Bilanţul lui Emil Boc la 1 an: Parndorf de România, Buftea de Cluj, aquaparc, centură  metropolitană şi alţi demoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc a făcut astăzi bilanţul primului an de mandat. Edilul a raportat multe „împliniri”. „Adevărul” vă prezintă care este stadiul unor proiecte importante precum: aquaparc, city shopping pe modelul Pardorf, cartierul cu locuinţe „pentru toate buzunarele”, centura metropolitană şi „Buftea de Cluj”.

Unele dintre promisiunile din 2012 sunt păstrate (aquaparc modern la ştrandul SUN, noi zone pietonale şi reabilitarea caselor din zona centrală, construirea de noi parkinguri), iar la altele s-a renunţat (Someşul navigabil, linie de tramvai până în Floreşti, reabilitarea Băilor Someşeni, realizarea unui sediu pentru Filarmonică şi Academia de Muzică). Boc mai scoate din “pălăria cu scamatorii” câteva proiecte: un cartier cu locuinţe pentru toate buzunarele – pe 80 de hectare, teren deţinut de Primărie, 90 de hectare de parcuri – prin amenajarea pădurilor din apropierea oraşului, un centrul expoziţional modern.  Un element inedit din programul primarului actual este amenajarea de puncte gospodăreşti subterane – prin îngroparea inesteticelor containere de gunoi” – scria „Adevărul” anul trecut în preajma alegerilor locale, încercând să inventarieze promisiunile candidatului Emil Boc. Pe lângă acestea, primarul spunea: „Vrem să facem Cluj Shopping City. Mulţi mi-au spus că merg la Parndorf la cumpărături, pentru că acolo găsesc produse de calitate la preţuri mai mici. Clujul poate avea şansa să devină un obiectiv pentru locuitorii din Transilvania în materie de shopping, având cel mai modern centru de acest fel, unde oamenii pot veni să cumpere la preţuri mai mici".
Deşi echipa de campanie a edilului a şters lista cu promisiuni imediat după câştigarea mandatului, „Adevărul” nu a uitat de acestea şi l-a întrebat pe edil în ce stadiu se află. „Acestea sunt proiecte pentru patru ani de mandat”, a spue edilul şi apoi le-a luat pe rând:

Aquaparc 

 „Este un obiectiv pe care îl avem, problemele pe care le avem sunt arhicunoscute şi nu ţin de Primărie, sunt factori externi care împiedică două proiecte: unul public şi unul privat. Cel de la ştrandul Sun care este asumat de Primărie şi de RADP în vederea realizării, dar care este blocat din cauza unei revendicări în instanţă introduse de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Procesul urma să se finalizeze, dar s-a întors la instanţa anterioară şi urmează să se finalizeze probabil anul viitor. Atâta vreme cât este în litigiu nu se pot face investiţii publice. Noi avem 400.000 de euro pentru mutarea magistralei Transelectrica pentru a face loc aquaparcului. Noi am sperat ca în această primăvară să se termine procesul”. Despre celălalt proiect, Băile Someşeni, Boc spune că „se vorbeşte de 8 ani de zile, prima dată au fost probleme cu retrocedările, apoi au apărut problemele de moştenire, s-au încheiat şi acele probleme, se pare că acum singurele bariere sunt găsirea sprijinului financiar. Se pare că nu au găsit unitatea bancară care să finanţeze un proiect de peste 20 de milioane de euro. Noi am aprobat realizarea drumurilor, a spaţiilor verzi, dar mai mult nu putem face”. 

Proiectele europene ratate: „o să fac un calcul şi vă trimit”. Încă aşteptăm

Întrebat despre proiectele cu finanţare europeană care sunt continuate pe bani locali, primarul a spus: „proiectele din Lomb, acolo datorită falimentului firmelor. Oricum nu ne aşteptam să le finalizăm, ştiam de la început că nu vom realiza toate proiectele pe bani europeni, noi am vrut să atragem cât mai multe fonduri. La CREIC – (Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative- aşa-zisul Buftea de Cluj-nr) ne aşteptam să atragem mai multe fonduri europene. A trebuit să reluăm licitaţia şi s-au pierdut bani europeni, aşa este”. Întrebat despre ce sume este vorba, Emil Boc a spus că va face un calcul şi-l va trimite către redacţia „Adevărul”. Fiind zi scurtă la Primărie, încă nu am primit sumele respective.  Managerul proiectului Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative este Ovidiu Cîmpian a precizat că „municipiul a avut o rată de absorbţie de peste 90%.  Banii care s-au pierdut la CREIC au fost folosiţi la alte proiecte, cum ar fi la reabilitarea drumului în Făget, la proiectul „oraşul comoară”. Aşteptăm totuşi şi calculul promis de primar. 

Cartierul „pentru toate buzunarele”

În campania electorale Emil Boc a promis că se va construi pe o suprafaţă de 80 de hectare un cartier cu locuinţe „pentru toate buzunarele”. „Avem în derulare proiectul din Borhanci, în cest moment se lucrează la Planul Urbanistic Zona după finalizarea lucrărilor cadastrale. Deci este în lucru acest proiect şi el va fi finalizat. S-au făcut paşi importanţi pe linia celor 75 de hectare din cartierul Borhanci şi chiar e o scăpare a colegilor mei că nu l-au trecut la proiecte începute 

Parndorf de Transilvania

O altă promisiune a lui Boc a fost construirea unui „shopping city de genul celui de lângă Viena – Parndorf”. „În acest moment este în lucru. Împreună cu Consiliul Judeţean căutăm un teren, pentru că terenul va fi în afara municipiului. Împreună cu Consiliul Judeţean avem mai multe proiecte dar nu am preferat să vorbesc astăzi aici, ci voi vorbi într-o conferinţă de presă împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean despre centrul internaţional de conferinţe şi despre centrul de expoziţii, despre acest proiect model Parndorf, despre proiectul   spitalului de copii, sunt proiecte pe care le putem realiza în parteneriat cu Consiliul Judeţean, sunt proiecte comune pe care le avem în vedere şi le vom discuta împreună cu conducerea Consiliului Judeţean”. 

Marea neîmplinire

„Marea neîmplinire este legată de centura metropolitană, care e legată de guvern. Cea mai mare provocare este de departe centura metropolitană, să fim serioşi. Toate aceste lucruri valorează 10% ca impact pentru modernizarea Clujului în comparaţie cu centura metropolitană, care schimbă radical dimensiunea de mobilitate a oraşului. Am vorbit şi voi vorbi până va cânta cucul de această centură. Ultima dată când am vorbit la Bucureşti, oamenii spun „da, da, da”, nimeni nu spune „nu”.  Deocamdată de azi avem guvern”.

Întrebat despre metrou, primarul a susţinut: „despre metrou nu mai zic nimic”.

Raportul complet al primarului îl găsiţi AICI.

Citeşte şi

Promisiunile candidaţilor la primăria Cluj-Napoca: Parndorf de România, clovni-funcţionari publici şi metrou

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite