Emil Boc acuză Guvernul că face regionalizare în interesul policienilor, nu al regiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca şi fost premier, este de părere că regionalizarea făcută sub forma în care vrea Guvernul Ponta va genera un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi regionale.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, Boc a acuzat cel de-al doilea Cabinet format de Ponta că în loc să debirocratizeze regiunile, acestea ar urma să funcţioneze ca suprastructuri ale judeţelor. Or, spune fostul premier, „structura regionalizării trebuia pornită invers, în sensul comasării judeţelor şi crearea unei structuri flexibile, cu 10 sau 14 judeţe comasate, care să aibă forţă, viziune, să poate cere bani direct de la Bruxelles”.

Emil Boc a acuzat Guvernul că regionalizarea este pentru ei doar un proiect care trebuie bifat şi că nu este tratat cu suficientă seriozitate.

„Aşa cum Guvernul Ponta concepe regionalizarea, va fi un eşec pe linie, şi în materia realizării descentralizării, şi în materie de planificare a utilizării fondurilor europene şi gestionarea acestora, va fi un eşec pentru că va introduce un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi regionale. Va fi un eşec pentru că va crea mai multă birocraţie, în loc să o simplifice, va fi un eşec pentru că nu vor câştiga românii, ci politicienii. Acest proiect doar va bifa un punct în raporturile cu UE, că s-a realizat, dar din punct de vedere calitativ nu va fi un câştig pentru România”, a spus Boc.

„Deşi au majoritate de 70%, fac regionalizarea în interesul politicienilor, ca să mai dea un titlu cuiva. Se aruncă praf în ochi cu dezbaterea dacă va fi guvernator sau preşedinte de regiune, fondul este în altă parte”, a afirmat fostul premier.

Boc a mai declarat, miercuri, că este pentru prima dată în istoria revizuirii constituţiilor din UE când preşedintele unei comisii de revizuire a Constituţiei „nu are nicio tangenţă cu domeniul constituţional".

„Simplul fapt că, temporar, ocupă scaunul de preşedinte al Senatului nu are nicio legătură cu calitatea de preşedinte al comisiei de revizuire a Constituţiei, funcţie care trebuie să fie una de specialitate, să fie capabil să facă o incursiune în dreptul comparat, pentru a propune soluţii de modernizare a sistemului constituţional. Domnul Antonescu are abilităţi şi competenţe în alte domenii, dar cu siguranţă nu le are în domeniul în care a fost propus, de preşedinte al comisiei de revizuire a Constituţiei", a spus Boc, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta declara, marţi, că susţine ideea ca preşedintele PNL, Crin Antonescu, să coordoneze comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, precizând că acesta poate acoperi „politic" această dezbatere, atât ca preşedinte al Senatului, cât şi ca viitor candidat la prezidenţiale.

La rândul său, Crin Antonescu afirma că în ceea ce priveşte conducerea unei comisii de revizuire a Constituţiei, faptul că nu este jurist este „o falsă problemă", precizând că revizuirea Legii fundamentale este „o lucrare politică" şi nu un act notarial.


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite