Bătălie pe meseria de auditor energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Performanţele energetice ale clădirilor determinate şi de felul în care au fost termoizolate
Performanţele energetice ale clădirilor determinate şi de felul în care au fost termoizolate

Peste 30 de dosare au fost depuse în prima zi de înscrieri la cursurile necesare pentru a putea în noua „castă” a auditorilor energetici

Toate locuinţele tranzacţionate vor avea nevoie în curând de evaluarea unui auditor energetic. Acesta va stabili cât de eficient din punct de vedere energetic este apartamentul sau casa care fac obiectul tranzacţiei.

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au început, astăzi, înscrierile pentru cursul de audit energetic în construcţii. Numărul celor care vor începe cursul, în 5 martie, se anunţă, deja, mult mai mare decât în anii trecuţi. Din prima zi au fost depuse peste 30 de dosare, iar reprezentanţii UTCN se tem că nu vor avea destule săli unde să ţină cursurile. Acestea sunt de trei categorii - auditori energetici în construcţii, în instalaţii şi în elaborarea bilanţului termoenergetic. După trei luni, la sfârşitul cursului, participanţii vor obţine o diplomă, condiţie obligatorie ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL) să le elibereze, ulterior, atestatul de auditor energetic. Costul unui curs este de 3.000 de lei, în schimbul a 138 de ore pe durata a trei luni, două zile pe săptămână - vinerea şi sâmbăta.


Patru centre


Doar patru centre universitare din ţară organizează acest curs: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti, astfel că participanţii vin de la sute de kilometri pentru a-l urma. „Avem dosare din Galaţi, Piteşti, Constanţa, Sibiu. Deşi este prima zi de înscriere, s-au depus 33 de dosare”, a declarat ing. Marinela Bartolomei, din cadrul Departamentului de Educaţie Continuă al UTCN.
După obţinerea diplomei de absolvire, cei care doresc să obţină atestatul de auditor energetic trebuie să treacă de o comisie de evaluare din cadrul MDRL, şi să suţină un examen. Numărul solicitărilor pentru obţinerea atestatului va creşte vertiginos în perioada imediat următoare, mai ales că meseria este una extrem de bănoasă. Pentru un apartament cu 2 camere, auditorul câştigă 200 de euro, în schimbul eliberării certificatului energetic. Banii sunt plătiţi de proprietarul imobilului tranzacţionat. O condiţie de principiu pentru obţinerea atestatului este aceea ca solicitanţii să aibă la bază studii tehnice. În judeţul Cluj, până la sfârşitul anului trecut, doar 21 de persoane aveau atestat de auditor energetic.


Oportunitate


Cei care au citit legea cu atenţie, încă din 2005, de la publicarea ei, au anticipat foarte bine oportunitatea pe care o oferă această meserie. De altfel, mai mulţi profesori universitari din cadrul UTCN sunt printre puţinii care deţin, deja, acest atestat. Este şi cazul profesorului Ioan Moga, care este şi vicepreşedintele auditorilor energetici din România, şi membru în comisia de evaluare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Ce este certificatul energetic


Certificatul de performanţă energetică al unei clădiri este un document tehnic care are caracter informativ, atestă performanţa energetică a unei cladiri, urmărind declararea şi afisarea performantei energetice a acesteia. Acesta este valabil zece ani, şi  va fi obligatoriu pentru fiecare proprietar, pentru a fi pus la dispoziţia potenţialilor cumpărători sau chiriaşi, în cazul în acre se încheie contracte de vânzare-cumpărare sau închiriere a locuinţelor. Guvernul decide, săptămâna aceasta, dacă introduce de la 1 martie 2010 obligativitatea certificatelor de performanţă energetică sau doar de la 1 ianuarie 2011.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite