Băşcălie în ograda Domnului. Preoţii şi BOR-ul, ironizaţi de „Sfântul Sisoe“ pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţi, BOR şi Patriarhul Daniel, ironizaţi pe o pagină de Facebook care se numeşte Sfântul Sisoe FOTO: Facebook, Sfântul Sisoe (preluate de pe mai multe pagini de Facebook, de pe Reddit şi de pe diverse publicaţii)
Preoţi, BOR şi Patriarhul Daniel, ironizaţi pe o pagină de Facebook care se numeşte Sfântul Sisoe FOTO: Facebook, Sfântul Sisoe (preluate de pe mai multe pagini de Facebook, de pe Reddit şi de pe diverse publicaţii)

Una dintre paginile de Facebook care stârnesc curiozitatea este cea numită Sfântul Sisoe. Prin activitatea sa de internaut, „sfântul“ critică anumite năravuri ale unor reprezentanţi ai BOR. În spatele acestui nume de sfânt ortodox se află un IT-ist din Bucureşti care a creat pagina ”ca să se deştepte lumea”.

”Nimic nu e bătut în cuie e motto-ul paginii de Facebook a Sfântului Sisoe, dar pe Iisus l-au bătut în cuie”, spune Ştefan, un IT-ist în vârstă de 39 de ani din Bucureşti. De doi ani de zile, această pagină de Facebook a devenit unul dintre hobbyurile sale. Povesteşte că s-a născut creştin ortodox, dar se consideră un agnostic şi s-a văzut nevoit să trimită de trei ori poliţia la biserica de lângă blocul unde locuieşte. Sunetul de la boxele puse în afara bisericii era, în opinia sa, asurzitor. ”Personal, mă simt agresat de biserică”, afirmă acesta.

Taxele pe care le impune biserica sunt prea multe – continuă el, ”se bagă în chestii aiurea, nu mai vorbesc de declaraţiile din cazul Colectiv, sunt scutiţi de taxe”. ”Vreau să se deştepte lumea”, aşa îşi motivează Ştefan motivul creării acestei pagini. I-a zis Sfântul Sisoe pentru că acesta nu e perceput ca un personaj negativ, ci mai mult ca un mod de manifestare a unei stări de uimire foarte mari. ”Bunica mea folosea această exclamaţie”, zice el.

Pe pagina sfântului Sisoe pune imagini, mesaje, articole din presă prin care critică biserica, preoţii, pe patriarhul Daniel (reprezentat în diverse ipostaze). ”Mai pun ce mai găsesc pe la Dumnezeu (n.r. pagina de Facebook), pe Reddit, ce mai găsesc la prieteni pe feed-urile lor”, adaugă Ştefan.

”Lumea trebuie să gândească critic, iar biserica trebuie să fie la locul unde e în toate ţările civilizate. Crezi? Du-te la biserică şi respectă libertatea celuilalt, nu agresa, nu lua bani cu japca! Biserica trebuie să se ocupe de chestii de caritate, să se ocupe de oameni”, este de părere IT-stul. În opinia sa, Biserica Catolică e un bun exemplu, iar Papa Francisc cu CV-ul său şi lucrurile pe care le spune şi le face ”e un papă de 2015”.

Câteva imagini postate de pagina Sfântului Sisoe (sursa foto: preluate de pagina Sfântului Sisoe de pe mai multe pagini de Facebook, de pe Reddit şi de pe diverse publicaţii) 

imagine de pe facebook-ul sfantului sisoe
imagine de pe facebook-ul sfantului sisoe
imagine de pe facebook-ul sfantului sisoe

Cine a fost Sfântul Sisoe

Despre Sfântul Sisoe se ştie că a fost ucenic al Sfântului Antonie cel Mare, că avea darul de a vindeca bolnavii şi de a învia morţii. În mitologia românească, Sisoe este văzut drept un salvator al copiilor de duhurile rele.

Mai puteţi citi:

Sisoe, sfântul care a coborât în iad ca să salveze copiii. Cum a ajuns numele lui să fie folosit de români în momente de uimire sau de mânie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite