Urmează „Blue Monday“, pe 19 ianuarie - cea mai deprimantă zi din an. Medicii avertizează că este ziua în care se sinucid cei mai mulţi oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii avertizează că urmează Blue Monday FOTO Shutterstock
Specialiştii avertizează că urmează Blue Monday FOTO Shutterstock

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că urmează „Blue Monday“, lunea cu cel mai mare risc suicidar. Concret, statisticile indică faptul că peste 15% din tentativele suicidare au loc într-o zi de luni, iar cea de-a treia zi de luni din an este recunoscută pentru rata crescută a învoirilor de la locul de muncă, ce ajunge pâna la 25% cât si pentru randamentul profesional redus.

„În această zi de luni tentativele suicidare sunt mai numeroase şi mai grave, în special datorită asocierilor medicamentoase precum şi datorită utilizării unor substanţe cu toxicitate ridicată. Ziua de 19 ianuarie este considerată de psihologi drept cea mai deprimantă zi din an, cu risc major suicidar, în special datorită asocierii factorilor precipitanţi si favorizanţi ai tentativelor suicidare“, se arată într-un comunicat trimis de medical Tudor Ciuhodaru.

Printre aceştia se numără întoarcerea la un program de muncă ce pare mult mai solicitant după vacanţa de sărbători, acumularea conflictelor sociale si de la locul de muncă, termenele scadente de plată a datoriilor sau ratelor, impozitele de la început de an, lipsa de motivaţie şi faptul că se conturează impresia că dorinţele şi planurile făcute la sfârşit de an nu au mari şanse de a fi realizate. De asemenea, pe lista acestor factori se află şi variaţiile termice neobişnuite sau meteosensibilatea.

Pentru evitarea unor gesturi ce pot conduce chiar la sinucidere, mai ales pentru persoanele vulnerabile, se recomandă evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activitati fizice în aer liber şi consultul psihologic la cei care se remarcă modificări comportamentale.

Proiect legislativ pentru a fi ajutaţi depresivii

În ceea ce priveşte tentativele suicidare din aceasta zi, s-a remarcat că ingestia de medicamente este cea care domină aceasta patologie şi că cel mai frecvent utilizate sunt hipnoticele, sedativele şi anxioliticele.

„Ca noutate constatăm creşterea numarului tentativelor de sinucidere pe fondul consumului de alcool precum şi utilizarea din ce în ce mai frecventă a medicaţiei cardiovasculare si oncologice, prosibil legată de disponilitatea acestei medicaţii prin prevalenţa acestor boli in patologia genarală precum şi a asocierilor medicamentoase, ducând la forme clinice extrem de grave. În cazul toxicelor domestic, pe primele locuri se situeaza intoxicatiile cu insectid şi corozive urmate de cele cu detergenţi“, mai spune medicul.

Depresia devine o boală din ce în ce mai prezentă în rândul oamenilor, iar specialiştii avertizează că interrelaţia sinucidere-depresie va necesita noi abordari în prevenţie şi terapie. Acesta este motivul pentru care medicul spune că a propus, printr-un proiect legislativ, introducerea asistenţei psihologice în UPU şi a liniilor telefonice la care să fie asigurat suportul psihologic pentru toţi cei aflaţi în dificultate.

Pe aceeaşi temă:

Anotimpul sinucigaşilor. De Sărbători, 15 tentative de suicid numai în Capitală

O tânără din Turnu Severin a încercat să se sinucidă cu Furadan. Îşi procurase insecticidul din Serbia

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite