Când ar putea oamenii să locuiască pe Marte. Specialiştii au avansat un termen pentru terraformarea Planetei Roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colonizare a spaţiului, despre care au vorbit deopotrivă oamenii de ştiinţă şi autorii volumelor SF, este unul dintre dezideratele de prim rang ale umanităţii.

Pe 20 iulie 1969, peste o jumătate de milion de oameni au putut urmări momentul în care Neil Armstrong devenea primul om care a pus piciorul pe Lună. Apoi, din 1972 şi până în prezent, nimeni nu s-a mai încumetat să păşească pe Selena, în timp ce planurile de a ajunge pe Marte sau Venus au fost date aparent uitării.

Lucrurile ar putea să se schimbe, după ce SUA, Rusia, China, Japonia şi India au anunţat noi expediţii spre necunoscut şi chiar mai mult decât atât. Baze pe Lună, ba chiar şi pe Marte, alături de alte proiecte ambiţioase, sunt prevăzute pentru următoarele decenii.

Luna şi Marte, primele etape ale cuceririi spaţiului

Preşedintele Donald Trump a anunţat, pe 17 decembrie 2017, că Statele Unite ale Americii sunt gata să trimită din nou echipaje umane pe satelitul natural al Terrei. Trump a semnat o directivă care trasează ca obiectiv pentru NASA stabilirea unei baze pe lună. Astrul a fost vizitat ultima dată de oameni în 1972, cu ocazia misiunii americane Apollo 17. Baza selenară ar urma să fie funcţională până în 2025, a mai anunţat Trump.

„Vom stabili o bază pentru o misiune ulterioară spre Marte şi, poate, într-o zi, spre alte lumi dincolo de aceasta”, a spus Donald Trump, potrivit AFP, citată de Agerpres. Intenţia este ca baza americană de pe Marte să fie utilizabilă deja din 2030.

marte foto nasa

Una dintre imaginile planetei Marte, care a fost dată publicităţii în această vară de NASA. FOTO: NASA

China a anunţat lansarea unei misiuni spre Marte, în 2020, dar cireaşa de pe tort o reprezintă proiectul înfiinţării unei colonii pe „Planeta Roşie”. Oficialii chinezi au precizat şi data până la care intenţionează să înfiinţeze prima colonie pe Marte, 2032. Până atunci, asiaticii vor să întemeieze o staţie permanentă pe lună.

La rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a informat că ţara sa va avea un om pe Lună până în 2025, dar şi o staţie şi un laborator permanent pentru expediţii periodice  pe lună.

Nici japonezii nu se dau bătuţi în ceea ce pare să fie o cursă pentru cucerirea spaţiului. Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială are în vedere trimiterea unui echipaj uman pe Marte, până în 2040. 

De cât timp ar fi nevoie pentru terraformare

Dacă marile puteri par mai aproape ca oricând de a cuceri spaţiul, mai mult ca sigur că omenirea va avea de aşteptat sute, dacă nu chiar mii de ani până când o planetă ca Marte să fie terraformată. Astfel, potrivit National Geographic Germania, citată de agenţia italiană ANSA, ar fi nevoie de nu mai puţin de o mie de ani pentru ca Planeta Roşie să devină o a doua casă. 

Specialiştii consideră că mai întâi ar trebui declanşat un efect de seră, care ar încălzi planeta. Apoi, căldura ar urma să topească anhidrida carbonică aflată la cei doi poli şi în solul planetei. ANSA mai scrie că o variantă fantezistă ar fi ca declanşarea acestui fenomen să fie generată de o cădere de meteoriţi, prin amplasarea unor oglinzi uriaşe pe orbita marţiană, sau prin deschiderea unor fabrici uriaşe care să producă non stop cantităţi industriale de gaze. Apoi, odată atins un nivel de CO2 suficient pentru a duce temperatura peste zero grade, ar începe să plouă, iar asta ar declanşa un efect în lanţ. Imediat apa ar curge pe suprafaţa lui Marte, iar in aproximativ o mie de ani planeta ar fi acoperită de vegetaţie. 

Mai departe, energia necesară construcţiei orasşlor ar putea fi furnizată de centrale atomice, instalaţii eoliene sau reactoare nucleare, iar cu timpul o parte din populaţia Terrei s-ar putea muta pe Marte.

Omenirea nu deţine încă tehnologia necesară 

În schimb, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la NASA, prin intermediul proiectelor MAVEN şi Mars Odyssey THEMIS, omenirea nu deţine în momentul de faţă tehnologia necesară pentru a terraforma Planeta Roşie. Asta înseamnă că mulţi ani de acum înainte, de la primii astronauţi care vor pune piciorul pe Marte şi până la cei care îi vor urma peste mult timp, cu toţii vor trebui să înfrunte condiţiile ostile de pe planetă, fără a putea în niciun fel să o îmblânzească. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite