elevilor, mai precis pe bilete la film, teatru sau pentru cursuri pe care aceştia ar vrea să le urmeze şi ştiu că din pricina situaţiei de acasă nu ar avea nicio şansă.

„Vorbim de copii ce nu-şi permit să meargă la un film, la un cinema, la un teatru. Asta e partea tristă. Pentru noi sună aşa de banal când stai să te gândeşti. Dar pentru un copil 10 lei, pentru o familie defavorizată, banii respectivi înseamnă foarte mult“, explică Alina Pop, psihopedagogul asociaţiei.

Văzând impactul pozitiv al acelor burse asupra celor 5 copii selectaţi în decembrie, entuziasmul lor că au reuşit să meargă la o piesă de teatru, că au putut merge la un curs la care au visat, cei de la asociaţie au decis să extindă programul.

„Oamenii care susţin un copil sunt practic super-eroi pentru acel copil“, adaugă Alina.

În funcţie de suma donată lunar, cei din Something New încearcă să le faciliteze copiilor accesul la mai multe activităţi. Donatorii îşi iau angajamentul ca lunar să selecteze cât pot şi să repede gestul lunar, până la finalul anului. Se pot dona AICI sume mici gen 20 şi 50 de lei, dar şi mai mari – 100, 200, 300 - în funcţie de bugetul fiecăruia.

De ce să donezi

Alina Pop mai spune că prin aceste activităţi, posibile datorită generozităţii oamenilor, copiii sunt ajutaţi să se formeze, să-şi făurească modele, şi sunt ghidaţi să găsească resursele necesare ca să-şi depăşească condiţia. Ea consideră că e foarte important ca oamenii să investească în astfel de activităţi deoarece nu e ceva de moment: se dă o bursă unui copil acuma, ajung banii la el, iar el ajunge la o activitate, ci e ceva ce se construieşte în timp pentru ca acel copil să aibă un viitor, să fie integrat în societate şi să se dezvolte.

„Vreau să le arăt oamenilor cât e de important ca şi copii ăştia care vin din familii defavorizate să aibă acces la aceleaşi oportunităţi pe care le au şi ceilalţi dintr-o clasă socială mai bună. Pentru că atunci când ai o situaţie financiară precară acasă nu-ţi permiţi să faci unele lucruri şi asta te îngrădeşte pe tine ca şi copil să te dezvolţi. (…) Un copil pe care-l formezi acum e, de fapt, viitorul nostru de peste câţiva ani, şi cred că dacă ajutăm un copil, el o să transmită mai departe ideile noastre, poate chiar în rândul copiilor defavorizaţi“, afirmă logopedul.

Concluzia Alinei Pop? „Dacă schimbi un copil, poţi să schimbi o comunitate“.

Cei 10 copii cu rezultate bune, căruia inimoşii din Asociaţia Creştină Something New le-au făcut fiecăruia o scurtă prezentare, la şcoală sunt:

1. Antonio – Visul lui este să devină un mare actor. Are 11 ani şi este în clasa a IV-a. Este unul dintre cei şase copii ai unei familii greu încercate. Demisolul unui bloc, mic şi neîncăpător, nu este visul niciunui copil pentru a-şi crea drumul spre viitor. Micul actor, ne demonstrează în fiecare zi cât de descurcăreţ este, străbătând oraşul în lung şi-n lat, pentru a merge la şcoală, iar apoi la Centru, întotdeauna ajungând victorios la destinaţie.  Este un copil căruia îi place să descopere lucruri noi.

2. Alin - Visul lui este să devină un mare şahist, are 9 ani şi este în clasa a II-a. În ciuda problemelor de sănătate ale tatălui şi neajunsurile la care este expus în fiecare zi, mezinul familiei ne dă o lecţie de viaţă prin curiozitatea pe care o manifestă şi dorinţa de a excela pe plan educaţional. E un băiat creativ, isteţ, plin de energie, în fiecare zi este cu zâmbetul pe buze. E mereu dornic de a descoperi lucruri noi din domenii cât mai diverse: planete, mari lideri ai lumii, fenomene ale naturii, lumea animalelor sălbatice.

3. Emanuel -  visează să devină pompier şi la doar cei 11 ani ai lui, luptă pentru un trai şi un viitor mai bun. Condiţiile grele de acasă l-au determinat să-şi dorească să devină erou pentru familia lui. Este un copil pasionat de sport, îi place fotbalul şi luptele libere. Tot timpul pus pe fapte mari. Emanuel îşi doreşte să fie implicat în cât mai multe activităţi, să aibă rolul de lider şi să-i ghideze pe membrii echipei spre reuşită.

4. Rebeca - visul ei este să devină scriitoare de poveşti pentru copii, are 12 ani şi este în clasa a IV-a. Având o soră diagnosticată cu leucemie şi crescută de o mamă singură, Rebeca a învăţat să depăşească orice problemă şi să fie un copil vesel indiferent de situaţie, menţinând vie dorinţa de a-şi urma visul. Rebeca este o mare iubitoare a lecturii şi a bezelelor, iar momentan este fascinată de poveştile lui Harry Potter şi are mereu în ghiozdan o carte de citit. Este foarte energică şi mereu dornică să descopere şi să ne prezinte noi autori şi poveşti care să îi ofere o altă perspectivă asupra lucrurilor. 

5. Alina - Într-o cameră mică şi neprimitoare, Alina (10 ani) resimte lipsa unui spaţiu care să îi ofere confortul necesar studiului. Îi place să citească şi să cânte la chitară, visând să devină scriitoareSârguinciosă din fire, tot timpul este implicată în mod activ în activităţi şi este mereu dornică de a-i ajuta pe ceilalţi. Alinei îi place să scrie poveşti pornind de la diferite cuvinte, alese aleator, imaginaţia îi zburdă liberă, iar rezultatele sunt poveştile pline de suspans.    

6. Maria - Spaţiul de locuit şi traiul dificil, de pe-o zi pe alta, sunt ingredientele ”perfecte” pentru abandonul şcolar, însă Maria (10 ani) a început să înţeleagă că prin educaţie îşi poate crea un viitor mai bun. Pe parcursul celor doi ani de când este în programul nostru, am descoperit dragostea ei pentru bucătărie. Este o fetiţă plină de energie, tot timpul veselă, hotorâtă şi care nu se dă niciodată în spate de la activităţi. 

 

7. Mădălina - Mădălina (13 ani), hărnicuţă ca o furnicuţă, zilnic încearcă să facă faţă noilor provocări pe care soarta i le scoate în cale, găsindu-şi refugiul în muzică şi dans. Cu creativitatea mereu la ea, îi place să compună poezii  şi cântece prin care să-şi expună trăirile şi sentimentele cu care se confruntă. Timpul insuficient petrecut cu mama care lucrează în trei schimburi, relaţia deficitară cu tatăl ei şi camera micuţă care deserveşte tuturor membrilor familiei, au provocat o maturizare precoce. ”Acasă” reprezentând locul insecurităţii şi un mediu în care predomină teama de a nu face ceva greşit. Cu toate acestea Mădălina doreşte să-şi depăşească condiţia clădind zilnic la visul ei de a deveni profesoară.                                         

8. Mihai - este un copil responsabil, muncitor şi mereu cu glumele la el. Pasionat de lumea maşinilor, a început să cunoască secretele unui bun mecanic. Visul lui este de a-si sustine familia prin asigurarea unor condiţii optime pentru un trai decent. Experinţa neajunsurilor l-au învăţat pe Mihai să aprecieze valoarea oportunităţilor oferite de centru. La cei 14 ani este un baiat plin de responsabilităţi, sârguincios şi ambiţios pentru a-şi construi un viitor mai bun.

9. Ioana - visul ei este să devină scriitoare, are 11 ani şi este în clasa a V-a. Provine dintr-o familie cu 6 copii, crescuţi de o mamă singură, cu toate acestea este o fetiţă silitoare, ambiţioasă şi mereu dornică de a învăţa  ceva nou. Ea poate fi considerată un exemplu demn de urmat, deoarece pe lângă interesul şi sârguinţă de care dă dovadă faţă de educatie, legătura cu familia ei, sprijinul necondiţionat sugerează iubirea nemărginită. Familia acesteia a fost greu încercată însă de fiecare dată găsesc resurse unii în alţii pentru a merge mai departe. Ioana este pasionată de limba română, astfel în timpul liber îşi lasă imaginaţia să zboare în lumea compunerilor şi a poveştilor. 

10. Cristina - visul ei este să devină medic veterinar. Cristina are 12 ani, si este elevă în clasa a V-a. Este o fetiţă veselă şi silitoare, care în fiecare zi clădeşte pentru a-şi îndeplini visul. Îi place să picteze, să descopere lucruri noi din domeniul biologiei şi să citească, iar în prezent este fascinată de Aventurile lui Tom Sawyer. Cubul rubik reprezintă o nouă pasiune, devenind din ce în ce mai bună în acest domeniu. Visul Cristinei este susţinut de mamă care joacă un rol esenţial în dezvoltarea ei, fiind şi singura persoană care asigură bunăstarea familiei.

Cei care vor să susţină unul dintre copii ce şi-au prezentat mai sus visele o pot face accesând linkul  http://doneaza.something-new.ro. Donaţiile pot fi făcute prin: debit direct, angajament pe un an de zile, la  sediul asociaţiei (strada Paris, nr. 36) sau prin transfer bancar RO73BTRLRONCRT0203806401 RON.

 

Mai puteţi citi:

„Da, doamnă, da' dacă nu-i place cartea pot eu să-l oblig?“. O asociaţie îi ajută pe copiii sărmani să se ţină de şcoală

Sătui de hârtii şi vorbe, Lidia Vulea şi soţul ei au făcut un pas curajos: au înfiinţat o asociaţie care ajută copii din familii cu probleme. Le dau o şansă pe care chiar propriii lor părinţi le-o refuză: la un viitor mai bun prin educaţie. Copiii locuiesc în condiţii precare, desprinse parcă dintr-o altă Românie, aceea unde, uneori, mersul la şcoală e o scăpare din mizeria sufletească de acasă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările