Bucureşti versus Cluj: unde este mai bine să trăieşti în 2020. Raportul detaliat între venituri şi cheltuieli în cele două oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece oraşe din România au fost curprinse în analiza făcută de portalul Numbeo pentru 2020. Prin această aplicaţie, poate fi comparat nivelul de trai din 440 de oraşe din toată lumea.

Numbeo este o aplicaţie dezvoltată începând cu 2009, în Serbia, prin care pot fi verificate şi comparate costurile de trai din mai multe ţări şi oraşe din întreaga lume. Printre informaţiile care pot fi aflate consultând baza de date creată de Numbeo sunt şi unele date statistice care ţin de preţurille produselor de bază, rata criminalităţii, poluarea sau traficul din cele 440 de oraşe.

Bucureştiul e mai scump la aproape toate capitolele

Portalul oferă şi posibilitatea unei comparaţii între Bucureşti şi Cluj-Napoca. Capitala este mai scumpă la aproape toate capitolele, însă diferenţele sunt în multe cazuri neglijabile.

Potrivit Numbeo, preţurile din restaurantele bucureştene sunt mai mari, în medie cu procente între 13% şi 23%. Şi tot mai scumpe sunt hainele, încălţămintea şi şcolile private.

Astfel, într-un resturant ieftin, o masă la Cluj ar costa 25 de lei faţă de 30 de lei în Bucureşti. Mai departe, o masă pentru două persoane într-un resturant mediu ar costa 110 lei la Cluj faţă de 130 în Bucureşti, o diferenţă de 18,18%.

restaurante bucuresti cluj

Bucureştenii vor scoate mai mult din buzunar şi pentru o bere (cu 13,33%) sau pentru o apă plată (21,40%). Şi potrivit Numbeo, preţurile produselor de bază în supermarketuri sunt ceva mai piperate în Capitală. Cea mai mare diferenţă e trecută în dreptul cartofilor 2,39 lei la Cluj, 3,26 lei la Bucureşti, 36,39%. Pâinea şi specialităţile locale de brânză ar fi ceva mai scumpe la Cluj, cu procente între 10% şi 5,6%. 

Imobiliarele şi transporturile sunt mai scumpe la Cluj

Nu în ultimul rând, transportul şi chiriile ar fi mai scumpe la Cluj. în cazul transportului, diferenţa e una considerabilă. Un bilet de tramvai costă la Cluj 2,50 lei faţă de 1,30 în Bucureşti, o diferenţă de 48%, iar un abonament pe mijloacele de transport în comun costă 70 de lei în oraşul din Ardeal, comparat cu 50, în Capitală.

transporturi cluj bucuresti


Primul tab corespunde Clujului, iar al doilea Bucureştiului

În ce proveşte preţurile apartamentelor, Clujul este cu puţin mai scump. Deşi bucureştenii vor scoate ceva mai mulţi bani pentru chiria unui apartament în centrul oraşului (în medie cu 3,44%, potrivit Numbeo), apartamentele mai mari, cu 3 camere, sunt mai scumpe la Cluj chiar şi cu 11,35%, în cazul celor situate în cartiere. Totodată, preţul metrului pătrat construit este mai scump în Cluj cu 6,06% (în cazul apartamentelor din zona centrală) şi ajung să fie mai scumpe chiar cu 22,87 (în cazul apartamentelor din cartiere).

imobilioare cluj bucuresti


Primul tab corespunde Clujului, iar al doilea Bucureştiului

Nu în ultimul rând, salariul mediu din Bucureşti este cu puţin mai mare (2,41%) decât în Cluj. Este vorba despre salariul mediu net care este de 3,148.72 lei în Capitală, raportat la 3,074.67 lei în Cluj.

Cum se calculează indicele Numbeo

Pentru a compara între ele două oraşe oarecare s-a apelat la indicele Numbeo, care este un procent şi se calculează în raport cu New York. Pornind de aici, New York-ul a fost notat cu 100 pentru fiecare dintre categoriile evaluate, printre care preţurile unor alimente de bază, produse, utilităţi sau chirii. 

Pe baza acestor date, într-un clasament al oraşelor cu cel mai ridicat cost al vieţii conduce Zurich, urmat de alte patru oraşe elveţiene, Basel, Lausanne, Geneva şi Berna. Spre exemplu, New York, oraşul luat ca referinţă la întocmirea calculelor, se află pe locul 11.

Potrivit Numbeo, Bucureştiul rămâne şi în 2020 oraşul cu cel mai ridicat cost al vieţii la nivelul României. Capitala se află pe locul 304 în clasamentul mondial al celor mai scumpe oraşe, iar următoarele două oraşe româneşti, Constanţa şi Cluj, se află pe poziţiile 307, respectiv 341. Celelalte şapte oraşe din România incluse în clasament ocupă următoarele locuri: Braşov 344, Iaşi 349, Sibiu 354, Timişoara 355, Oradea 359, Arad 365 şi Craiova 382. Practic, românii care ar alege să trăiască în Craiova în 2020 ar avea cel mai avantajos raport între venituri şi cheltuieli.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite